Svetkovina Pedesetnice u Puli
Porečka i Pulska biskupija

Svetkovina Pedesetnice u Puli

O svetkovini Pedesetnice, 19. svibnja, porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja je predvodio slavlje svete potvrde u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Na početku mise okupljenima se je uvodnim pozdravom obratio katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj.

Biskup Štironja je na početku svoje propovijedi ohrabrio krizmanike i pozvao ih da razmisle o važnosti sakramenta svete potvrde koji je poseban u njihovu životu a pamtit će ga i po tomu što su apostoli i cijela Crkva na dan Pedesetnice primili puninu darova Duha Svetoga. Posebno se osvrnuo na vjeru Crkve koja već od prvih stoljeća ispovijeda vjeru u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca, koji izlazi od Oca i Sina, što Crkva ispovijeda još od prvih stoljeća. Objasnivši medicinski pojam reanimacije, biskup Štironja je naglasio: „Duša je, dakle, središte i simbol života. Čovjekovo tijelo živi dok u njemu živi duša. Kad duša iziđe iz čovjekova tijela, ono počinje trunuti. Ovo je razlog zašto je čovjek pozvan brinuti se i za vječnu dušu a ne samo za prolazno tijelo“.

Podsjetivši na poslanicu Galaćanima u kojoj sv. Pavao govori o plodovima tijela i plodovima Duha, biskup je pozvao sve nazočne da surađuju s darovima Duha Svetoga te oko sebe šire plodove Duha o kojima govori sv. Pavao: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost (Gal 5,22) te se tako, na najbolji način bore protiv plodova tijela koje sv. Pavao niže u istoj poslanici: „bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja“ (Gal 5,19-21).

Na kraju je biskup poručio krizmanicima: „Danas ćete primiti darove Duha Svetoga. Otvorite se tim darovima te mudro i razumno živite i koristite svoje sposobnosti; dužnost vam je njegovati svoje tijelo ali ćete upasti u veliki rizik ako zaboravite potrebe svoje duše. Razvijajte se u svakom pogledu, osobito znanstvenom ali ne zaboravite rasti u vjerskom znanju. Sakramentom svete potvrde se ne maturira niti diplomira nego se ulazi u labirint kršćanske vjere u kojemu možete otkriti beskrajne vrijednosti i smisao života. Nemojte biti osamljeni i beskućnici uz tolike crkve i duhovne zajednice. S vama su vaši roditelji i kumovi, s vama je Crkva kojoj pripadate, s vama je Krist koji je glava Crkve. Kao ljudi smo slabi, grješni, zaboravni, popustljivi, nemarni, možda i lijeni, sve nas to umara, ljuti i u nama izaziva krize. No, ne zaboravite da ima Netko tko vas voli kad mislite da vas nitko ne voli; ima netko tko vas vidi kad mislite da vas nitko ne vidi; ima netko tko je s vama i onda kad mislite da ste sami; ima netko tko se za vas brine i tko vas nosi u trenutcima kad mislite da su vas svi izdali i ostavili. To je Isus koji je obećao: „ ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta“ (Mt 28,20).

Na toj je misi svete potvrde sakrament primilo 24 vjeroučenika koji u toj župi pohađaju župnu katehezu, u skupinama na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Istoga dana, prije mise u katedrali, biskup Štironja je slavio svetu misu i podijelio svetu krizmu 41 vjeroučeniku u pulskoj župi sv. Pavla, a dan prije toga, u subotu, u pulskoj župi sv. Ivana Krstitelja.

 Txt: G. Krizman

Foto: Flash Studio

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Štironja blagoslovio oskvrnjenu crkvu Presvetoga Trojstva u Labincima

Katoličke vijesti

Prva mlada misa vlč. Tobije Matijevića u porečkoj katedrali

Katoličke vijesti

Izvršena primopredaja samostana Pohođenja Marijina u Pazinu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti