Svetkovina Gospe Lurdske u Slavonskom Brodu |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Svetkovina Gospe Lurdske u Slavonskom Brodu |


SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovina Gospe Lurdske proslavljena je u nedjelju, 11. veljače 2024. u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Središnje misno slavlja s početkom u 17 sati predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić. Uz domaćeg gvardijana fra Slavka Milića suslavili su fra Ivan Crnković, vlč. Nikola Klemen tajnik Nadbiskupskog ordinarijata i o. Aleksandar Hmilj, brodski grkokatolički svećenik.

Promišljajući nad evanđeljem toga dana u kojem Isus ozdravlja gubavca nadbiskup je homiliji ustvrdio da je to bio izraz Isusova milosrđa i ljubavi, njegove humanosti, solidarnosti i pomoći. „Gubavca, koji je bio osuđen na život bez minimalne solidarnosti i ikakve pomoći, u teškoj bolesti, osuđivan kao veliki grešnik, nije se smio približiti Isusu, nego je izdaleka kleknuo i vikao Ako hoćeš možeš me očistiti.  Isus ga je mogao očistiti izdaleka, ali nije tako učinio, nego mu je prišao, pružio mu ruku, dotaknuo je njega okuženoga i tada mu rekao Hoću, budi čist! Tim svojim postupkom Isus nama poručuje da se međusobno ne optužujemo, ne odbacujemo, nego prihvatimo i budemo braća…“, rekao je uz ostalo nadbiskup.

Nadalje je ustvrdio da svako od nas vjernika može postupati tako da se međusobno osjećamo čisti, da se ne stidimo jedni drugih, budemo veći od tuđih slabosti, prevladavamo međusobna optuživanja, da tražimo način kako da se međusobno razumijemo, prevladavamo podjele, gradimo mostove.

„Vjernik mora uvijek biti donositelj ljubavi, novog temelja zajedništva i mira. Mora biti donositelj uzajamnog prihvaćanja, kako bi se svatko pred Bogom osjećao prihvaćen i voljen. Možda u svakodnevnim životnim okolnostima imamo ‘svoje gubavce’, možda smo neke proglasili ‘nečistima’. Znamo ih po imenu, ali smo od njih otklonili svoje srce, ne želimo se s njima družiti, razgovarati, okrećemo glavu, izbjegavamo ih. No, odavde ne možemo otići kući, a da ne razmislimo kako da ih primimo natrag u svoje zajedništvo, kako da im pomognemo očistiti se. Umjesto da ih otpišemo, odbacimo i izoliramo, dužnost nam je tražiti put njihove rehabilitacije. Treba im prići, pružiti im ruku i pridići ih. Želimo li biti Isusovi učenici, onda za nas nitko ne smije biti ‘gubav’. Pozvani smo svima posvjedočiti da smo svi milošću očišćeni. Iskustvo voljenosti daje osobama koje trpe snagu za prihvaćanje križa. Tako nam trpljenje i križ otvaraju vrata, pokazuju što je u životu bitno i najvažnije“, rekao je uz ostalo nadbiskup Hranić.

Dodao je kako je na tom tragu i papa Franjo napisao svoju poruku za taj dana kada Crkva slavi i  Dan bolesnika naslovivši je „Nije dobro da čovjek bude sam“(Post 2,18). Zaključio je kako je prvi i temeljni kršćanski pristup bolesti i bolesniku blizina puna suosjećanja i nježnosti koja se pretače u solidarnost i u brigu za bolesnu osobu i njezine odnose s Bogom, s drugima – s članovima obitelji, prijateljima, liječnicima, sa stvorenim svijetom i sa samim sobom. Svoju je homiliji zaključio tvrdnjom: „Na ovaj svijet smo došli, jer nas je netko prigrlio, stvoreni smo za ljubav, pozvani smo na zajedništvo i bratstvo. To je poruka koja nam dolazi od Blažene Djevice Marije, koja se u Lurdu ukazala kao Bezgrješno začeće“.

Na kraju mise bila je tradicionalna procesija uz rijeku Savu sa Gospinim kipom, koji su nosili članovi HKUD-a Tamburica Koraće odjeveni u narodnu nošnju svoga kraja. Poslije mise nadbiskup se kratko družio s članovima KUD-a, zahvalio im je što čuvaju  tradiciju svoga kraja kako kroz narodnu nošnju tako i kroz vjeru. U znak sjećanja na taj dan darovao im je krunice. Kako je već tradicija na tu svetkovinu misno slavlje s početkom u 10 sati predvodio je vlč. Anđelko Cindori, župnik Župe Gospe Brze Pomoći, kojoj samostan pripada. Svetkovini je prethodila devetnica, na kojoj su sudjelovali brojni vjernici. Predvodeći večernja misna slavlja: fra Venancije Mihaljević, gvardijan samostana u Tvrđi u Osijeku, fra Matija Marijić, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i fra Mislav Lukačević, župni vikar u Župi Svetoga Križa u zagrebačkom Sigetu, obogatili su ih  svojim poticajnim homilijama. Tijekom misnoga slavlja u predvečerje svetkovine, u subotu, 10. veljače brojni su vjernici su primili sakrament bolesničkog pomazanja. B. Lukačević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Korizmeno hodočašće u župe hrvatskog Srijema |

Katoličke vijesti

SKAC OSIJEK vodi te u Poljsku! |

Katoličke vijesti

Žive jaslice uprizorene u Gundincima |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti