Svetkovina Duha Svetoga u istoimenoj brodskoj župi |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Svetkovina Duha Svetoga u istoimenoj brodskoj župi |

SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovina Duha Svetoga – Duhovi svečano je u nedjelju 19. svibnja 2024. proslavljena u istoimenoj župi u Slavonskom Brodu u naselju Mali Pariz. Svečano blagdansko slavlje uz župnika Krešimira Čuturu predvodio je fra Ante Perković, sin toga grada.

Na početku homilije fra Ante je pročitao zaključak s Drugog Vatikanskog koncila koji govori o Duhu Svetome. Posvjestio je kako se Crkva po Duhu Svetome neprestano posvećuje i oživljava za djela dobrote, istine i pravednosti, kako je svaki krštenik hram Duha Svetoga te kako je Duh Sveti onaj koji želi svakoga od nas usrećiti samo mu trebamo otvoriti srce. Pojasnio je i kako Duh Sveti djeluje u konkretnoj zajednici.

„I danas je potrebno otvoriti prozore srca, duše, župa, samostana, naroda Božjega da Duh Sveti propuše. To se može dogoditi u našoj osobnoj molitvi, čitanju Božje riječi, euharistiji, u sakramentu ispovijedi. Pozvani smo otvoriti se Bogu, njemu se povjeriti u Duhu Svetome. Mi koji smo u Crkvi pozvani smo uvijek se preispitivati – imam li ja Duha Božjega u sebi, živim li svoje krštenje, jel to što pripadam Bogu moje bogatstvo ili siromaštvo, živim li u nadi?“, rekao je uz ostalo fra Ante.

Posvjedočio je i kako je imao milost osjetiti snagu Duha Svetoga napose kada je u vrijeme Domovinskog rata kada je s ostalim zatvorenicima bio u logoru u Srijemskoj Mitrovici. Vjernike je pozvao da mole himan Duhu Svetome, mole za snagu Duha Svetoga da mogu živjeti život u istini, život koji im Gospodin nudi.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna obnova koju su predvodili: u četvrtak 16. svibnja dr. Davor Senjan, vicerektor Sjemeništa u Đakovu, a  petak 17. svibnja dr. Grgo Grbešić, profesor na đakovačkom KBF-u. U subotu su duhovsko bdijenje predvodili župnik Čutura i Stjepan Kuharić, bogoslov na praksi. B. Lukačević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svetkovina Gospe Lurdske u Slavonskom Brodu |

Katoličke vijesti

Božićni koncert HPD „Davor“ održan u Slavonskom Brodu |

Katoličke vijesti

Susret udovica u Centru „Amadea“ |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti