Sveti Montan i Maksima | Katolički tjednik
Svetac dana

Sveti Montan i Maksima | Katolički tjednik

Rimski martirologij 26. ožujka slavi svete supružnike Montana i Maksimu koji su mučeništvo podnijeli u Srijemu, u Panoniji (povijesno područje između Ilirije, Germanije i Dacije). Montan je bio svećenik, budući da su se svećenici u ono vrijeme mogli ženiti, a Maksima mu je bila suprugom te su oboje u vrijeme progona, što ih je po čitavome Carstvu bio pokrenuo car Dioklecijan (243. – 313.), bačeni u rijeku Savu kod današnje Srijemske Mitrovice.

Pred žestokim progonima sklonili su se u Srijem. Jedno su vrijeme bili nepoznati, ali je netko zamijetio njihovo pobožno ponašanje pa su bili prijavljeni da su kršćani te su uhićeni, a zajedno s njima i Kvadrat, Teodozije, Emanuel i još 40 neimenovanih kršćana. Kako piše na Sveci.net, bilo je to 304.

O ovim se supružnicima ne zna drugo pa se u povijesti prvih stoljeća Crkve pribrajaju ostalim svetim bračnim parovima, poput svetih Akvile i Priscile, Severijana i Akvile, Marija i Marte, među kojima su mnogi život također završili mučeničkom smrću.

Ime Montan je latinskog porijekla i znači „brdski“ ili „gorštak“, dok je ime Maksima ženski oblik latinskog imena Maximus što znači „velika“.

J.P., KT


Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sv. Valentin | Katolički tjednik

Katoličke vijesti

Pohod Blažene Djevice Marije | Katolički tjednik

Katoličke vijesti

Sveti Vilim Verčelski | Katolički tjednik

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti