Sveti Hilarije i Tacijan | Katolički tjednik
Svetac dana

Sveti Hilarije i Tacijan | Katolički tjednik

Iako o ovim mučenicima imamo posve malo povijesnih podataka, ipak ih se uvrštava u zbirku, jer su to mučenici iz Akvileje, vjerskog središta kamo su hodočastili i stari Hrvati kako bi častili tamošnje mučenike. Tako je, kao hodočasnik u Akvileju, išao i otac hrvatske narodne dinastije – knez Trpimir (845. – 864.).

Povjesničar Marko Perojević misli kako su akvilejski patrijarsi osnovali biskupiju u Ninu, a taj su grad već početkom IX. st. učinili središtem misionarenja franačkih misionara, koje su slali među Hrvate.

Profesor Srećko Dragošević pak smatra sigurnim kako je udio franačkih svećenika u oblikovanju i učvršćivanju mladoga hrvatskog katolicizma bio velik i da su mu oni dali izraziti zapadni karakter i orijentaciju.

Jeronimski martirologij također govori o tim mučenicima, a njegovo se svjedočanstvo može smatrati vjerodostojnim.

Ljetopis patrijarha u Gradu pripovijeda kako su akvilejski patrijarh u VI. st., prigodom provale Langobarda, preselio u Grado noseći sa sobom tjelesa mučenika Hilarija i Tacijana. To je pak znak da su u Akvileji bili u velikoj časti. Štovanje tih svetih mučenika prošireno je po sjeveroistočnoj Italiji, ali i u Istri. Ono ima svoje opravdanje, jer mučenici su uvijek živa i trajna opomena na vjernost.  Slaveni rado daju djeci ime Sv. Hilarija, a ono u narodnom jeziku glasi: Ratko, Radoslav, Radovan.

Ime Tacijan latinskog je porijekla i znači: Tacijev sin. U slavenskim jezicima, prema ovome imenu, češći je oblik ženskog imena Tatjana.

KT


Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Četrdeset mučenika iz Sebaste | Katolički tjednik

Katoličke vijesti

Sv. Dominik Savio | Katolički tjednik

Katoličke vijesti

Obraćenje Sv. Pavla apostola | Katolički tjednik

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti