Sveta Stolica pozvala na učinkovitu zaštitu civila u ratnim zonama
Biskupska konferencija

Sveta Stolica pozvala na učinkovitu zaštitu civila u ratnim zonama

Obraćajući se u srijedu 22. svibnja na otvorenoj raspravi u New Yorku o zaštiti civila u oružanom sukobu, nadbiskup Gabriele Caccia, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima osudio je napade na civilnu infrastrukturu, upotrebu neselektivnog oružja u naseljenim područjima i pojačane napade na humanitarno osoblje, izvještava Vatican News, prenosi Informativna katolička agencija.

Sveta Stolica je ponovila svoj hitan poziv na učinkovitu zaštitu onih koji su suočeni s većim rizicima tijekom sukoba, uključujući humanitarno osoblje, zdravstvene radnike, vjerske službenike, novinare, prognanike, žene, djecu i osobe s invaliditetom.

Govoreći na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti u New Yorku, obilježavajući 25. obljetnicu Rezolucije UN-a 1265, nadbiskup Caccia, primijetio je da je s dramatičnim porastom sukoba diljem svijeta, zaštita civila danas hitnija nego ikad.

U svom obraćanju Nadbiskup je ukazao na činjenicu da u suvremenom ratovanju nijedno mjesto nije sigurno utočište za civile: civilne infrastrukture poput škola, bolnica i mjesta bogoslužja, postala su “razorna meta, koja nerazmjerno utječe na živote nevinih i bespomoćnih.”

U tom je smislu Nadbiskup pozvao na posebnu zaštitu bogoslužnih mjesta u zonama sukoba, napominjući da ta mjesta nisu samo mjesta molitve, već služe i kao mjesta pomoći i zaštite potrebitih.

Također, Nadbiskup je ponovio opetovane pozive Svete Stolice na prestanak proizvodnje, skladištenja i uporabe neselektivnog oružja, poput nagaznih mina, kazetnog streljiva i eksplozivnog oružja u naseljenim područjima. Pohvalivši rad Službe UN-a za protuminsko djelovanje, pozvao je na provedbu Političke deklaracije o uporabi eksplozivnog oružja u naseljenim područjima.

Naposljetku, nadbiskup Caccia ponovno je potvrdio i čvrstu osudu Svete Stolice svakog pokušaja ometanja dostave zaliha poput hrane, vode i lijekova onima koji pate od posljedica rata, kao i neselektivnih napada na humanitarno i medicinsko osoblje koje je žrtvovalo svoje živote kako bi pomoglo potrebitima. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Duhovna obnova u župi Novi Šeher

Katoličke vijesti

Veliki prigodni popusti knjiga Kršćanske sadašnjosti: Na korizmenom putu

Katoličke vijesti

Mons. Slađan Ćosić predvodio Misno slavlje na patron župe Pale

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti