Svećenik uhićen u Nikaragvi nakon mise na Silvestrovo
Svijet

Svećenik uhićen u Nikaragvi nakon mise na Silvestrovo

Fr. Gustavo Sandino, svećenik biskupije Jinotega u Nikaragvi, uhićen je nakon mise u novogodišnjoj noći. Najmanje 14 svećenika, dvojica sjemeništaraca i jedan biskup uhićeni su proteklih dana u Nikaragvi. Kardinal Brenes izrazio je svoju blizinu svećeničkim obiteljima i zajednicama.

Piše Vatican News

Fr. Gustavo Sandino, pastor Naše Gospe Žalosne, uhićen je 31. prosinca nakon nedjeljne mise koju je slavio u Santa María de Pastasma u biskupiji Jinotega, Nikaragva. Lokalni izvori i odvjetnica u egzilu Martha Patricia Molina potvrdili su incident lokalnim medijima 100% obavijesti.

U Managui je vlč. Fernando Téllez Báez, pastor Naše Gospe od Amerike, odveden je dan ranije u ranim satima, a fra. Jader Hernández, župnik Majke Božanskog Pastira, navečer 30. prosinca.

Val uhićenja se nastavlja

Najmanje 14 svećenika uhićeno je posljednjih dana, kao i dvojica sjemeništaraca, Alester Saenz i Tony Palacio, te biskup Isidoro del Carmen Mora Ortega iz Siune.

Uhićen je nakon što se molio za biskupa Rolanda Joséa Álvareza Lagosa iz Matagalpe i apostolskog upravitelja biskupije Estelí, koji je osuđen na 26 godina zatvora bez zakonskog postupka.

Blizina kardinala Brenesa

Tijekom mise u katedrali na Silvestrovo, kardinal nadbiskup Manague, Leopoldo José Brenes Solórzano, izrazio je svoju blizinu “obiteljima i zajednicama koje su u ovo vrijeme bez svojih svećenika”, pozivajući sve da ostanu “snažno” ujedinjeni u molitva.

„Crkveno jedinstvo je naša snaga“, poručio je, a „s Marijom, našom Majkom, podno križa neka nas Gospodin utješi i iskaže nam svoje milosrđe“.

U međuvremenu je na konferenciji za novinare Martha Patricia Molina rekla da je jučer dobila vijest da se zakazane mise u nekim crkvama nisu služile te su vjernici zamoljeni da idu kućama. Za sada nije poznato jesu li svećenici u tim župama uhićeni.

Reakcije UN-a

Ni Vlada ni policija zasad nisu potvrdili niti demantirali pritvaranje ovih svećenika.

Predstavnici Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava rekli su da se Nikaragva “sve više” udaljava od vladavine prava i “temeljnih sloboda” progonom “političkih i autohtonih vođa, članova Katoličke crkve, aktivista i novinara” s ” ponovljeni slučajevi proizvoljnog pritvaranja.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hoće li Eduardo Verástegui biti na glasačkom listiću za predsjednika Meksika?

Katoličke vijesti

Fr. Faltas: Više od 10.000 djece ubijeno u sukobu na Bliskom istoku

Katoličke vijesti

Britanske anglikanske i katoličke crkve osudile su novi zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti