Svećenik tuži biskupiju Indiane nakon što u istrazi o seksualnom zlostavljanju nisu pronađeni “nikakvi dokazi”.
Europa

Svećenik tuži biskupiju Indiane nakon što u istrazi o seksualnom zlostavljanju nisu pronađeni “nikakvi dokazi”.

Osoblje CNA, 14. ožujka 2024. / 12:45

Svećenik u Indiani tuži svoju biskupiju za prijevaru i klevetu nakon što je suspendiran zbog, kako svećenik tvrdi, lažnih optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnice.

Otac James DeOreo u podnesak okružnom sudu okruga Boone ranije ovog mjeseca tvrdi da je biskupija Lafayette-in-Indiana, zajedno sa svojim generalnim vikarom, ocem Theodoreom Dudzinskim, počinila i klevetu i prijevaru protiv DeOrea u višegodišnjem sukobu oko optužbi protiv svećenika.

Podnesak navodi da je u siječnju 2021. župljanin naveo da je DeOreo “zlostavljao [parishioner] potičući ga na post i bavljenje drugim duhovnim i asketskim praksama”, što je na kraju dovelo do toga da “pati od poremećaja prehrane”.

Naknadnom istragom utvrđeno je da “nije došlo do zlostavljanja”. Biskupija je, međutim, “pristala platiti žaliteljevu psihoterapiju” kako bi mu pomogla da se nosi sa svojim poremećajem prehrane.

DeOreo u podnesku tvrdi da Dudzinski “[sat] u na [the parishioner’s] terapijske sesije” nekoliko mjeseci tijekom 2021., te da je u nekoliko slučajeva generalni vikar navodno rekao i pojedincu i njegovom terapeutu da će biskupija ponovno otvoriti istragu protiv DeOrea ako protiv njega budu iznesene optužbe “seksualne prirode”.

Župljanin je nakon toga “iznio lažne optužbe da ga je DeOreo zlostavljao”, stoji u podnesku. Župljanin je tvrdio da se zlostavljanje sastojalo od “verbalne komunikacije i aluzija”, uključujući “bezobraznu” šalu koju je svećenik navodno ispričao, kao i primjer u kojem je DeOreo navodno tvrdio da se osjećao “u iskušenju” u blizini tužitelja. Svećenik je zanijekao da su se obje situacije ikada dogodile.

Biskupija je poduzela novu istragu, rekao je DeOreo, ali nitko od njezinih istražitelja “nije smatrao da su nove optužbe vjerodostojne”, a nisu pronašli “nikakve dokaze koji bi potkrijepili optužbe”.

Svećenik je tvrdio da je Dudzinski pokušao “sakriti, zamagliti ili uništiti nalaze” istrage koju je provela biskupija. DeOreu je naknadno zabranjena javna služba i konačno suspendiran u ožujku 2022. nakon daljnjih pritužbi obitelji njegovog tužitelja.

Biskupija je nekoliko dana kasnije objavila priopćenje za javnost otkrivajući postojanje “optužbi o nedoličnom ponašanju s maloljetnikom” koje je prvotno iznio župljanin.

Biskupija nije slijedila pravilan crkveni protokol u rješavanju kontroverze, tvrdi DeOreo. Biskupija je nadalje lažno sugerirala da “značajni dokazi upućuju na DeOreovo loše ponašanje, krivnju i/ili krivicu”, što je svećenik nazvao “neistinom”.

DeOreo od biskupije traži 10 milijuna dolara zbog gubitka svoje “prije besprijekorne reputacije svećenika”. Nadalje traži neodređenu odštetu protiv Dudzinskog.

Glasnogovornica Biskupije Gabby Hlavek u četvrtak je odbila komentirati postupak.

“Biskupija ne može raspravljati o neriješenim parnicama; umjesto toga, molimo vas da nam se pridružite u molitvi za sve one koji su pogođeni”, rekla je za CNA.

Dudzinskijev ured nije odgovorio na upit o podnesku.

DeOreo je zaređen 2018. Godine 2022. on tužio čovjeka koji je prvotno iznio optužbe protiv njega. Slučaj je konačno odbačen ovog mjeseca, a svećenik i tužitelj nagodili su se izvan suda.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo imenovao je kalifornijskog svećenika na mjesto udaljenog otoka u Polineziji

Katoličke vijesti

Kako su irski katolički robovi donijeli vjeru na Karibe

Katoličke vijesti

Papa Franjo susreo se s voditeljima Instituta Krista Kralja, grupe za latinsku misu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti