Svećenik s Floride priznaje da je ugrizao ženu kao posljednju mjeru obrane za spas Euharistije
Svijet

Svećenik s Floride priznaje da je ugrizao ženu kao posljednju mjeru obrane za spas Euharistije

Oca Fidela Rodrigueza, 66-godišnjeg župnog vikara u župi sv. Tome Akvinskog u St. Cloudu na Floridi, ispitala je policija nakon svađe tijekom nedjeljne mise na Duhove 19. svibnja.

Na snimci tjelesne kamere tog ispitivanja koju je OSV News dobio iz policijske uprave St. Cloud, Rodriguez je policajcima detaljno objasnio kako je ugrizao ženu za ruku nakon što je zgrabila hostije u ciboriju koji je držao i činilo se da je spreman baciti na podu, unatoč njegovim opetovanim zahtjevima da ih pusti i napuste crkvu.

Rekao je da je žena bila ljuta što joj je uskratio pričest na liturgiji u 10 sati ujutro, jer se činilo da nije razumjela smjernice za pravilno primanje sakramenta. Umjesto toga svećenik ju je blagoslovio s preporukom da najprije ode na ispovijed prije nego što se vrati na pričest.

Zatim se predstavila za pričest na župnoj misi u 12 sati, a nakon što je odbila odgovoriti na Rodriguezov upit je li u međuvremenu bila na ispovijedi, žena se razbjesnila i zgrabila domaćine, što je izazvalo sukob.

Snimka kamere na tijelu također prikazuje ženu, čije su ime i lice redigirani i na videu i u policijskom izvješću, u policijskoj postaji kako istražiteljima govori da je Rodriguez inicirao ispad.

Žena, koja je rekla da je prisustvovala liturgiji u 10 sati ujutro za prvu svetu pričest svoje nećakinje, pokazala je policiji crvenkastu modricu u obliku ljudskih zuba na desnoj podlaktici, čija koža nije bila oštećena. S njom je bila još jedna žena koja se u policijskom izvješću zove Olivia Santibanez. Oboje su policiji potvrdili da su “par”.

Santibanez, koja je rekla da je primila pričest od svećenika neposredno prije žene, rekla je policiji da je svađa bila “zbog kolačića… Otišli smo po jebeni kruh”.

Ugrizena žena također je domaćina nazivala “kolačićem”.

Andrew Sullivan, službenik za javno informiranje policijske postaje St. Cloud, potvrdio je telefonom za OSV News da Rodriguez nije uhićen.

Kopija policijskog izvješća koje je Sullivan poslao OSV Newsu navodi optužbu za jedan prekršaj, za koje je Sullivan rekao da “u normalnim okolnostima ne bi bilo kazneno djelo koje se može uhititi.” Dodao je da je slučaj proslijeđen državnom odvjetništvu “kako bi ga nepristrana treća strana pregledala kako bi se uvjerila da je to učinjeno na sažet i pravilan način”.

Jason Gunn, službenik za javno informiranje državnog odvjetnika Andrewa A. Baina iz Devetog sudskog kruga Floride, potvrdio je za OSV News da je njegov ured primio slučaj, koji je “trenutačno u reviziji kako bi se odredio odgovarajući postupak”.

Biskupija Orlando izdala je priopćenje u prilog Rodriguezu, rekavši da je on “pokušavao zaštititi Svetu Pričest od ovog svetogrdnog čina”, te da “cijela snimka i policijsko izvješće pokazuju da je žena započela fizički kontakt i ponašala se neprimjereno”.

“Treba napomenuti da otac Rodriguez nije imao prethodnog znanja o ženinoj pozadini. Nadalje, dok biskupija Orlando ne odobrava fizičke svađe kao što je ovaj, u dobroj vjeri, otac Rodriguez je jednostavno pokušavao spriječiti čin oskvrnuća Svetog Pričesti, koju je, kao svećenik, otac Rodriguez dužan čuvati”, rekla je biskupija.

U snimci njegovog policijskog razgovora, koji je održan u predvorju crkve sv. Tome Akvinskog, Rodriguez je objasnio da je tijekom liturgije u 10 ujutro žena — čije su ime i lice redigirani u izvješću i videu policijske uprave St. Cloud — predstavila se za pričest, ali nije pružila ruke niti otvorila usta da primi hostiju. Ostala je tiha dok je rekao: “Tijelo Kristovo.”

Svećenik je rekao da ju je pitao kada se zadnji put pričestila, “jer vidim da ne zna što da radi”.

Kad je odgovorila da je to bilo “prije mnogo godina”, on je tada upitao je li otad išla na ispovijed i prisustvovala misi svake nedjelje kako bi se pričestila, rekao je.

Zatim je odbila odgovoriti, tvrdeći: “Ne trebam (vam) to objašnjavati”, rekao je Rodriguez, koji joj je tada rekao da je ne može pričestiti; ponudio joj je blagoslov i zamolio je da se pomakne kako bi drugi mogli primiti.

Snimka prijenosa uživo s mise u 10 sati, koju je OSV News pogledao na župnom YouTube kanalu, čini se da potvrđuje taj slijed događaja, iako zvuk razgovora između svećenika i mlade žene – koja je izgleda u svojim 20-ima ili ranim 30-ima , s dugom tamnom kosom i malo viši od 5 stopa i šest inča svećenika – ne može se čuti, zbog zbora.

Čini se da livestream snimka mise u 12 sati više nije dostupna na YouTube kanalu župe. Međutim, snimka kamere na tijelu pokazuje kako jedan župljanin pušta uživo snimku masovnog sukoba u 12 sati za policajce.

Kad se Rodriguez vratio da slavi misu u 12 sati na španjolskom, “u trenutku pričesti, ponovno je došla”, rekao je.

Dok ju je pokušavao opravdati, pitajući je ponovno je li išla na ispovijed između dvije liturgije, svećenik je rekao da mu je ona rekla: “Ne, ne moram ti objašnjavati… Nemaš ovlasti, ne moraš mi suditi.”

Ponovo je upitao je li primila odrješenje, ali ona je kao odgovor “gurnula i zgrabila me”, rekao je svećenik policiji.

“Imam zdjelu sa svetim hostijama – za nas je to svetinja”, rekao je. “I zgrabila je svu hostiju u (svoje) ruke, jer hoće da primi za sebe; to nije dozvoljeno. I (izlomila) je sve hostije i (ih) prostrla (ih) u zdjelu. Prije nego (jih) je prostrla po podu. , zgrabio sam je za ruku.”

Kad je odbila popustiti svoj stisak unatoč njegovim prosvjedima da “to nije u redu, ovo je svetogrđe”, rekao je svećenik, “jedina obrana koju sam mogao pronaći da to obranim – to je nešto za sve nas, to je sveto – bio je ugriz .

“Prepoznao sam da sam je ugrizao. Ne poričem to”, rekao je policiji. “Tada me je počela gurati, a došli su neki (euharistijski) službenici, zgrabili je i zamolili je da ode.”

I žena i Santibanez rekli su policiji da je Rodriguez pokušao “ugurati” “kolačić” u ženina usta na misi u 12 sati, nakon što mu je rekla da je poduzela sve potrebne korake za primanje svete pričesti.

“Rekla sam mu: ‘Slušajte, gospodine, ne možete mi sada suditi u Božjoj kući'”, rekla je žena. – Ovdje sam samo da prihvatim kruh.

Ustvrdila je da joj je svećenik tada pokušao natjerati hostiju u usta, nakon čega sam “otišla i pokušala zgrabiti još jedan kolačić”, rekla je policiji.

U policijskom izvješću, policijski službenik St. Clouda Joseph Nas napisao je da je “intervjuirao druge članove službe koji su svjedočili incidentu, koji su surađivali (s) izjavom oca Fidela i pružili video dokaz incidenta. … Na kraju moje istrage, utvrdio sam da je u pokušaju da obrani pričesni kruh koji je otac Fidel smatrao svetim, ugrizao je ruku (neimenovanu ženu).”

“U katoličkoj tradiciji euharistija se smatra ‘izvorom i vrhuncem’ štovanja i vjere”, stoji u priopćenju biskupije. “Čin sudjelovanja u svetoj pričesti stoga zahtijeva ispravno razumijevanje, štovanje i pobožnost. To nije nešto što osoba može samovoljno zahtijevati i svakako nije puki ‘kolačić’ kako ga je nazvao pritužitelj.”

Osim toga, biskupija je priopćila kako “vjeruje da sve ljude svih vjera treba poštivati ​​i da se njihovi vjerski obredi ili službe nikada ne smiju ometati.”

Prema državnom zakonu Floride, “namjerno i zlonamjerno” ometanje škole ili vjerskog skupa ili sprovoda je prekršaj prvog stupnja koji se u određenim okolnostima može povećati na kazneno djelo trećeg stupnja ili zločin iz mržnje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikanski prefekt za komunikacije o korištenju Rupnikove umjetnosti: ‘Mislim da ne moramo bacati kamenje’

Katoličke vijesti

Kršćani u Iraku još uvijek strahuju od nesigurnosti – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo održat će privatne korizmene duhovne vježbe petu godinu zaredom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti