Svećenik pogođen prvom osudom za seksualno zlostavljanje u Vatikanu
Europa

Svećenik pogođen prvom osudom za seksualno zlostavljanje u Vatikanu

Talijanski svećenik i bivši oltarnik osuđen je na 2 godine i 6 mjeseci zatvora zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnice, učenice koju je podučavao u stručnoj školi.

Vatikan je izrekao prvu osuđujuću presudu za seksualno zlostavljanje počinjeno na njegovoj osnovi talijanskom svećeniku Gabrieleu Martinelliju (31), koji je prije toga bio oslobođen za ista i druga kaznena djela zbog nedostatka dokaza.

Martinelli je bivši učenik Pre Seminary Saint Pius X, strukovnog instituta u Vatikanu koji ugošćuje papine služabnike. U 2020. prvi put mu je suđeno na sudu za seksualno zlostavljanje studenta sjemeništa kojeg je podučavao u kolovozu 2010., ali slučaj ga nije proglasio krivim za optužbe.

Ta prvotna presuda poništena je u utorak, kada je vatikanski sud proglasio Martinellija krivim za zlouporabu povjerenja učenika i prisiljavanje na godine zlostavljanja. Svećenikovo maltretiranje učenika potvrdio je njegov tadašnji cimer, inače poljski državljanin.

Martinelli je proglašen krivim za kazneno djelo “navođenje maloljetne osobe” i osuđen na 2 godine i 6 mjeseci zatvora.

Kazna je pokazatelj da bi Katolička crkva sada mogla zauzeti oštriji pristup zločinima koje su počinili njezini članovi.

Dok je desetljećima priče o seksualnom zlostavljanju koje su počinili svećenici diljem svijeta Crkva zataškavala i jedva dospjela u javni razgovor, brojne su žrtve posljednjih godina pozivale na pravdu, pridonoseći pritisku na Vatikan da se pozabavi problem.

Prošle godine to je izvijestilo neovisno povjerenstvo više od 4.800 djece bili zlostavljani unutar Katoličke crkve u Portugalu tijekom proteklih sedam desetljeća, iako bi stvarni broj mogao biti i veći.

Tisuće preživjelih zlostavljanja pojavilo se nakon što su španjolske novine El País pokrenule svoj prva istraga seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi 2018.

A studija objavljeno u rujnu 2023. u Švicarskoj otkrilo je više od 1000 slučajeva seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u zemlji, rekavši da je to samo “vrh sante leda”.

Slični skandali pogodili su tradicionalno katoličke zemlje poput IrskaItalija i Francuska.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo sastao se s ruskim veleposlanikom u Vatikanu

Katoličke vijesti

Kako se život promijenio za djevojku koja je progledala na Svjetskom danu mladih 2023

Katoličke vijesti

Vrhovni sud SAD-a: Idaho može zabraniti promjenu spola za djecu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti