Svećenik iz Tennesseeja uklonjen iz javne službe jer se istražuje tvrdnja o nedoličnom seksualnom ponašanju
Svijet

Svećenik iz Tennesseeja uklonjen iz javne službe jer se istražuje tvrdnja o nedoličnom seksualnom ponašanju

Biskupija Nashville priopćila je 6. siječnja da je pomoćni pastor u katoličkoj župi Franklin, Fr. Juan Carlos Garcia, uklonjen sa svoje župne dužnosti i iz javne službe dok policijska uprava Franklin Cityja istražuje izvješća o seksualnom zlostavljanju koje je navodno uključivalo svećenika.

Prema riječima detektivke Andree Clark iz odjela za posebne žrtve, slučaj će biti poslan okružnom tužitelju okruga Williamson na istragu.

Zaređen za svećenika 2020., Garcia je dodijeljen župi sv. Filipa u Franklinu u srpnju 2022. Prije toga bio je pridruženi pastor u St. Rose of Lima u Murfreesborou od vremena ređenja do dodjele župi sv. Filipe.

Početkom studenog službenici St. Philipa izvijestili su Ured za sigurno okruženje biskupije Nashville da je tinejdžer u župi prijavio neprilično dodirivanje u koje je umiješan Garcia.

Prema biskupijskim protokolima, biskupija i predstavnici St. Philipa odmah su podnijeli izvješće Odjelu za dječje usluge Tennesseeja.

Slijedeći svoju politiku sigurnog okoliša, biskupija je angažirala vanjskog istražitelja, koji je bivši agent FBI-a, da istraži izvješće.

“Biskupijski nadzorni odbor odmah je sazvan kako bi procijenio informacije dostupne iz istrage i dao savjet”, biskupu Nashvillea J. Marku Spaldingu, navodi se u biskupijskom priopćenju. “U skladu s preporukom Nadzornog odbora, otac Garcia je uklonjen iz aktivne službe. Nadalje, istražno izvješće i sve dostupne informacije dostavljene su policiji Franklin na vlastitu inicijativu biskupije.”

“Ta se istraga nastavlja uz punu suradnju Biskupije i njezinih predstavnika, imajući na umu dužan postupak za sve strane”, stoji u priopćenju.

“Svaka osoba koja opravdano sumnja da je došlo do seksualnog zlostavljanja djeteta zakonski je dužna prijaviti civilnim vlastima”, priopćila je biskupija. “Ako sumnja na zlostavljanje uključuje bilo djelatnika ili volontera u ministarstvu ili župi, treba također prijaviti Biskupijskog koordinatora za sigurno okruženje.”

Biskupija je pozvala “svakoga tko ima informacije o ocu Garciji” da kontaktira Clarka na (615) 476-2809.

“Biskupija pruža pomoć žrtvama onima koji su možda pretrpjeli zlostavljanje od strane nekoga u službama biskupije ili župe, bez obzira koliko se davno to zlostavljanje dogodilo”, stoji u priopćenju, upućujući ljude na njezinu web stranicu za informacije o prijavi zlostavljanja i o programu pomoći žrtvama, https://dioceseofnashville.com/safe-environment/contact-information.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vijesti s Orijenta – 26. travnja 2024. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

90 katoličkih svećenika, znanstvenika traži od crkvenih vođa da se usprotive istospolnim blagoslovima

Katoličke vijesti

Trump lunja u Iowi, tradicionalnom uporištu društvenih konzervativaca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti