Svećenik iz Chicaga ispričao se zbog blagoslova istospolnih partnera, rekavši da je prekršio crkvene norme
Europa

Svećenik iz Chicaga ispričao se zbog blagoslova istospolnih partnera, rekavši da je prekršio crkvene norme

Osoblje CNA, 14. svibnja 2024. / 07:48

Svećenik u Chicagu ispričao se zbog kontroverznog načina na koji je blagoslovio istospolni par u travnju, nazvavši to “vrlo lošom odlukom” koja je prekršila nove smjernice Katoličke crkve.

U Izjava s datumom 8. svibnja, otac Joseph Williams, pastor župe sv. Vincenta de Paula u blizini centra Chicaga, ponudio je ispriku u kojoj je svećenik rekao da “žali zbog jezika blagoslova i upotrebe ruha i same crkve, koju sada prepoznaje kršenje normi koje je odobrila Crkva.”

Svećenik u travnju blagoslovio istospolni par u gradskoj župi. U videosnimci događaja objavljenoj na društvenim mrežama, Williams – u svećeničkom odijelu – može se vidjeti kako pita par “obvezuju li se slobodno voljeti jedno drugo kao sveti supružnici i živjeti u miru i skladu zajedno zauvijek”. Dvije žene odgovaraju: “Ja.”

Williams u videu moli Boga da “poveća i posveti ljubav” koju dvije žene imaju jedna prema drugoj, navodeći da su “prstenje koje su razmijenile znak njihove vjernosti i predanosti”.

Svećenik je prvotno predložio da vatikanski dokument iz prosinca 2023 Fiducia Suplicans dopušta vrstu blagoslova koju je udijelio u travnju. U tom je dokumentu stajalo da katolički svećenici mogu blagoslivljati istospolne parove kao izraz pastoralne bliskosti bez odobravanja njihovih seksualnih odnosa i bez da blagoslov izgleda kao vjenčanje.

Način na koji je vodio blagoslov “nastao je zahvaljujući mom pokušaju da im pružim značajan trenutak Božje milosti”, rekao je pastor u izjavi.

“Htio sam to učiniti dobro”, rekao je. “Tjedan dana nakon toga, pogledao sam video. Odmah sam shvatio da sam donio vrlo lošu odluku u riječima i vizualnim prikazima snimljenim na videu.”

Kontroverza je “bila dragocjeno iskustvo” za svećenika, stoji u priopćenju.

“Duboko mi je žao zbog bilo kakve zbunjenosti i/ili ljutnje koju je ovo izazvalo, posebno za Božji narod”, rekao je Williams.

Priopćenje je izdala Kongregacija misije, također nazvana Vincentijancima, koja upravlja župom u središtu Chicaga.

Nadbiskupija Chicaga nije odmah odgovorila na upit poslan e-poštom u utorak ujutro.

Fiducia Suplicans izazvala je globalnu kontroverzu nakon što je objavljeno 18. prosinca s biskupima diljem svijeta koji su ili izjavili da ga podržavaju ili izrazili svoju namjeru da ga ne provedu.

Vatikanska deklaracija, koja se također odnosi na katolike koji su se ponovno civilno vjenčali bez da su dobili poništenje, kao i na parove u drugim “neregularnim situacijama”, naglašava da se takvi blagoslovi ne mogu nuditi na način koji bi uzrokovao bilo kakvu zabunu o prirodi braka.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolički biskup hoda duž Pojasa Gaze u znak podrške prekidu vatre

Katoličke vijesti

Svećenik tuži biskupiju Indiane nakon što u istrazi o seksualnom zlostavljanju nisu pronađeni “nikakvi dokazi”.

Katoličke vijesti

Čelnik republikanske stranke u Senatu McConnell neće se zalagati za zakon o 15-tjednom pobačaju, kaže da je malo vjerojatno da će proći

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti