Svećenici Banjolučke biskupije na duhovno-pastoralnom susretu razmišljali o apostolatu duhovnih zvanja
Biskupska konferencija

Svećenici Banjolučke biskupije na duhovno-pastoralnom susretu razmišljali o apostolatu duhovnih zvanja

Redovitu duhovno-pastoralni susret – rekolekcija svećenika Banjolučke biskupije održana je u srijedu, 15. svibnja 2024. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

Sudjelovalo je oko 40 svećenika aktivnih u pastoralu na čelu s svojim dijecezanskim biskupom mons. Željkom Majićem te pomoćnim biskupom i generalnim vikarom mons. Markom Semrenom i biskupom u miru mons. Franjom Komaricom.

Sve prisutne pozdravio je organizator rekolekcija vlč. Vladislav Žarko Ošap, banjolučki župnik i dekan. Podsjetivši da je u Banjolučkoj biskupiji prije točno deset godina pokrenuto Djelo za duhovna zvanja, kazao je da je ovo prigoda da bude još aktivnije u vjerničkim zajednicama širom biskupije.

Prigodno razmatranje na temu apostolata duhovnih zvanja održao je župnik župe Ljubija i župni upravitelj župa Ravska i Stara Rijeka vlč. Zlatko Matić. „Duhovni poziv je prije svega Božji dar i milost i u korijenu svakog poziva nalazi se Bog koji k sebi poziva čovjeka da ga slijedi onako kako On hoće“, rekao je vlč. Zlatko te podsjetio na brojne primjere i različite prizore Božjega pozivanja ljudi što je opisano na vrlo dojmljiv način na brojnim stranicama Biblije. Odgovarajući na pitanje, kako se događa i rađa duhovni poziv, župnik Matić je odgovorio da je svako duhovno zvanje neponovljiva Božja „avantura“. „U današnje vrijeme, kad je veća kriza odziva nego poziva, duhovna zvanja – kako postojeća tako i nova (svećenička i redovnička) – više od svega trebaju našu žarku molitvu i podršku (osobnu i zajedničku), jer zvanja nema bez molitve! Conditio sine qua non (uvjet bez kojega se ne može)“, kazao je vlč. Matić i iznio divan primjer iz grada Rochestera u američkoj saveznoj državi New York gdje su katoličke majke utemeljile molitvenu grupu za buđenje duhovnih zvanja u svojim obiteljima. Spomenuo je i riječi jedne od majki koja je pozvala i druge majke da mole za svoju djecu da se odazovu Božjem pozivu. Pojasnila je da su na ovu ideju došle kada su, nakon jednog susreta s budućim svećenicima, čule za „majku Lu” iz Italije odnosno za grupu majki u Italiji koje se od kraja 19. st. redovito okuplja u malom selu te mole za duhovna zvanja, a tijekom 65 godina izmolile su više od 300 svećenika, redovnika i redovnica. Vlč. Matić je na kraju istaknuo da je svećenik pozvan biti čovjek vjere, nade, ljubavi i pouzdanja u Božju providnost.

Nakon predavanja biskup Majić je iznio svoje iskustvu vezano uz Djelo za duhovna zvanja, a to su učinili i pojedini svećenici. Uslijedila je prigoda za pristup sakramentu pomirenja.

Svi svećenici zajedno s biskupima slavili su potom zajedničku Euharistiju u katedrali sv. Bonaventure, a predsjedao je biskup Majić.

Prigodnu propovijed na temu izazova i perspektive duhovnih zvanja u suvremenom svijetu uputio je biskup Semren. Istaknuo je tri bitna elementa duhovnog zvanja: Božji poziv, čovjekov odgovor i konkretnu zajednica u Crkvi u kojoj se poziv živi. „Svećenik je dar Kristova Srca: dar Crkvi i svijetu. Živi odnos sa živim Kristom je na početku svakog poziva i ostaje nezamjenjiva hrana svećeničkog i redovničkog života. Bez susreta s Isusom nema istinske sreće niti se može živjeti sretno. Susret s Isusom znači spasenje, a iz toga se rađa radost. Posvećeni život uključuje dvije osobite odrednice: biti s Kristom to jest živjeti u zajednici s Kristom, te sudjelovati u njegovu poslanju što uključuje propovijedanje kraljevstva Božjega životom i riječima. Odlučiti se za Isusa Krista znači povjerovati u moć dobrote kao u jedinu pravu moć. Ljubav nas Kristova oslobađa od našega robovanja samima sebi. Stoga, dragi svećenici i redovnici, hrabro nastavite i ustrajte u vjernosti Kristu i svojim obećanjima“, poručio je biskup Marko u svojoj propovijedi.

Poslije Svete mise svećenici su nastavili druženje u blagovaonici Biskupskog ordinarijata.

Sljedeća rekolekcija svećenika Banjolučke biskupije bit će, 19. lipnja 2024. u obliku hodočašća u Gospino svetište u Voćin u Požeškoj biskupiji. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Nepokolebljiva svetost Mame Antule bila je vođena povjerenjem u Gospodina

Katoličke vijesti

Đakoni Biskupske konferencije BiH posjetili zajednicu Školskih sestara franjevki Krista Kralja, Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u provincijalnoj kući na Bjelavama

Katoličke vijesti

Koordinacijski sastanak povodom vojnog hodočašća u Lourdes

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti