Svečana premijera dokumentarnog filma „Ploča, kreda, Krist“ u Splitu
Biskupska konferencija

Svečana premijera dokumentarnog filma „Ploča, kreda, Krist“ u Splitu

U četvrtak 15. veljače 2024. u 19.30 u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu premijerno će se prikazati film „Ploča, kreda, Krist”. Film je nastao u produkciji Katehetskog ureda Splitsko makarske nadbiskupije, a govori o ponovnom uvođenju vjeronauka u škole u Republici Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, izvijestili su iz Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

U filmu sudjeluju vjeroučitelji koji su 1991. godine ušli u škole i započeli s predavanjem vjeronauka nakon što je vjeronauk 1952. bio izbačen iz školskog sustava, a vjerski odgoj i obrazovanje bilo rezervirano isključivo za župe i crkvene prostore.

Vidjet ćemo kako je vjerski život izgledao krajem osamdesetih godina 20. stoljeća, kako je tekla priprema za uvođenje vjeronauka u škole, što je motiviralo vjeroučitelje da na sebe preuzmu tu zahtjevnu zadaću predavanja te kako su izgledala njihova školska iskustva.

Film je zapis o jednom vremenu, u smjeni ideologija i nastajanju hrvatske države, o žrtvi i idealu pojedinaca motiviranih čvrstom vjerom u Boga te o djeci koja su po prvi put nakon dugo vremena imala priliku o Bogu čuti i govoriti u školi.

Zadnjih se godina u javnosti i u medijskom prostoru mnogo puta govorilo o vjeronauku u školi, dovodila se u pitanje njegova uloga u odgoju i obrazovanju mladih te su se čuli pojedini glasovi kako vjeronauku nije u školi mjesto. Činjenica je da je vjeronauk dio školskog sustava otkad postoji obrazovanje i da vjerski, kršćanski odgoj ima nezamjenjivu i nenadoknadivu ulogu u formiranju zdrave ličnosti i moralnog pogleda na svijet. Uz to, kršćanstvo je odigralo ključnu ulogu u izgradnji našeg hrvatskog društva u svakom pogledu. Lišiti djecu tog bogatstva i naslijeđa, u odgojnom i obrazovnom smislu, znači uskratiti im pravo da svoje ljudske, duhovne i moralne potencijale ostvare na pravi način.

Scenarist i redatelj filma je vjeroučitelj i novinar Stanko Stojić. Snimatelj i montažer Jakov Matić, a za produkciju je zadužena prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. (kta/smn.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa će u srpnju imati uobičajenu stanku s aktivnostima

Katoličke vijesti

Proslava svetkovine sv. Tome na Bijelome Brijegu

Katoličke vijesti

Preminuo Mato Dubravac, otac s. Ilinke i s. Jele Dubravac

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti