Medicinski kutak


Ivan Host

09.10.2022.

Hodanje je osnovna ljudska fizička aktivnost. Hodanje zahtijeva skladan rad više stotina kostiju i mišića sustava za kretanje. Iako je hodanje iznimno učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti mnogi ne poznaju njegov značaj.

Svi znamo da je vježbanje dobro za tijelo i um. Redovita tjelovježba sa sobom donosi cijeli niz dobrobiti – od podizanja kondicije do sprečavanja bolesti. Bitno je samo odabrati oblik vježbanja koji odgovara našim potrebama i mogućnostima. A jednostavan i dostupan oblik tjelovježbe je hodanje ili pješačenje. Hodanje je osnovna ljudska fizička aktivnost. To je vještina koju naučimo u prvih godinu dana života. Hodanje zahtijeva skladan rad više stotina kostiju i mišića sustava za kretanje. Iako je hodanje iznimno učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti mnogi ne poznaju njegov značaj. Možemo slobodno reći da je hodanje kao tjelesna aktivnost danas nepravedno podcijenjeno.

Prednosti pješačenja

Prednost hodanja u odnosu na druge tjelesne aktivnosti je da ono ne mora biti ni intenzivno ni dugotrajno. Osnovno pravilo hodanja je da hodate u skladu sa svojom kondicijom. Cilj hodanja nije da se zapušete nego da se što skladnije krećete prema vašim tjelesnim mogućnostima. Svakodnevno hodanje je jedna je od najboljih odluka koje možete napraviti za svoje zdravlje. Hodanje ima brojne prednosti za fizičko i psihičko zdravlje. Osim zdravstvenih pogodnosti, pješačenje – u odnosu na vožnju automobilom – ima i druge prednosti, kao što su one ekološke i financijske prirode.

Spomenuti ću neke od razloga zašto je svakodnevno pješačenje dobra odluka za zdravlje i zašto bi trebali uklopiti pješačenje u svoju dnevnu rutinu:

  • Hodanje pomaže održavati zdravu tjelesnu težinu – hodanje je aktivnost koja doprinosi sagorijevanju kalorija, a samim time može doprinijeti i održavanju zdrave tjelesne težine ili čak mršavljenju. Dijeta hodanjem pokazala se kao uspješna metoda regulacije tjelesne težine za osobe koje nisu u dobroj fizičkoj kondiciji.
  • Pomaže u snižavanju i regulaciji povišenog krvnog tlaka kao i u snižavanju povišenih vrijednosti masnoća u krvi – posebno LDL kolesterola – tj. snižavanju tkz. „lošeg” kolesterola. Time značajno doprinosi zdravlju osoba koje boluju od hipertonije (povišenog krvnog tlaka) i od hiperlipidemije (povišenih vrijednosti masnoća u krvi). Osim toga, ovi učinci povezani su i sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i smanjenjem rizika od nastanka šećerne (dijabetesa).

Poboljšava cirkulaciju

Hodanje doprinosi povećanju mišićne mase i snage – doprinosi povećanju kondicije i time povezane izdržljivosti. Kako bi još više povećali ove prednosti hodanja, povremeno pokušavajte ubrzavati tempo hodanja i odaberite strmiji teren za hodanje. Zahvaljujući jačanju mišića, hodanjem se mogu smanjiti bolovi u zglobovima. Ova aktivnost je pogodna za osobe koje pate od oštećenja zglobova (artritisa), a žele biti fizički aktivne. Dok im aktivnosti poput trčanja uzrokuju bolove – hodanje najčešće dobro podnose.

Hodanje znatno doprinosi psihičkom zdravlju. Znamo da svakodnevno hodanje smanjuje stres i umanjuje razne druge psihičke poremećaje kao što su strahovi i depresija. I ne manje važno je da se hodanjem poboljšava raspoloženje. Naime dolazi do povećanog lučenja određenih hormona (endorfina) koji doprinose smanjenju stresa i jačanju dobrog raspoloženja.

Nije manje važno da se hodanjem potiče pravilan rad probavnog sustava. Poboljšava se probava i redovitost stolice. Time doprinosi smanjenju napuhanosti i opstipacije (zatvora).

Hodanje smanjuje osjećaj umora tako što povećava cirkulaciju i protok kisika kroz tijelo. Ujedno osobe koje redovito hodaju imaju jači djelotvorniji imunološki sustav. Tako se kod njih smanjuje mogućnost oboljenja od zaraznih bolesti – od obične prehlade pa sve do korona virusa. A u slučaju da ipak obole očekuje se da će simptomi biti puno blaži.

I ekološki prihvatljivo

Kao što vidimo hodanje (pješačenje) i zdravlje mogu se povezati na brojne načine. Osim zdravstvenih pogodnosti, pješačenje ima i nekoliko drugih također važnih prednosti – posebno važnih u današnje vrijeme.

Pješačenjem se čuva okoliš. Automobili su jedni od većih zagađivača okoliša. Odabirom pješačenja do posla ili trgovine – umjesto vožnje automobilom, itekako se doprinosi očuvanju okoliša. Nije zanemariva niti ušteda novca pješačenjem – svakodnevna vožnja automobilom može itekako opteretiti kućni prorčun i povećati životne troškove – posebno danas kada smo izloženi vrtoglavom rastu cijena benzina (naftnih derivata). Pješačenjem se tako mogu znatno smanjiti troškovi.

Pješačenje, za razliku od vožnje automobila, ne proizvodi buku. Tako doprinosi smanjenju zagađenja okoliša bukom, što donosi brojne pogodnosti za sva živa bića. Pješačenjem se bolje upoznaje grad/mjesto u kojemu živimo, a šećući možemo sresti prijatelje i poznanike.

Kako krenuti

Kako bi redovito pješačili treba ovu aktivnost uklopiti u svakodnevnu rutinu. Za lakše uspostavljanje rutine pješačenje je najbolje uklopiti na način da odaberete određeno uvijek isto vrijeme za šetnju ili da se na neki način “prisilite” na pješačenje (pješačiti do posla).

A ako već koristite javni gradski prijevoz izađite stanicu ranije i propješačite dio puta do posla ili škole. Isto tako, ako morate voziti na posao, parkirajte malo dalje, kako biste ostatak puta mogli prijeći pješke. Ako ste u mogućnosti, obavite obaveze poput odlaska u trgovinu, banku ili poštu pješačeći, a ne autom.

Vrlo je važno imati udobnu odjeću i dobre cipele za pješačenje, najbolje tenisice u kojima se osjećate ugodno i stabilno. Posebno je to važno sada u jesen i zimi. Ako niste motivirani za početak hodanja pitajte nekoga da vam se pridruži ili odaberite iznimno lijep put za hodanje. Uvijek započnite polako – posebno ako imate slabu fizičku kondiciju. Zadajte si realistične i male ciljeve za hodanje, a s vremenom povećajte dužinu i težinu hodanja. Ubrzo ćete vidjeti da su hodanje i zdravlje neodvojivi pojmovi.

Iz rubrike:
Medicinski kutak

Svakodnevno hodanje za zdravlje » naslovna

Post i zdravlje


Ivan Host

13.02.2024.

Povremeni post i izbjegavanje pretjerivanja u hrani svakako je dobrodošlo u današnje vrijeme sve veće učestalosti prekomjerne tjelesne težine, brojnih metaboličkih poremećaja i civilizacijskih bolesti kao što su npr. šećerna bolest i povišen krvni tlak.