Susret Uprava dviju franjevačkih provincija u BiH
Biskupska konferencija

Susret Uprava dviju franjevačkih provincija u BiH

U srijedu 8. svibnja 2024. u Kući mira franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rami na Šćitu upriličen je sastanak Uprava Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Sastanku su predsjedali fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene i fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke provincije, izvijestila je Franjevačka informativna agencija.

Na bratskom sastanku razgovaralo se o zajedničkoj bogatoj povijesti dvaju provincija, kao i ovogodišnjoj 180. obljetnici odlaska fratara iz kreševskog samostana 1844., kada su braća iz Hercegovine započela samostalni hod koji će rezultirati osnivanjem Hercegovačke provincije.

Budući da slavimo važne obljetnice za cijeli franjevački Red, a to su ove godine 800. obljetnica Rana sv. Franje te iduće 800. obljetnica Pjesme stvorova, provincijali obiju Provincija upoznali su braću sa svim aktivnostima obilježavanja ovih obljetnica na razini Vijeća franjevačkih zajednica, ali ujedno iznijeli i načine obilježavanja obljetnica u svojim provincijama. Ujedno su razmijenili vlastita promišljanja o načinu organiziranja ovogodišnjeg proširenog slavlja Kapitula na rogožinama, sugeriranog svim franjevačkim provincijama od strane Generalne uprave Reda, kao i temama o kojima je potrebno govoriti na ovom Kapitulu.

Ovaj susret braća su iskoristili da progovore i o nekim gorućim temama s kojima se suočavaju obje Provincije, odnosno kako pristupiti suvremenim izazovima u redovničkom poslanju te o načinima kako na najbolji mogući način odgovoriti pastoralnim potrebama vjernika kojima smo poslani služiti u evanđeoskom duhu po uzoru na sv. Franju.

Na koncu ovog susreta braća dvaju Provincija dogovorili su održavati ovakve susrete svake godine te donijeli zajedničku izjavu koju prenosimo u cijelosti:

Uprave franjevačkih provincija u Bosni i Hercegovini organizirale su u “Kući mira” u Rami prvi susret aktualnih Uprava dvaju Provincija. Ove dvije franjevačke provincije, koje dijele istu povijest, u ovim godinama franjevačkih jubileja žele osvježiti memoriju franjevačke karizme i bogate duhovne povijesti Reda i Provincija. Ovog svibnja je i 180. godišnjica od početka uspostave franjevačke provincije u Hercegovini 1844. godine. Tako od jedne zajednice koja je prerasla brojem fratara nastadoše dvije kako bi puku Božjem bili i fizički bliže donoseći Krista, te bivajući “ustrajni u zgodno i nezgodno vrijeme” (2 Tim 4,2).

Vođeni mudrom izrekom povijesti: „u bitnome jedinstvo, u nevažnome sloboda, u svemu ljubav”, ove dvije Provincije žele upravo to: zajednički djelovati u bitnom, sačuvati vlastitost i slobodu, a sve temeljiti na evanđeoskoj ljubavi slijedeći Oca Franju koji nas sve poziva na dostojanstvo poziva i na svetost.

Svjesni smo da nam je posebna zadaća liječiti razne rane prošlosti među ljudima na ovim prostorima kako bismo bili dostojni svog kršćanskog imena i franjevačke obaveze biti uvijek otvoreni dijalogu i aktivni mirotvorci.

Braća iz Uprava Provincije Svetog Križa Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke Provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije potiču svu braću franjevačkih zajednica, kao i sve ljude dobre volje neka u ovim godinama velikih franjevačkih jubileja budu svjedoci ljubavi prema svakoj duši i svakom stvorenju kako nas je svojim životom učio naš brat i Otac sveti Franjo. (kta/bosnasrebrena.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sahranjena uzorna župljanka Zlata Perković, majka pokojnog svećenika Marinka

Katoličke vijesti

Vjernici HKM Hanau za pučku kuhinju na Sv.Duhu u Zagrebu skupili pet tisuća eura

Katoličke vijesti

Kršćanska sadašnjost na Monte Libriću u Puli

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti