Susret u znaku molitve i sjećanja
Porečka i Pulska biskupija

Susret u znaku molitve i sjećanja

Uoči treće nedjelje došašća, u tjednu kada se je do prije nekoliko godina uobičajeno događao adventski susret redovnika i redovnica, dvije sestre milosrdnice iz Pule, iz Samostana Majke Dobroga Savjeta, posjetile su župske sestre koje obitavaju u kući matici Reda istarskih župskih sestara u Pazinskim Novakima.

Susret je protekao u predblagdanskom raspoloženju, u molitvi, radosnom druženju te prisjećanju na neka prošla vremena kao i na sestre koje su se, davno ili nedavno, preselile u Dom Očev.  S. Lidija Turković i s. Milena Kramar, milosrdnice iz Pule otišle su u pohod trima preostalim sestrama Reda župskih sestara, ondje su ih dočekale s. Branimira Salomon, s. Branka Matika i s. Davorka Bertoša.

Sve sudionice susreta su u mirovini, a cijelog su radnog vijeka karizmu svoga reda nastojale konkretizirati u svim aspektima svoga postojanja, milosrdnice ispunivši puni radni vijek u Općoj bolnici Pula, a župske sestre kao vjeroučiteljice i suradnice na župama. S. Branka Matika je osim rada u školi i poslova odgojitelja u Pazinskom kolegiju vršila i službu tajnice katehetskog ureda Porečke i Pulske biskupije.

Do prije nekoliko godina se na dijecezanskoj razini godišnje održavalo više susreta osoba posvećenog života, napose u adventu i korizmi te o Svijećnici, kada se ujedno obilježava i Dan posvećenog života.

Trenutno u Porečkoj i pulskoj biskupiji žive i djeluju 4 zajednice časnih sestara. Pet sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog koje pripadaju riječkoj Provinciji Majke dobroga Savjeta, od čega su 3 u Puli i 2 u Žminju. Tri sestre Zajednice sestara Družbe Kćeri Milosrđa samostanskog trećeg reda sv. Franje vode Dječji Vrtić Marija Petković pri Župi Krista Spasitelja u naselju Veli Vrh u Puli. Tri sestre Zajednice istarskih župskih sestara žive u kući matici u Pazinskim Novakima, a jedna djeluje izvan zajednice u Labinu. Dvije sestre Zajednice sestara klanjateljica Krvi Kristove žive i djeluju u Vrsaru, jedna je vjeroučiteljica u Osnovnoj školi, a druga je sakristanka i orguljašica u Župi sv. Martina.

Do svibnja 2023. pri Biskupskom ordinarijatu u Poreču su pet godina djelovale Euharistijske sestre Presvetog Srca Isusova i Marijina.

Do 2020. godine su u trajanju od 20 godina u Puli djelovale sestre Milosrdnog Isusa, a te su godine, nakon nešto više od 60. godina djelovanja, iz Rovinja otišle sestre uršulinke. Još je jedan red časnih sestara do nedavno bio prisutan u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, prije nešto više od jednog desetljeća su, nakon dugogodišnjeg boravka, iz Pazinskog kolegija otišle sestre Presvetog Srca Isusova iz Rijeke. Osvrnemo li se u malo manje recentna vremena nalazimo na istarskome tlu i jedan klauzurni red, sestre karmelićanke obitavale su samostanu u Juršićima, nedaleko Svetvinčenta.

Još malo dužim korakom u prošlost dolazimo do Drugog svjetskog rata i poraća kada je u Puli živio veći broj redovnica, koje su imale istaknutu ulogu u zdravstvenim ustanovama, ali i u karitativnom te odgojnom djelovanju. One su u velikom broju otišle tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, a jedna od njih bila je i Službenica Božja Tarsilla Osti, redovničkim imenom Tarsilla od Raspetog, koja je pripadala Družbi Misionarskih sestara Presvetih Srdaca Isusova i Marijina (Venerabile Serva di Dio suor Tarsilla del Crocifisso, misionaria dei Sacri cuori di Gesu’ e Maria), za koju je u tijeku proces beatifikacije.

Ovaj kratki i namjerno aproksimativni osvrt nema pretenzije povijesnog prikaza, to prepuštamo, i nadamo se, nekim skorim publikacijama naših eminentnih povjesničara. Ovo pak želi biti tek mali pogled na recentne promjene i sadašnje stanje ženskog redovništva u Istri. Uzmemo li u obzir da „historia magistra vitae est“ to nam svakako mora biti poticaj na još gorljiviju molitvu za nova, toliko potrebna duhovna zvanja, možda i po zagovoru s. Tarsille Osti.

G. Krizman

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sprovodna misa i ukop pok. vlč. prof. Adriana Andrijančića

Katoličke vijesti

  Biskup Milovan blagoslovio kapelice u Raklju

Katoličke vijesti

Gračišće: Duhovna obnova i Biskupijski križni put mladih Stazom sv. Šimuna

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti