Susret nadbiskupa i pobjednikā Vjeronaučne olimpijade – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Susret nadbiskupa i pobjednikā Vjeronaučne olimpijade – Riječka nadbiskupija

Riječki nadbiskup Mate Uzinić susreo se u utorak 14. svibnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci s učenicima osnovnih i srednjih škola, pobjednicima županijskog – nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka koje se održalo 22. ožujka na temu: „Socijalni nauk Crkve“. Prigodno se učenicima na početku obratila predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, Ksenija Rukavina Kovačević. Čestitajući ‘najboljima od najbolji’, kako je nazvala pobjednike natjecanja, potaknula ih je da stečeno znanje primjenjuju u svome životu i to čine kroz kulturu zajedništva, dijaloga, podnose odgovornost za vlastite odluke, etičnost, moralnost i druge vrline.

Nadbiskup je, čestitajući, mladima, njihovim mentorima i Katehetskom uredu, poručio da stečeno znanje iz socijalnog nauka ne vrijedi ukoliko se ne primjenjuje. Istaknuo je da dobri rezultati proizlaze, ne zbog toga što su dobri kao pojedinci, nego zbog toga što su dobri kao tim.

Tijekom srdačnog susreta, srednjoškolci su najprije sramežljivo, a zatim ohrabreni otvorenošću nadbiskupa Uzinića, uputili mu pitanja koja su zahvaćala teološke, ali i neke osobne teme. Jedno od pitanja bilo je o mogućnosti pokretanja nadbiskupijskog Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, na što je Uzinić odgovorio da planovi postoje i izrazio nadu da će se isti moći realizirati, kao i da će se mladi moći uključiti u njegovo djelovanje. U tom smislu podsjetio je na sv. Mariju Dominiku Mazzarello, suutemeljiteljicu Družbe sestara Kćeri Marije Pomoćnice, čiji blagdan se slavio dan ranije. „Ona se dobro uklapa u temu socijalnog nauka Crkve, kao i njena salezijanska družba, koja je nastala zbog djece industrijske revolucije koja je razorila obitelji i uzrokovala siromaštvo. Ako se ne potrudimo za čovjeka i njegovo dobro, tada ne možemo napraviti ništa u duhovnom smislu.“ Uziniić je potaknuo učenike da otkrivaju svoje poslanje u društvu kazavši da će im stečeno znanje u tome pomoći.

Nadbiskupa su mladi također pitali o vjeri kroz pitanja razlučivanja argumentacije i osjećaja, odnosno usklađenosti vjere i razuma. Učenicima je Uzinić odgovorio da spoznaja o Bogu dolazi iz srca i povjerenja kojega Bog ima sa svima nama. Isus je onaj koji nam pokazuje Božji plan s nama – plan ljubavi i pozvani smo ‘živjeti život, ali na Kristov način’. Upitan o svome mišljenju o socijalnom nauku Crkve, nadbiskup je izrazio zadovoljstvo što je  našoj javnosti prisutan pojam socijalnog nauka Crkve, ali i izrazio žal što se pojavio kasno. No, njegov rast je prisutan i svaki papa i Crkva nastoje mu na novi način odgovoriti.

U živoj interakciji s nadbiskupom, učenici su istaknuli kako im je stečeno znanje korisno u izazovima s kojima se susreću te ih je nadbiskup na kraju potaknuo da ne budu oni koji će samo govoriti o Bogu, nego svojim životom budu svjedoci te vjere.

Po završetku je uručio prigodne darove timovima i njihovim mentorima, a nakon službenog dijela susreta, uslijedilo je druženje.

Od ukupno 152 učenice i učenika s 36 mentora koji su sudjelovali na ovogodišnjoj Vjeronaučnoj olimpijadi Riječke nadbiskupije, konkurenciji 24 osnovnoškolske i 13  srednjoškolskih ekipa pobjedu su odnijeli učenici OŠ Kostrena i Prve sušačke hrvatske gimnazije. Druga i treća mjesta osvojili su učenici OŠ Fran Franković i OŠ Čavle te Salezijanska klasična gimnazija i Prva riječka hrvatska gimnazija. Ugostiteljska škola Opatija osvojila je prvo mjesto u posebnoj konkurenciji trogodišnjih srednjih škola.

Objavljeno: 15. svibnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK-a – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Susret nadbiskupa Uzinića i predstavnika humanitarne organizacije SOS Balkanroute – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Sv. Franjo Saleški je nadahnuće i smjerokaz za Crkvu današnjeg vremena. – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti