SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE
Srijemska biskupija

SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

11. svibanj 2024.

Domaćin ovogodišnjeg  susreta bila župa sv. Ane, majke BDM u Maradiku

MARADIK (TU) – Susret mladih pod geslom „Kao što mene posla otac i ja šaljem vas!“ održan je u subotu 11. svibnja, a okupio je mlade katolike iz svih župa Srijemske biskupije.  Pridružili su im se  hodočasnici iz Subotice, Pančeva, Novog Sada i Zagreba. Gost i predavač ovogodišnjeg susreta bio je fra Stjepan Brčina voditelj evangelizacijske zajednice „Sveti Duh“ iz Zagreba. Skupu mladih vjernika iz Srijema prisustvovali su i: Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u R. Srbiji, Marinko Katić, vijećnik HNV-a u R. Srbiji, Goran Kaurić, zamjenik sekretara Pokrajinske vlade, Nikola Bradić, predsjednik mesne zajednice Maradik, Dunja Mrđić, ravnateljica osnovne škole „Branko Radičević“ iz Maradika. Za sve koji nisu mogli doći na susret mladih, svetu misu i katehezu uživo je prenosila Radio Marija Srbije.

Sveta misa i euharistijsko klanjanje

Svečanu svetu misu predvodio je srijemski biskup mons. Fabijan Svalina, u zajedništvu i s gostom susreta fra Stjepanom Brčinom i vlč. Aleksandrom Kovačevićem, župnikom u Maradiku, te ostalim svećenicima biskupije. Slavlje je animirao ujedinjeni zbor mladih i orkestar koji je okupila s. Cecilija Tomkić, katedralna orguljašica, a uključili su se mladi iz raznih župa Srijema: Srijemske Mitrovice, Stare Bingule i Sota. Himna ovogodišnjeg susreta „Stado malo“ izvođena je uz orkestar koji je uključivao gitare, tamburice, nekoliko flauta, udaraljki i timpana, kao i saksofon i klavijature, a sve instrumente su svirali mladi iz različitih župa.

Nakon mise, uslijedilo je zajedničko euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Stjepan Brčina. On je potaknuo mlade da mole molitvu oprosta, te da u ime Isusovo i uz pomoć snage Božje oproste onima koji su ih povrijedili i nanije im bol i tugu. Sve nakane i molitve svojih srdaca mladi su u tišini imali priliku prinijeti Isusu izloženom u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Tristotinjak mladih koji su se okupili na današnjem susretu došli su posvjedočiti snagu kršćanske vjere i nade i upravo to je poticaj za sve kršćane da u svom životu nose geslo ovogodišnjeg susreta koje glasi „Kao što mene posla otac i ja šaljem vas“. Hodočasnici iz Zagreba, Subotice i drugih biskupija predstavljaju svojevrsnu podršku nama koji živimo i svjedočimo kršćansku vjeru na ovim prostorima i to je svakako veliki poticaj koji nas na poseban način obvezuje da budemo još više zauzetiji i prisutniji u društvu u kome živimo. Naš cilj nije povlačiti se već izlaziti u dijelove društva i prilike gdje istinski možemo svjedočiti svoju vjeru,“  rekao je biskup Fabijan Svalina

Ljepota zajedništva i kateheza

Nakon klanjanja  domaćini su počastili okupljene ručkom, iza kojega su mladi imali vrijeme za druženje i različite slobodne aktivnosti. Nakon predaha uz društvene igre koje su organizirali animatori Subotičkog oratorija i druženje, uslijedila je kateheza koju je održao gost susreta fra Brčina. On je s okupljenima podijelio svoje svjedočanstvo o tome kako ga je Bog pozvao i vodio do redovničkog poziva. Pozvao je mlade da se ne plaše te da budu otvoreni za Boga i njegov poziv, bilo da se radi o obiteljski životu ili svećeničkom i redovničkom pozivu. Na kraju kateheze je ohrabrio mlade da ustraju u svojoj vjeri te ih je pozvao da se priključe Antunovskom hodu mladih koji će se održati 8. lipnja u Zagrebu.

Prvi put sam ovdje pozvan kao gost predavač i ovo što sam do sada vidio jeste jedan lijep odaziv s obzirom na ovako malu zajednicu u Srijemu. Ono što je najvažnije jest da ovdje među mladima vidim jednu veliku duhovnu potrebu i otvorenost ka duhovnim stvarima. Danas smo započeli sa temom praštanja i vjerujem da je Gospodin svojom snagom ispunio svako otvoreno srce. Ovakvi susreti mladima puno znače jer oni odavde odlaze osnaženi i ispunjeni milošću Duha Svetoga za neke nove izazove i kušnje koje ih čekaju u budućnosti,” zaključuje fra Stjepan Brčina.

Sara Žurovski

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

PREMINUO PREČ. MARKO LOŠ

Katoličke vijesti

PROSLAVA CRKVENOG GODA U GIBARCU

Katoličke vijesti

SRIJEMSKI BISKUP U POSJETU RUMI

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti