Susret komunikacijskih i zagovaračkih timova Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) u Briselu: Razmjena ideja i planiranje zajedničkih strategija
Biskupska konferencija

Susret komunikacijskih i zagovaračkih timova Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) u Briselu: Razmjena ideja i planiranje zajedničkih strategija

Ovdje možete poslušati zvučni zapis priloga koji nam donosi Vatican News.

Od 29. siječnja do 1. veljače 2024. godine, u Briselu je održan trodnevni strateški susret radne skupine zagovaračkih i komunikacijskih timova Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) diljem Europe. Timovi iz Belgije, Francuske, Italije, Španjolske, Malte, Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva, Portugala, Rumunjske, Njemačke, Srbije i Hrvatske podijelili su svoja iskustva rada u lokalnom kontekstu.

Središnji fokus susreta bio je novi europski pakt o migracijama i azilu, prekretnica europske politike koju su Vijeće Europske unije i Europski parlament postigli krajem prošle godine.

Unatoč tome što je predstavljen kao povijesni sporazum, Alberto Ares, direktor JRS Europe, već ranije je izrazio zabrinutost da bi ovaj pakt mogao pokrenuti sustav koji će koncentrirati tisuće ljudi, uključujući djecu, u pritvorima na vanjskim granicama EU. Ova zabrinutost bila je izražena kao dio zajedničke izjave JRS Europe nakon najave prihvaćanja pakta. Strah je da će to ne samo neuspješno riješiti trenutačne nedostatke sustava, već i znatno povećati patnje ljudi i prepreke koje moraju svladati kako bi ostvarili zaštitu.

Osim toga, raspravljalo se o provedbi zajedničke kampanje JRS ureda diljem Europe s ciljem motiviranja mladih birača pred izbore za EU parlament. Kampanja, koja se temelji na vrijednostima pravde, budućnosti, akcije i snova, podiže svijest o prihvaćanju izbjeglica i izgradnji Europe kao zajedničkog doma. Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj aktivno će sudjelovati u kampanji.

Sudionici su također iskoristili priliku za razmjenu iskustava u radu ureda na nacionalnoj razini, inspirirali su jedni druge razmjenom ideja te planirali zajedničke strategije. Ovaj susret dodatno je ojačao veze među uredima te upoznao i informirao nove članove zagovaračkih i komunikacijskih timova unutar ove globalne zajednice. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VIDEO: HRT najavio Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH

Katoličke vijesti

Papa: Svećenik ne hodi sam; valja isplesti mrežu bratskih odnosa

Katoličke vijesti

Korizmena duhovna obnova u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zürich

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti