Susret i duhovna obnova za roditelje sjemeništaraca Vrhbosanskog sjemeništa i učenika korisnika internata pri KŠC-u „Petar Barbarić“ u Travniku
Biskupska konferencija BiH

Susret i duhovna obnova za roditelje sjemeništaraca Vrhbosanskog sjemeništa i učenika korisnika internata pri KŠC-u „Petar Barbarić“ u Travniku

U travničkom Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u nedjelju, 21. travnja 2024., upriličen je susret za roditelje sjemeništaraca Vrhbosanskog sjemeništa i učenika korisnika mješovitog internata koji djeluje pri KŠC-u u Travniku, izvijestila je mrežna stranica KŠC-a u Travniku.

Susret je započeo okupljanjem roditelja u jutarnjim satima i zajedničkim druženjem u kućnom baru uz kavu i razgovor.

Prvi dio susreta nastavljen je u konferencijskoj dvorani gdje je roditelje i odgojitelje vlč. Josipa Dedića i s. Ljubicu Stjepanović pozdravio vlč. Željko Marić, rektor i ravnatelj Centra. Kroz temu „Odrastanje“ vlč. Željko je istaknuo da je cilj djelovanja internata ponuditi mladima temeljnu kulturu, odgoj, obrazovanje i duhovni rast tijekom njihova boravka u ovoj Ustanovi. To je proces koji traje, stoga je pozvao roditelje na strpljenje, maksimalni angažman, ozbiljnu suradnju i pomoć u zajedničkom praćenju djece tijekom odgoja i obrazovanja kako bi u konačnici pronašli vlastiti put. Upoznao ih je također i s izazovima, poteškoćama, ali i pozitivnim primjerima i napredovanju mladih u njihovu odgojno-obrazovnom procesu.

Zatim su odgojitelji informirali roditelje o životu i radu njihove djece po pitanju školskih obveza, uspjehu, vladanju, disciplini, zajedništvu, dnevnim obvezama, cjelokupnom ozračju u sjemeništu i internatu. Detaljnom analizom roditelji su dobili jasniju sliku o napredovanju, rastu i sazrijevanja svoje djece u svim područjima odgoja i obrazovanja, ali i poteškoćama koje neminovno prate ovaj uzrast. Također, odgojitelji su pozvali roditelje na nastavak odgovorne suradnje i povjerenja u radu s njihovom djecom u školi, internatu i sjemeništu.

Nakon prvog dijela susreta i pojedinačnih razgovora s odgojiteljima, uslijedio je zajednički objed, druženje i pjesma. Nastavak susreta u popodnevnom vremenu u kućnom baru bio je rekreativnog karaktera, gdje su roditelji međusobno izmjenjivali iskustva, nove spoznaje, bolje se upoznavali te bili zajedno sa svojom djecom.

Uslijedilo je euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage koje je predvodio fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Mihovila arkanđela u Tomislavgradu. U propovijedi u prigodi Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira) fra Hrvoje je kazao da „slika Dobroga Pastira pruža dragocjeni oslonac u pogledu duhovnog života, daje odgovore na ona najteža egzistencijalna pitanja“. Kod Boga svatko ima svoje ime, svoje mjesto i svatko je važan. On ne želi da se itko izgubi na životnom putu. Život je stalno hodanje, često i mukotrpno, prema krajnjem cilju, stoga je važno da znamo smjer puta. „Naš život će dobiti i pravac i smisao te, usprkos svim kušnjama, pa i padovima, neće biti promašen, uzaludan, nego od Boga blagoslovljen“, kazao je na kraju fra Hrvoje.

Ministriranje, misna čitanja i molitvu vjernika te pjevanje animirali su internisti i sjemeništarci uz glazbeni angažman vlč. Jakova Kajinića, duhovnika. Na koncu misnog slavlja, uime Uprave Centra, s. Ljubica je zahvalila fra Hrvoju i roditeljima za dolazak i doprinos da susret protekne u doista lijepom ozračju, kao i mladima na njihovom angažmanu tijekom dana. U večernjim satima vidnim zadovoljstvom svih sudionika završen je drugi susret za roditelje organiziran u ovoj školskoj godini. (kta/ksc-travnik.net)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

“Hygge na kršćanski način” – uskoro u knjižarama Verbum

Katoličke vijesti

Karmelićanin Zvonko Martić započeo niz korizmenih propovijedi u sarajevskoj katedrali

Katoličke vijesti

Biskup Komarica predslavio koncelebriranu misu za mir u Ukrajini i Svetoj Zemlji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti