Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije
Šibenska biskupija

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije

18. veljače 2024.
BISKUPIJA, ISTAKNUTO
102 Views

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 17. veljače u Šibeniku. Okupljanje je započelo u katedrali svetog Jakova gdje je šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je misno slavlje za sve sudionike skupa u katedrali sv. Jakova. Drugi dio susreta održan je u Multimedijalnoj dvorani sv. Mihovila u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova ”Civitas Sacra”. Izlaganje na temu „Služba orguljaša u liturgiji“ održao je orguljaš Pavao Mašić.

Biskup je u homilji kazao kako susret voditelja župnih zborova – liturgijskog pjevanja, orguljaša i pjevača važan je zbog onoga što nam vi značite, odnosno, još više zbog vašeg udjela u liturgiji, u bogoslužju. I Bogoslužje u tišini ima svoju ljepotu i sabranost. Ponekad nam je možda baš to potrebno. Ali kad ne bi bilo pjevane liturgije nestalo bi važnog i velikog doživljaja molitve, bogoslužja, uzvišenosti, ali i našeg doprinosa i sudjelovanja u liturgiji. Najčešće, liturgijsko pjevanje i sviranje, pobožno i molitveno, uzdiže dušu Bogu, kazao je biskup okupljenim crkvenim pjevačima.

Sudjelovanje svih okupljenih vjernika, ministranata, poslužitelja oltara, svirača i pjevača, svećenika i misnika ima uzvišenu zadaću. Sve što oko oltara činimo traži sabranost i svijest prinošenja žrtve i hvala Bogu jedinome, Stvoritelju i Spasitelju čovjeka koji nam se približio, progovorio, svoju ljubav pokazao i k sebi nas pozvao. Uzvišenost te zadaće izaziva strahopoštovanje pred Bogom. Uzvišenost te zadaće potiče ponos i zahvalnost pred Bogom. Uzvišenost te zadaće stvara zajedništvo, bratstvo Kristovih vjernika, jača i čisti našu vjeru, i našu savjest, a srce otvara za nebeske milosti, poručio je biskup u homilji.

Izrazio je želju da susret crkvenih pjevača doprinese tome da se učvrsti svoju vjeru u Božju dobrotu i milosrđe, da jasnije i odlučnije slušamo njegov glas. A sve što za liturgiju činimo, uvijek činimo da Bogu omilimo u poniznom predanju i iščekivanju konačnog susreta u nebeskoj liturgiji.

Pogledajte jošPastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici bio je u petak, 9. veljače …Blagdan blaženog Alojzija Stepinca svečano proslavljen u Srimi.

Blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u subotu 10.veljače u Srimi, župi Šibenske biskupije …VIDEO: Donosimo razgovor sa benediktinom s. Fortunatom Spahijom.

Na YouTube kanalu Šibenske biskupije donosimo razgovor sa časnom majkom Fortunatom Spahijom, benediktinkom i poglavaricom …

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Služba riječi kod špiljske crkve Sv. Antuna pustinjaka.

Katoličke vijesti

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

Katoličke vijesti

Uskrsno misno slavlje u Zatvoru u Šibeniku.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti