Sudac privremeno blokira imigracijski zakon Iowe;  ako se usvoji, razdvojit će obitelji, kažu protivnici
Svijet

Sudac privremeno blokira imigracijski zakon Iowe; ako se usvoji, razdvojit će obitelji, kažu protivnici

Sudac saveznog okružnog suda izdao je 17. lipnja preliminarnu zabranu kojom se sprječava da novi imigracijski zakon u Iowi stupi na snagu 1. srpnja. Odluka je pobudila nade zagovornika imigracije.

Guvernerka Kim Reynolds branila je državni zakon i dala podršku državnoj tužiteljici Iowe Brenni Bird koja se žalila na odluku suca.

U svojoj presudi, sudac Okružnog suda SAD-a Stephen Locher rekao je da je zakonodavno tijelo Iowe, nezadovoljno načinom na koji američka vlada postupa s imigracijom, “odlučilo uzeti stvari u svoje ruke donošenjem novog zakona (poznatog kao Senat File 2340).”

Između ostalog, novi zakon “nameće kaznene kazne prema državnom zakonu za određene prijestupe povezane s imigracijom; i zahtijeva od sudaca državnog suda da naredi nedržavljanima da se vrate u strane zemlje iz kojih su došli.”

“Kada je riječ o politici, novi bi zakon mogao biti obranjiv. Što se tiče ustavnog prava, nije”, rekao je Locher. “Prema obvezujućem presedanu Vrhovnog suda, savezni zakon u cijelosti ima prednost nad spisom Senata 2340 i stoga je nevažeći prema klauzuli o supremaciji. Sud stoga odobrava zahtjeve za preliminarnu zabranu koje su podnijeli tužitelji … i naređuje izvršenje spisa Senata 2340 u tijeku daljnji postupak.”

Locher, iz Okružnog suda SAD-a za južni okrug Iowe u Des Moinesu, identificirao je potencijalne štete zakona, uključujući: “(a) stalni legalni stanovnici suočeni s rizikom od progona i kaznene kazne prema državnom zakonu unatoč tome što prema saveznom zakonu imaju dozvolu za biti prisutan u Sjedinjenim Američkim Državama; kazneni progon zbog nezakonitog ponovnog ulaska nastavlja se čak i kada su optuženici u procesu podnošenja zahtjeva za pravni status prema saveznom zakonu; slijedeći sudski proces s manje zaštitnih mjera i daleko manje sofisticiranosti od federalnog sustava.”

Rekao je da su savezna vlada i Iowa Migration Movement “utvrdili vjerojatnost uspjeha na temelju svog stava da savezni imigracijski zakon ima prednost u Senatskom spisu 2340.”

Locherova odluka došla je tjedan dana nakon što je čuo argumente odvjetnika iz američkog Ministarstva pravosuđa, Pokreta migranata Iowe i zamjenika glavnog odvjetnika Iowe. Savezna vlada i skupine za građanska prava, u dvije odvojene tužbe, tvrdile su da novi zakon treba trajno blokirati jer krši i savezni zakon i Ustav SAD-a.

Reynolds je u svojoj izjavi od 17. lipnja rekla: “S ovom zabranom države su ostavljene bespomoćne pred tekućom krizom na našoj južnoj granici.”

“Bidenova administracija ne uspijeva obaviti svoj posao i provesti savezne imigracijske zakone dopuštajući milijunima ulazak i ponovni ulazak bez ikakvih posljedica ili odgode”, rekla je. “Potpisao sam ovaj zakon kako bih zaštitio stanovnike Iowe i naše zajednice od posljedica ove granične krize: rastućeg kriminala, smrti od predoziranja i trgovine ljudima.”

Manny Galvez iz Escucha Mi Voz Iowa i Iowa City Catholic Worker rekao je da je Reynoldsov opis granične krize netočan. Rekao je da će zakon, ako bude donesen, razdvojiti obitelji. “Potrebna nam je imigracijska reforma”, rekao je tijekom virtualne konferencije za novinare 17. lipnja koju je organizirao Escucha Mi Voz. “Mi smo dio Iowe.”

Svi govornici na virtualnoj konferenciji za novinare izrazili su pomiješane emocije uzbuđenja, sreće i zabrinutosti jer borba za ukidanje državnog zakona nije gotova.

Yaneli Canales, organizatorica iz Escucha Mi Voz, rekla je da su prosvjedi u cijeloj državi planirani za 1. srpnja u 19 sati u Des Moinesu, Waterloou i Iowa Cityju.

Otac Nils Hernandez iz župe Kraljice mira u Waterloou predviđa odaziv od 500 do 1000 ljudi na prosvjede u tom gradu. Ohrabrio ga je odluka suca, ali je istaknuo da se borba protiv zakona mora nastaviti. “Osjećam da je Bog uslišao neke molitve”, rekao je. „Slavimo što je Bog s nama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proždrljivost pretvara ljude u obične potrošače, izrabljivače planeta, kaže papa

Katoličke vijesti

Lavovski nadbiskup: Ne borimo se puškama nego krunicom – Vatican News

Katoličke vijesti

USCCB ima izbor sa Zakonom o pristupačnoj skrbi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti