Sudac: Istraga o zlostavljanju Lacroixa ‘uvelike pogođena’ odbijanjem tužitelja da sudjeluje
Svijet

Sudac: Istraga o zlostavljanju Lacroixa ‘uvelike pogođena’ odbijanjem tužitelja da sudjeluje

André Denis, umirovljeni sudac višeg suda u Quebecu kojeg je papa Franjo ovlastio da istražuje optužbe za seksualno zlostavljanje protiv kardinala Géralda C. Lacroixa, nadbiskupa Quebeca, rekao je da nije pronašao dokaze koji bi poduprli optužbe. No Denis je primijetio da je na zaključak istrage značajno utjecalo tužiteljevo odbijanje sudjelovanja – nešto što bi se moglo promijeniti u budućnosti – ostavljajući kardinala u međuvremenu osjećaj kao da se “bori s duhom”.

“Elementi prikupljeni tijekom moje istrage čine nevjerojatnim da su se činjenice koje se terete protiv kardinala dogodile”, napisao je Denis u svom izvješću na 66 stranica podnesenom Franji 6. svibnja. “Ne nalazim dovoljno elemenata koji bi opravdali održavanje kanonskog suđenja protiv Kardinal Lacroix i to je zaključak koji sam formulirao papi Franji.”

Denis je 21. svibnja javno objavio sažetak ovog izvješća na 10 stranica i isti dan održao konferenciju za novinare kako bi odgovorio na pitanja.

Dana 25. siječnja, kardinal, koji je također primas Katoličke crkve u Kanadi, spomenut je u dokumentu anonimnih žrtava podnesenom u sklopu kolektivne tužbe protiv Nadbiskupije Quebec. Nadbiskupija je tužena u ime ljudi koji tvrde da su bili seksualno zlostavljani od strane članova svećenstva, njihovog osoblja i njihovih volontera od 1. siječnja 1940. do danas.

“Biskupija prepoznaje da je ova tužba za određeni broj tužitelja utemeljena i želi da se što prije postigne izvansudska nagodba. To je želja koju svi dijele”, napisao je sudac.

Napad za koji je nadbiskup optužen navodno se dogodio 1987.-1988. u Quebecu.

Optuženi tvrdi da je u to vrijeme bila maloljetna. Godine 1987. kardinal Lacroix još nije bio svećenik. Tadašnji biskup Maurice Couture (kasnije nadbiskup Quebeca) zaredio ga je 8. listopada 1988.

Zbog te optužbe kardinal je rekao da se “privremeno povlači iz svojih aktivnosti dok se situacija ne razjasni”, iako je opovrgnuo optužbe.

Franjo je 8. veljače zatražio od Denisa da istraži “činjenice, okolnosti i pripisivost navodnog prijestupa” usmjerenog na kardinala Lacroixa.

Denis je rekao da je njegovu istragu otežala činjenica da nije mogao ispitati osobu koja je iznijela optužbe.

“Njena izjava je anonimna i odbija surađivati ​​u mojoj istrazi”, napisao je Denis u svom izvješću.

“Ona ima pravo na to i prema njoj se mora postupati s poštovanjem, empatijom i dobrodošlicom kao što bi trebalo činiti sa svakom ljudskom osobom”, dodao je.

No Denis je jasno dao do znanja da je to odbijanje “uvelike utjecalo” na istragu o kardinalu.

“Ako ne mogu potvrditi da je njegova prijava neutemeljena, svakako je ne mogu potvrditi na temelju činjenica koje je otkrila moja istraga”, napisao je Denis u zaključku svog izvješća.

“Ne mogu reći je li se navodno djelo dogodilo ili ne. Ne mogu čak identificirati mjesto, događaj, određeni datum ili bilo koju okolnost. Odbijanje podnositelja zahtjeva da u najmanjoj mjeri surađuje s mojom istragom ostavlja me bespomoćnim, “ ispričao je papi.

Sudac Denis izrazio je žaljenje što Lacroix “nikada ne može saznati tko ga je optužio” ili “činjenice za koje je optužen” i bojao se da će optužba iznesena protiv kardinala ostati “zauvijek” obavijena velom anonimnosti.

“U više navrata sam pokušao uvjeriti tužitelja da mi pomogne do kraja mandata. Bezuspješno”, rekao je Denis u sažetku. “Tražio sam u najmanju ruku da mi da datum, mjesto, detalje relevantne za njezinu tužbu. Odbila je. Zatražio sam pristup redigiranoj izjavi koju svaki tužitelj mora podnijeti sudu kako bi objasnio okolnosti napada na za koju on ili ona tvrdi da je žrtva. Ona je to odbila.”

Nakon tih opetovanih odbijanja sudac je odlučio objaviti zahtjev za istragom koji je dobio od Franje.

Odgovarajući na pitanja Présence, novinske agencije na francuskom jeziku sa sjedištem u Quebecu, Denis je rekao da bi i dalje bio voljan sastati se s kardinalovim tužiteljem.

“Za mene nikad nije kasno. Da mi sutra tužitelj kaže: ‘Želim se sastati s tobom da objasnim događaje’, zamolio bih Papu za dodatni mandat kako bih završio svoju istragu.”

Denis je u svojoj istrazi rekao da je promatrao cijelu kardinalovu karijeru u Quebecu, ali s posebnim fokusom na godine 1987., kada je bio pripravnik u župnoj službi, i 1988. godinu.

“Mjesta koja je često posjećivao, staž u kojem je sudjelovao i njegova pastoralna misija 1987. i 1988. ne pristaju uz prisutnost mlade žene od 17 godina koja prati svoje roditelje na biblijske susrete”, rekao je.

“Dokazi koje sam prikupio tijekom moje duge istrage pokazuju da mons. Gérald Lacroix nikada nije pokazao nikakvu familijarnost, neprikladnu gestu ili aluziju seksualne prirode niti 1987. i 1988. niti u bilo kojem razdoblju svog života kao člana crkve Quebeca. budući da je ondje bio prisutan”, nastavio je.

“Svi oni koji su bili u kontaktu s Géraldom Lacroixom 1987. i 1988. godine i koje sam upoznao tijekom istrage ne vjeruju da je potonji počinio radnje za koje se tereti, ni 1987. i 1988. godine, ni prije ni poslije”, rekao je Denis. . “Isti zaključak je vidljiv iz brojnih svjedoka koji su se susreli u svezi cijele pastoralne karijere kardinala Lacroixa otkad je bio u Quebecu.”

Denis je također rekao Présenceu da se sastao s kardinalom kako bi dobio njegovu verziju događaja.

“Dugo sam ga ispitivao kako bih saznao što zna o ovoj temi. On mi je s uvjerenjem rekao da nikada nije poduzeo radnje za koje ga je tužiteljica teretila. Ni s njom, ni s bilo kojom drugom osobom.

“Nije mu lako. Rekao mi je: Borim se s duhom.”

Na Vrhovnom sudu u Quebecu Denis je priznat kao prvi sudac u Kanadi koji je predsjedao suđenjem prema Zakonu o zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima. Godine 2009. osudio je izbjeglicu iz Ruande Désiréa Munyanezu na doživotni zatvor zbog aktivnog sudjelovanja u genocidu 1994. godine.

Prethodno izvješće Presencea pokazalo je da je značajna količina nepovjerenja mogla utjecati na tužiteljevo odbijanje sudjelovanja. Prema Presenceu, odvjetnik Alain Arsenault, koji vodi skupnu tužbu protiv nadbiskupije Quebec, rekao je da istraga koju je odredila crkva “nije vjerodostojna”.

Danas, rekao je, “više ne tražimo od policajaca da istražuju policiju. To je elementarno. I isto je za Crkvu. Sve dok je to interni proces, kojim predsjedaju prijatelji kao što smo vidjeli za kardinala Marca Ouelleta (predmet nedavna istraga koju je proveo Vatikan), neće biti vjerodostojna.”

Vatikanski ured za tisak objavio je 21. svibnja da je papa odobrio Denisov zaključak i da “nikakav drugi kanonski postupak nije planiran” kao rezultat toga.

“U svjetlu činjenica koje je ispitao sudac, izvješće ne omogućuje identificiranje radnji koje predstavljaju nedolično ponašanje ili zlostavljanje od strane kardinala Géralda C. Lacroixa”, stoji u službenom priopćenju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Napad na svećenika u Jeruzalemu ponovno u fokus stavlja netrpeljivost prema kršćanima

Katoličke vijesti

Velika proširenja dolaze na Belmont Abbey College nakon podviga prikupljanja sredstava

Katoličke vijesti

Nadbiskup Ševčuk: Moraju se osuditi ratni zločini u Ukrajini

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti