Studijsko putovanje u Beograd i Beogradsku nadbiskupiju |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Studijsko putovanje u Beograd i Beogradsku nadbiskupiju |


BEOGRAD (TU) – Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u ulozi vodećeg partnera i Pastoralnom centru papa Ivan Dobri u Beogradu u ulozi partnera odobren je zajednički projekt pod nazivom „Vjera i identitet – program osnaživanja identiteta Hrvata na području Beogradske nadbiskupije“ u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. godinu. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske sufinancira navedeni projekt u iznosu od 43.881,54 eura.

Kroz modernizaciju i obnovu biskupijskih zgrada žele se stvoriti materijalni uvjeti za jačanje vjerskog identiteta Hrvata na području Beogradske nadbiskupije. Obnovljene zgrade i novouređeni pastoralni prostori omogućit će realizaciju značajnih programa sustavne teološko-katehetske formacije koja će poticati dublje razumijevanje katoličke vjere i njezine tradicije, istovremeno promičući umijeće življenja vjere u svakodnevnom životu, vrijednosti ekumenizma i religijske tolerancije.

Sukladno navedenome, osmišljene su sljedeće projektne aktivnosti: izgradnja i implementacija fotonaponske elektrane na Studentskom domu u Đakovu; opremanje Pastoralnog centra papa Ivan Dobri u Beogradu, studijsko putovanje u Đakovo i Beograd  svih važnih sudionika na provedbi projekta u svrhu prekograničnog umrežavanja, razmjene znanja i iskustva iz provedbe projekta, organizacija edukacije iz područja pripreme i provedbe europskih projekata i programa Europske unije u Beogradu za upravitelje središnjih ustanova nadbiskupije te organizacija sustavne teološko-katehetske formacije.

Đakovačko-osječka nadbiskupija i Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu potpisali su sporazum o suradnji na projektu kojim je ugovoreno da će Fakultet provesti aktivnosti studijskog putovanja u Beograd i organizaciju sustavne teološko-katehetske formacije. Za voditelja provedbe dviju navedenih aktivnosti izabran je prof. dr. sc. Šimo Šokčević, v. d. prodekana za znanost i međufakultetsku suradnju, a članovi projektnog tima su v. d. dekana izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin, v. d. prodekani izv. prof. dr. sc. Davor Vuković te izv. prof. dr. sc. Boris Vulić, izv. prof. dr. Josip Bošnjaković i izv. prof. dr. sc. Suzana Vuletić.

Dana 4. lipnja 2024. godine održano je studijsko putovanje u Beograd na kojem su prisustvovali svi članovi uprave Katoličkog bogoslovnog fakulteta na čelu sa v. d. dekanom izv. prof. dr. sc. Ivicom Pažinom, kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije mr. sc. Dario Hrga, voditelj Nadbiskupijskog ureda za projekte Ivan Birkić, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa dr. sc. Davor Senjan, vanjski suradnik Dinko Hrehorović i Tihomir Kovač te studenti Fakulteta.

Putovanje je započelo susretom s nadbiskupom metropolitom beogradskim, mons. dr. Ladislavom Nemetom i posjetom Pastoralnom centru papa Ivan Dobri. Nakon toga uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. Nenada Prokića iz Ambasade Suverenog malteškog reda te obilazak katedrale Blažene Djevice Marije. U popodnevnim satima posjećen je Hram sv. Save i poznate beogradske Ulice Kneza Mihajla, Trga Republike te tvrđave Kalemegdan. Vrhunac putovanja bilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog koju je predvodio izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin.

Nakon mise uslijedio je  susret sa župnikom i gvardijanom fra Ilijom Alandžakom te večera u dvorištu franjevačkog samostana u Župi sv. Antuna Padovanskog. U prostorijama župe zatim je edukaciju o europskim fondovima održao Tihomir Kovač. Nakon bogatog dana, sudionici su se vratili u Đakovo, zadovoljni provedenim studijskim putovanjem i ostvarenim ciljevima projekta. Šimo Šokčević

Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Osječani hodočastili u svetište Gospe Brze Pomoći |

Katoličke vijesti

Nastavljena devetnica Djetetu Isusu |

Katoličke vijesti

Projekt Dječja košarica – Uskrs 2024 |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti