Strasti se rasplamsavaju dok Vrhovni sud saslušava slučaj koji ima veliki utjecaj na politiku beskućnika
Svijet

Strasti se rasplamsavaju dok Vrhovni sud saslušava slučaj koji ima veliki utjecaj na politiku beskućnika

Vrhovni sud je 22. travnja saslušao slučaj koji se tiče ustavnosti lokalnih zakona koji zabranjuju javno kampiranje i njihov utjecaj na ljude koji su beskućnici.

Slučaj se odnosi na uredbu koju je usvojio Grants Pass, Oregon, kojom se zabranjuje javno kampiranje unutar granica grada. Grad je tvrdio da se uredba koja zabranjuje javno kampiranje – što je definirao kao spavanje vani i korištenje materijala uključujući deke – odnosi na sve, ali su izazivači tvrdili da uredba kriminalizira beskućništvo, kršeći zabranu Osmog amandmana o okrutnom i neuobičajenom kažnjavanju.

Slučaj, City of Grants Pass, Oregon protiv Johnsona, najznačajniji je slučaj u vezi s beskućništvom koji je došao do visokog suda u desetljećima.

Tijekom usmenih rasprava koje su trajale više od dva sata, suci i odvjetnici borili su se s ravnotežom između građanskih prava pojedinaca koji su iskusili beskućništvo i gradskih dužnosnika koji žele regulirati javne prostore.

Sutkinja Elena Kagan sugerira da je gradska uredba možda previše skrenula od zaštite javnih prostora u kriminalizaciju osnovne ljudske funkcije.

“Spavanje je biološka nužnost”, rekao je Kagan. “Spavanje u javnosti je poput disanja u javnosti.”

U napetom nizu ispitivanja, Kagan je pitao odvjetnika grada kamo su beskućnici trebali ići.

“Gdje da ih smjestimo ako svakom gradu, svakom selu, svakom gradu nedostaje suosjećanja? I donese zakon identičan ovome? Gdje bi trebali spavati? Zar bi se trebali ubiti ne spavajući?” pitala je.

U međuvremenu, neki od sudaca suda iz njegovog konzervativnog krila izrazili su zabrinutost da je provedba takve politike neprikladno u nadležnosti sudaca, a ne državnih i lokalnih zakonodavaca. Glavni sudac John Roberts u jednom je trenutku pitao odvjetnika savezne vlade zašto je “ovih devet ljudi” — misleći na visoki sud — pravo mjesto za to pitanje.

Slučaj je stvorio neke čudne političke prijatelje, s nekim liberalnim ili progresivnim vođama koji su se pridružili konzervativcima u podršci strožim propisima.

U podnesku prijatelja suda pozivajući suce da stanu na stranu Grant’s Passa, guverner Gavin Newsom, D-Kalifornija, priznao je probleme koje predstavlja kriminaliziranje beskućništva, ali je ustvrdio da su državni i lokalni dužnosnici “zarobljeni, u opasnosti od odgovornost za poduzimanje radnje, ali i odgovornost za posljedice nečinjenja.”

Newsom je istaknuo da je problem kampiranja beskućnika raširen u cijeloj zemlji i zahtijeva od dužnosnika da uravnoteže konkurentske probleme. Izjavio je da je Služba nacionalnog parka, nakon što je pokušala dobiti pojedince u dugoročnom smještaju, naposljetku morala raščistiti kamp beskućnika na McPherson Squareu u Washingtonu u blizini Bijele kuće – ali primijetio je da Grad San Francisco, suočen sa sličnom situacijom, ima svoje ruke je vezao 9. okružni prizivni sud SAD-a.

Budući da su se neki od argumenata u slučaju usredotočili na to koliko je kreveta u skloništima za beskućnike dostupno u gradu, Becket, odvjetnička tvrtka za vjersku slobodu sa sjedištem u Washingtonu, podnijela je podnesak prijatelju suda tvrdeći da su vjerska skloništa nepropisno isključena. od gradskog popisa raspoloživih kreveta u prihvatilištima za beskućnike.

“Zanemarivanje dobrog rada vjerskih skloništa za beskućnike ruga se osnovnoj ljudskoj pristojnosti i zdravom razumu”, rekao je Daniel Chen, savjetnik u Becketu, u izjavi. “Ova ministarstva ne bi se trebala tretirati kao sumnjiva kad su na prvim crtama pomažu u rješavanju problema beskućništva u našoj zemlji.”

Odluka u slučaju očekuje se do kraja mandata Vrhovnog suda, obično u lipnju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Napad na svećenika u Jeruzalemu ponovno u fokus stavlja netrpeljivost prema kršćanima

Katoličke vijesti

Libanon: s. Wakim o važnosti visokoobrazovanih redovnica

Katoličke vijesti

Čelnici jeruzalemskih crkava oštro osuđuju smrtonosni napad u Gazi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti