Stepinčevo u Dubrovniku uz iskazivanje štovanja moćima blaženika – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Stepinčevo u Dubrovniku uz iskazivanje štovanja moćima blaženika – Dubrovačka biskupija

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, u subotu 10. veljače euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je katedralni vikar don Darko Kovačević, a asistirali su đakoni don Tomislav Sikavica i don Petar Markić.

U propovijedi je predvoditelj slavlja govorio o životu bl. Alojzija, a blaženika je slikovito nazvao „našim hrvatskim Davidom“ koji se borio u jednom drugom kritičnom vremenu protiv dva Golijata, nacizma i komunizma, i uspješno ih nadvladao.

„Kao što je nekoć Bog podigao kralja Davida, tako je u to vrijeme podigao mladog biskupa Stepinca“, kazao je propovjednik napomenuvši kako je blaženik četiri godine nakon svećeničkog ređenja postao zagrebački nadbiskup koadjutor te sa trideset i šest godina postao tada najmlađi biskup u svijetu. Nakon smrti nadbiskupa Antuna Bauera 1937. godine preuzeo je zagrebačku nadbiskupiju.

„Taj mladi Alojzije, kao nekad David, samo s vjerom u Boga, u Isusa Krista, suočio se sa te dvije zvijeri i nije im se poklonio, nego ih je pobijedio“, ustvrdio je predvoditelj slavlja. Spomenuo je i neke poticajne blaženikove misli o pouzdanju u Gospodina.

Pjesmom je u euharistiji sudjelovalo Mješoviti katedralni zbor.

Za vrijeme mise bile su izložene moći blaženika koje se već dvadeset godina čuvaju u Moćniku dubrovačke katedrale i koje je o Festi sv. Vlaha 2004. godine darovao tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Župni vikar Kovačević je na kraju mise podijeli blagoslov s moćima, a vjernici su im imali prigode osobno iskazati štovanje moleći se i zahvaljujući blaženom Alojziju Stepincu.

Angelina Tadić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Tečajevi priprave za brak u 2024. godini – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA 23. 5. Đakonsko i svećeničko ređenje dominikanaca u Gružu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA Proslave Gospe od Pompeja – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti