St. Thomas More i St. John Fisher potrebni su sada više nego ikada
Kršćanski život

St. Thomas More i St. John Fisher potrebni su sada više nego ikada

Iako njegov blagdan pada 22. lipnja, danas je zapravo godišnjica smrti svetog Thomasa Morea. Mnogi koji ovo čitaju znaju, umro je za vjeru. Odnosno, umro je mučenički.

Ta riječ “mučenik” često mi je na pameti u posljednje vrijeme.

Redovito pregledavam aplikaciju s popisom svetaca tog dana, i dok svaki kalendarski dan ima mučenike, tjedni koji su prethodili Danu neovisnosti naše nacije predstavljali su pravi UN onih koji su svjedočili za vjeru svojom krvlju. Kineski mučenici. irski mučenici. Vijetnamski mučenici. Istočnoeuropski mučenici komunizma svih boja.

Možda ih više primjećujem zbog osobnog susreta koji smo ja i stotine drugih diljem zemlje nedavno imali s dva vrlo posebna mučenika: Moreom i sv. Ivanom Fisherom.

Predsjedavajući Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Država ad hoc Odbor za vjersku slobodu Nadbiskup William Lori iz Baltimorea pozvao je Janet Graffius, kustosicu relikvija — uključujući i one gore spomenutog para — na Stonyhurst Collegeu u Lancashireu, Engleska, da dovede artefakte ovih mučenika na dvotjednu turneju za petu godišnju izložbu. Dva tjedna za slobodu. Sa sobom je donijela zub i dio čeljusti od svetog Tome te prsten s likom Aristotela koji je nekoć posjedovao sveti Ivan.

Graffius kaže da je odabrala relikvije ove dvojice muškaraca “jer su poznati po svojoj žrtvi u korist svoje savjesti. Nisam imao pojma što očekivati ​​i bio sam duboko dirnut recepcijom kamo god išli. Thomas More posebno ima veliku vjernost u SAD-u. John Fisher možda je manje poznat, ali njegova priča o principima i hrabrosti u suočavanju s državnim ugnjetavanjem naišla je na poštovanje i ljubav.”

Pred publikom u Denveru, Miamiju, Baltimoreu, Pittsburghu, Philadelphiji, St. Cloudu, Minneu, Minneapolisu, Los Angelesu i Washingtonu, DC, isplela je očaravajuću priču o ova dva čovjeka i o tome kako, dok su njihovi vršnjaci klonuli pred moći prijestolja , oštro su se usprotivili kralju Henryju VIII i njegovoj volji za moći po pitanju njegova nevaljanog braka s Anne Boleyn.

Znao sam da je Fisher bio jedini prelat od otprilike 69 britanskih biskupa koji se odupro kralju. Ono čega se nisam sjećao jest da je bio Henryjev učitelj. I nisam znao da su on i More pomogli Njegovom Veličanstvu da napiše svoj slavni Assertio Septem Sacramentorum (“Obrana sedam sakramenata”). Doista, More je bio jedan od kraljevih najboljih prijatelja.

Dakle, kada je Henry naredio da ova gospoda budu ubijena, on nije naredio pogubljenje anonimnih kriminalaca. Umjesto toga, zahtijevao je smrt prijatelja, bliskih osoba, osoba od povjerenja.

U to su se doba monarsi redovito miješali s biskupima i ljudima vjere. Naše vrijeme je u tom pogledu puno drugačije. Kao takav, današnji nasljednik Henryja VIII ima malo intimnih kontakata s nasljednicima Morea i Fishera.

Dakle, ako je Henry tako spremno otpremao ljude koji su mu nešto značili samo zato što su mu se suprotstavljali, koliko će spremni budući vođe to učiniti s kršćanskim muškarcima i ženama koje ne poznaju i koji stoje na putu njihovim ciljevima? Doduše, ovo može djelovati paranoično. To ne znači da nije vrijedno razmatranja.

Danas Engleska još uvijek postoji, ali to nije ista zemlja koju su dva sveca poznavala dok su odrastala. Prestalo je postojati da Engleska – Katolička, monaška, dobrotvorna Engleska – u trenutku kada je Henry počeo imati London’s Kartuzijanski redovnici pogubljeni nekih šest tjedana prije Fisherove smrti.

Danas Amerika i dalje postoji, ali to nije ista zemlja kakvu smo poznavali dok smo odrastali. Promijenio se, a je li ta promjena nepopravljiva, ostaje za vidjeti.

Međutim, izgledi ne izgledaju dobro.

U Kaliforniji Obamina administracija pokušava prisiliti crkve da pokrivaju pobačaj u svojim zdravstvenim planovima. Kalifornijski zakonodavci žele prisiliti sektaške škole zaposliti i prihvatiti kao studente one koji se ne slažu s njihovim moralnim načelima. Prošli tjedan državni viši sud prisilno web mjesto za upoznavanje ChristianMingle.com za pružanje usluga onima koji traže istospolne veze.

Država Washington je uklonila zaštite savjesti za kršćanske ljekarnike koji se protive propisivanju abortivnih sredstava.

Predsjednik i glavni kandidat koji se natječe da ga zamijeni rutinski objavljuju naše “sloboda bogoslužja”, a ne slobodu vjeroispovijesti.

Da biste vidjeli intelektualne učinke ove semantičke promjene, uzmite u obzir da su prije čak ni 15 godina istospolne zajednice bile nešto za što je agitirala samo rubna ljevica. Danas protivljenje pravno priznavanje ovih odnosa dovoljno je da sruši svu silu vladinog i kulturnog uznemiravanja protiv vas. To vas može stajati sredstava za život.

U svojoj novoj knjizi Igra zastrašivanja, Wall Street Journal kolumnistica Kimberly Strassel pojedinosti kako radikalni sekularisti na ljevici s velikom učinkovitošću koriste svaku zakonsku taktiku zastrašivanja koju mogu pribaviti kako bi zastrašili neprofitne organizacije. Na primjer, državni odvjetnici poslat će upitnike takvim grupama s riječima “kazna za krivokletstvo” podebljanim slovima na vrhu, a zatim od njih zahtijevati da odgovore nejasno ili zbunjujuće formulirana pitanja.

Podsjeća na scenu u nedavna epizoda od Show Jima Gaffiganagdje okružni tužitelj koji tuži Gaffiganov lik zbog politički nekorektne izjave ima naknadnu razmjenu s komičarevom suprugom, Jeannie.

Tužitelj: Jeste li u braku s optuženim, g. Jimom Gaffiganom?

Jeannie: Da.

P: A jeste li se vjenčali pod prisilom?

J: Ne.

P: Ne biste li rekli da je neistina da je vaš suprug poznat po tome da ne pokazuje nepoštovanje prema ženama?

J: Što?

P: Dopustite mi da preformuliram. Ne biste li rekli da je istina da vaš suprug nije poznat kao takav unnepoštovanje prema ženama?

J: Uhm…

P: To je jednostavno “da” ili “ne” pitanje, gospođo Gaffigan.

J: Uhm. (Pročišćava grlo.) Ne. Uh, da.

Kalifornijska državna tužiteljica i kandidatkinja za američki Senat Kamala Harris pokušava prisiliti neprofitne organizacije da otkriju svoje donatore. Iskustvo demokratske kampanje predsjednika Obame 2008. protiv Super PAC-a tadašnje protukandidatkinje Hillary Clinton pokazuje da je ovo najbrži način da se presuše donacije tim organizacijama.

Možemo biti prilično sigurni da se takvi pritisci neće izvršiti na liberalne organizacije. Uostalom, pogledajte što je teksaški državni tužitelj učinio – ili pokušao učiniti – pro-life aktivistu Davidu Daleidenu pretvarajući istragu velike porote o prodaji dijelova tijela pobačene bebe od strane Planned Parenthooda u istragu protiv njega. Hvala Bogu nije uspjela.

Ipak, iako postoji neporeciv plan, mi ne patimo zbog svoje vjere na način na koji to čine naša braća i sestre u Egiptu, bilo u posljednjem godina ili posljednji tjedan. Ne moramo se brinuti da ćemo biti sustavno na meti Daesha poput naše braće u SAD-u bliski istok. Nismo pogubljeni samo zbog toga posjedovanje Biblije. Vlada ne ucjenjivati naše crkve.

Ali što onda? Da, mi ne doživljavamo krajnje zlo. Ali mi doživljavamo puzajuće zlo, puzajuću represiju, ohrabrenu manjinu koja bi nas željela vidjeti kako slijedimo primjer gotovo svakog engleskog biskupa oko 1535. godine i klanjamo se državi.

Ono što se događa u stranim zemljama je pogrešno, ali i ono što se događa ovdje.

Sv. Thomas i John vratili su se “kući” u Stonyhurst. Međutim, nadamo se da će njihov primjer još dugo ostati ovdje s nama. Trebamo to.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sveci nisu ‘iznimke’, nego primjeri čovječanstva, kaže Papa

Katoličke vijesti

‘American Spartacus’: 1. lipnja odajmo počast ovom crnom katoličkom heroju građanskog rata

Katoličke vijesti

Održan VIII. festival duhovne glazbe Marijafest BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti