Spuštanje padobranom obilježava 80. godišnjicu Dana D u Normandiji
Europa

Spuštanje padobranom obilježava 80. godišnjicu Dana D u Normandiji

I američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodymr Zelenskyy prisustvovali su dok ruski predsjednik Vladimir Putin nije bio pozvan.

Vizualni spektakl u blizini sela Carentan-Les-Marais najavio je tjedan ceremonija za brzo nestajuću generaciju savezničkih trupa koje su se borile od plaža Dana D prije 80 godina do pada Adolfa Hitlera, pomažući u oslobađanju Europe od njegove tiranije.

Duž cijele obale Normandije – gdje su tada mladi vojnici iz cijele Sjedinjenih Država, Britanije, Kanade i drugih savezničkih zemalja gazili na obalu kroz kišu vatre na pet plaža 6. lipnja 1944. – francuski dužnosnici, zahvalni preživjeli iz Normandije i drugi štovatelji govore “merci” ali i zbogom.

Posljednji su sve manji broj veterana u kasnim devedesetima i starijima koji se vraćaju prisjetiti se palih prijatelja i njihovih podviga koji su promijenili povijest.

Dio svrhe vatrometa, skokova padobranaca, svečanih komemoracija i ceremonija kojima će ovaj tjedan prisustvovati svjetski čelnici jest prenijeti štafetu sjećanja na sadašnje generacije koje sada ponovno gledaju rat u Europi, u Ukrajini.

U nedjelju su tri transportna zrakoplova C-47, ratni radni konj, izbacila tri dugačka niza skakača, čiji su se okrugli padobrani otvorili kao kao gljive na plavom nebu s napuhanim bijelim oblacima, uz uzvike ogromne gomile koja je uživala u pjesmama iz Glenna Miller i Edith Piaf dok su čekali.

Ruski predsjednik Putin nije pozvan

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodymr Zelenskyy prisustvovali su događajima povodom Dana D.

Ali Vladimir Putin nije.

Organizatori su još u travnju potvrdili da ruski predsjednik neće biti pozvan na komemorativne događaje zbog invazije Ukrajine koja je u tijeku.

Tijekom brifinga za novinare u četvrtak, predstavnik francuskog predsjedništva potvrdio je odsutnost Rusije, sugerirajući da sama sugestija potiče napetosti između Francuske i savezničkih zemalja.

“Rusija nije pozvana. Uvjeti za njezino sudjelovanje ne postoje s obzirom na agresorski rat pokrenut u veljači 2022., koji se samo povećao posljednjih tjedana”, rekli su.

Također je bilo izvještaja da je niz zemalja članica EU-a reklo da bi se osjećale “nelagodno” da je Putinu bilo dopušteno prisustvovati.

Također, Međunarodni kazneni sud izdao je tjeralicu za ruskim predsjednikom Vladimir Putin pod optužbom za odgovornost za otmice djece iz Ukrajine.

Nekim ruskim predstavnicima ipak je dopušten pristup, kako bi se odala počast ratnoj žrtvi zemlje.

Više od 150.000 savezničkih vojnika pokrenulo je zračno, pomorsko i kopneno iskrcavanje na Dan D u Normandiji 1944. To je na kraju dovelo do oslobođenja zapadne Europe od nacističke Njemačke.

Tadašnji Sovjetski Savez izgubio je više od 25 milijuna života u onome što naziva ‘Veliki domovinski rat’.

Kremlj obilježava tu pobjedu godišnjom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi.

Stariji veterani sjećaju se poginulih

Deseci veterana Drugog svjetskog rata okupili su se u Francuskoj kako bi se vratili starim sjećanjima, stvorili nova i prenijeli poruku koju su preživjeli Dana D i bitke za Normandiju koja je uslijedila, te drugih poprišta Drugog svjetskog rata ponavljali uvijek iznova — taj rat je pakao.

“Sedam tisuća mojih prijatelja marinaca je ubijeno. Dvadeset tisuća upucanih, ranjenih, ukrcanih na brodove, pokopanih u moru,” rekao je Don Graves, veteran američkih marinaca koji je služio u Iwo Jimi u pacifičkom kazalištu.

“Želim da mlađi ljudi, mlađa generacija ovdje znaju što smo učinili”, rekao je Graves, dio skupine od više od 60 veterana Drugog svjetskog rata koji su u subotu doletjeli u Pariz.

Najmlađi veteran u skupini ima 96, a najstariji 107 godina, prema njihovom prijevozniku iz Dallasa, American Airlinesu.

“Odradili smo svoj posao, vratili smo se kući i to je to. Mislim da nikad nismo razgovarali o tome. 70 godina nisam pričao o tome,” rekao je još jedan od veterana, Ralph Goldsticker, satnik američkih zračnih snaga koji je služio u 452. bombaškoj skupini.

Što se tiče iskrcavanja na dan D, prisjetio se kako je iz svog zrakoplova vidio “veliki, veliki komad plaže s tisućama plovila” i govorio o bombardiranju njemačkih uporišta i ruta koje bi njemačke snage inače mogle koristiti za dopremu pojačanja potisnuti invaziju natrag u more.

“Svoju prvu bombu sam bacio u 06:58 ujutro iz teškog oružja”, rekao je. “Vratili smo se kući, sletjeli smo u 09:30. Ponovno smo napunili.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo otkazao putovanje na COP28 po nalogu liječnika

Katoličke vijesti

Cijeli tekst ‘Spes Non Confundit’, papinske bule za jubilarnu godinu 2025.

Katoličke vijesti

Katolici u Chicagu rade na očuvanju povijesne stoljetne župe

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti