Sport kao put integracije u hrvatsko društvo
Biskupska konferencija

Sport kao put integracije u hrvatsko društvo

Plivanje, šah, para taekwondo, kriket, hrvanje slobodnim stilom, nogomet, ples- dio su sportskih i rekreacijskih aktivnosti koje su postale neizostavan dio života korisnika JRS-a, piše Vatican News. Od ozbiljnih treninga do vikend rekreacije, JRS pažljivo prati rast, razvoj te integraciju izbjeglica u novo društvo, pružajući podršku onima koji su svoj novi ili privremeni dom potražili u Hrvatskoj. Sport je važna aktivnost u životu djece i odraslih, a često puta se pokazao i kao ključna komponenta psihofizičke rehabilitacije, napretka i integracije u društvo.

Izazovi u uključivanju u sportske aktivnosti

Talentirani ukrajinski mladić, nogometaš koji je s obitelji stigao u Hrvatsku kako bi izbjegao rat u domovini, na svome putu uključivanja u sportske aktivnosti, susreo se s nizom poteškoća. Osim jezične barijere, JRS je prepoznao širu problematiku, uključujući otežano priključivanje klubovima i sudjelovanje u natjecanjima. Zajedničkim naporima, ukrajinski mladi nogometaš svoj sportski put nastavlja u jednom izvrsnom hrvatskom klubu.

Inicijative za podršku i integraciju

Psiholozi se slažu da redovita tjelesna aktivnost igra važnu ulogu u mentalnom zdravlju, poboljšava fizičko stanje tijela, značajno utječe na emocionalno blagostanje, smanjuje stres i potiče pozitivno raspoloženje. Stoga, osim poticanja i praćenja izbjeglica koje se profesionalno žele baviti sportom, JRS redovito organizira sportske aktivnosti, poput nogometnih susreta. Mladići i odrasli, osim u uzbudljivim utakmicama i treninzima, uživaju i u druženjima, upoznavanju i razgovorima. Na ovaj način potiče se i zajedništvo i tolerancija među pripadnicima različitih kultura. Krajnji cilj je formiranje nogometnih timova i nastavak prakse zajedničkih utakmica, budući da je interes među korisnicima visok.

S posebnim ponosom JRS naglašava suradnju koju su započeli 2023. godine s Hrvatskim Para taekwondo savezom (HPTS). Stručni i predani treneri posvećeni su treniranju djece s invaliditetom, promičući vrijednosti zajedništva, tolerancije i empatije među djecom i mladima. Razgovori s majkama djece koja sudjeluju u programima otkrili su koliko ove aktivnosti zapravo pozitivno utječu na njihovu svakodnevicu te pridonose općem tjelesnom i fizičkom zdravlju.

Iz te suradnje proizašla je i inicijativa treninga samoobrane za žene. JRS je prepoznao potrebu određenih žena koje se suočavaju s kriznim situacijama, uključujući, nažalost, i obiteljsko nasilje. Nakon treninga žene doživljavaju smanjenje napetosti, poboljšanje kvalitete sna i bolju usmjerenost na druge aktivnosti, posebice učenje hrvatskog jezika. Ovi programi omogućuju ženama poboljšanje tjelesnog i psihičkog zdravlja, pružajući im osjećaj sigurnosti, samopouzdanja, ali i financijsku olakšicu, budući da često nemaju sredstava za plaćanje takvih treninga.

Borba i uspjeh kroz borilačke vještine i plivanje

JRS prati priču dječaka s blagim intelektualnim poteškoćama, ali iznimnom snagom i okretnošću koju je demonstrirao još od ranog djetinjstva. U Ukrajini je strastveno trenirao hrvanje slobodnim stilom, postižući izvrsne rezultate a upisao se i u sportsku školu. Unatoč nekoliko lomova kostiju i ratu koji su se ispriječili ostvarenju njegovih sportskih snova, upornost ovog mladića nije nestala, a JRS će nastaviti pratiti njegov put u novoj zemlji, pružajući podršku njegovim nastojanjima.

Drugi dječak s cerebralnom paralizom posvećen je judu, trenirajući u samoborskom klubu. Iako mu je to bio prvi susret sa judom, brzo se upustio u svoje prvo natjecanje, osvojivši brončanu medalju. Njegova neumorna predanost, unatoč preprekama, odražava se u osmijehu koji uvijek nosi na licu. Sreća i napredak ove djece u povoljnim okolnostima koje su pronašle u Hrvatskoj čine temelj njihove želje za ostankom, gdje mogu graditi svoj novi dom. Tomu se nadaju i za 13-godišnju djevojčicu koja se nedavno istaknula uspješnim nastupom na Festivalu plivanja u Rijeci. Poteškoće u razvoju, novi jezik, kultura, i materijalne prepreke nisu je uspjele zaustaviti. Svoje plivačke vještine usavršava u Varaždinu, već je ostvarila izvrsne rezultate na tri natjecanja u Hrvatskoj, a njezina predanost i ambicije neće stati samo na tome.

Kreativne inicijative: kriket i ples

Zanimljiva inicijativa pojavila se među redovima Ukrajinki koje su prepoznale dvostruku vrijednost treniranja kriketa, neuobičajenog sporta za naše područje. Naime, dok se posvećuju kriketu, stručne psihologinje rade s njihovom djecom, stvarajući harmoničan spoj tjelesne i mentalne dobrobiti.

Nedjelja je pak rezervirana za ples. U centru grada, veseli Venecuelac i Ukrajinka, sami nekadašnji korisnici JRS-a, volonterski podučavaju plesne korake tanga i salse tijekom JRS-ovih interkulturalnih susreta. Ovi plesnjaci okupljaju različite generacije u istom duhu radosti plesa i zajedništva.

Za mnoge izbjeglice, sport nije samo rekreacija; predstavlja put prema integraciji, samopouzdanju i psihofizičkom zdravlju. Ove izdvojene priče svjedoče o tomu, ističući i snagu zajednice koja se ujedinjuje kako bi podržala prilike za rast, razvoj i izgradnju bolje budućnosti u Hrvatskoj. JRS će stoga nastaviti svojim angažmanom podržati sve inicijative, gradeći suradnje s lokalnim sportskim organizacijama i klubovima te pozivajući sve zainteresirane da se aktivno uključe. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo na kongresu o natalitetu: Broj rođenih prvi je pokazatelj nade jednog naroda

Katoličke vijesti

“Posvoji sjemenište” | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Sajam zapošljavanja mladih u okviru IPA prekograničnog programa u BiH i Crne Gore

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti