SPOMENIK KULTURE VRIJEDAN VEĆE PAŽNJE
Srijemska biskupija

SPOMENIK KULTURE VRIJEDAN VEĆE PAŽNJE

17. siječanj 2024.

Rimokatolička crkva sv. Ivana Nepomuka u Putincima

PUTINCI (HR) – Župna crkva svetog Ivana Nepomuka u Putincima izgrađena je krajem XIX. stoljeća u neogotičkom stilu s romaničkim elementima. Zaštićeni je spomenik kulture Republike Srbije. Već sama ta činjenica govori o njezinom značaju i važnosti, ali više od 100 godina nije bilo niti jedne ozbiljne građevinske obnove na njoj. Zahvaljujući Pokrajinskoj vladi i zalaganju srijemskog biskupa koadjutora mons. Fabijana Svaline radovi na rekonstrukciji krova jednog od najstarijih kulturnih bisera Srijemske biskupije započeli su u prosincu.

Podsjetnik na bogatu povijest

Prvi radovi urađeni su u srpnju prošle godine poslije nevremena, a financirani su od donacije Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s verskim zajednicama, koja je velikodušno priskočila u pomoć čak 21 sakralnom objektu u Srijemskoj biskupiji, koji su bili oštećeni u srpanjskom nevremenu. Za više od toga za sada nema sredstava.

»Crkva je važan je spomenik i podsjetnik na njezine graditelje, koji očito nisu štedjeli sredstava. To su bili pripadnici njemačke nacionalne manjine koji su činili većinu u ovom selu. Nažalost, nakon što su protjerani sa svojih ognjišta, a mnogi i stradali, u selo je doseljeno stanovništvo s Korduna kojima su davane njemačke kuće, tada jako bogate, uređene i opremljene najmodernijim poljoprivrednim strojevima. Ostaci tog sjaja još se daju prepoznati iza oronulih pročelja seoskih kuća, otkrivajući nekadašnju bogatu kulturu ovog kraja. Njihovim odlaskom u selu gotovo nije ostalo katolika, te se i crkva rijetko upotrebljavala za bogoslužja. Negdje sam pročitao da je posljednja sveta misa služena u njoj sedamdesetih godina XX. stoljeća. Tada su još bile na životu i velebne orgulje za koje se tvrdi da su bile najveće u Austro-Ugarskoj. Malo mi je taj podatak pretjeran, no svjedoči o zasigurno nekad značajnom instrumentu koji je krasio ovu crkvu i upotrebljavao se u bogoslužju, a kasnije je devastiran«, kaže vlč. Aleksandar Kovačević.

Do sada je bilo nekoliko inicijativa za obnovu crkve. Početkom pedesetih godina obnovljena je fasada crkve. Dosadašnji župni upravitelj preč. Božidar Lusavec zauzeo se da se na crkvi nešto učini, no nije bilo sredstava.

»Crkva je već nekoliko godina bila bez prozora, s otvorenim vratima, te je nažalost devastirana što zubom vremena toliko i vandalizmom čiji su tragovi vidljivi posvuda po crkvi: od smeća, boca, ostataka vatre, do grafita i rezbarija po zidovima i drvenariji, na kojima su još uvijek očuvane nekad predivne freske. Prečasni Lusavec uspio je nabaviti crijep za pokrivanje crkve, te pleksiglasom zatvorio prozore kako ptice ne bi više ulazile i zagađivale crkvu. Popravio je vrata i stavio metalnu rešetku. U više navrata je sa župljanima imao akcije čišćenja unutrašnjosti i okoliša, te je crkva dovedena u red koliko je to moguće. Nažalost, krov nad sakristijom je potpuno propao, a susjedi su svoja dvorišta i štale naslonili na crkvu, te i to utječe na njezino propadanje«, navodi vlč. Kovačević.

Osim povijesnog, ova crkva ima i poseban vjerski značaj koji je više osobne prirode i ima posebno mjesto u srcu svih prognanih i iseljenih Putinčana koji su u toj crkvi primili svete sakramente.

»Svaka crkva kao sveto mjesto i hram Božji ima uvijek veliki značaj za svakog vjernika, kršćanina, bez obzira kojoj kršćanskoj denominaciji pripadao. Barem bi tako trebalo biti. Nitko tko je vjernik ne može nikada ne poštovati bilo čiji hram. Ova crkva je i dalje župna crkva i sjedište župe svetog Ivana Nepomuka u Putincima, s filijalom Žarkovac, iako se više aktivno ne koristi za bogoslužja jer zbog propadanja zgrade to više nije sigurno ni moguće. Obnova crkve važna je i vjernicima, osobito u Srijemskoj biskupiji. Biskup Fabijan Svalina također ohrabruje i pokušava pronaći načine kako bismo očuvali ovu dragocjenu ostavštinu. Koliko mi je poznato, crkva je ponuđena i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, no nisu je htjeli. Biskupija je otvorena i za prenamjenu crkve, no naravno, u nešto što neće narušavati dostojanstvo sakralnog prostora, poput kakvog muzeja, galerije, koncertne dvorane. Ponuđena je čak i za atelje Pokrajinskom zavodu za zaštitu kulturnih spomenika. No za sada nema nekog interesa, što je donekle i razumljivo zbog geografskog položaja«, kaže vlč. Kovačević.

Potrebna pomoć

Broj katoličkih obitelji u ovom mjestu je mali. Prema za sada dostupnim podacima dosadašnji svećenik u Putincima obilazio je 12 kućanstava, a u filijali Žarkovac 17. Vjeruje se da ih ima više koji su u nacionalno mješovitim brakovima u pravoslavnim kućanstvima. Prema riječima župnika, njihov točan broj će znati u predstojećim danima kada će ih obići. Kako bi se spasio ovaj biser od daljnjeg propadanja, župnik Kovačević poziva sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da podrže ovaj projekt svojom donacijom.

»Nadamo se da će vlasti prepoznati važnost ovog projekta te poduprijeti radove, jer u protivnom nemamo se odakle nadati nekim sredstvima, osim eventualnim privatnim donacijama. Crkva u Putincima je zaštićeni spomenik kulture ove države i time je Srbija priznala njezinu iznimnu povijesnu važnost i preuzela brigu o njoj. Vjerujem da će u budućnosti biti više sluha od nadležnih institucija da se ovaj arhitektonski biser sačuva i preda generacijama koje dolaze. Volio bih kada bi općinske vlasti u Rumi, zajedno s Ministarstvom kulture i Pokrajinom te Biskupijom, pokušali pronaći neko rješenje te omogućili obnovu ove crkve. Potrebno je barem urediti fasadu s koje otpadaju dijelovi te predstavlja i sigurnosni rizik za prolaznike. Nužno je sanirati i zvonik crkve, tj. lim na tornju, te urediti crkvište kako više ne bi bila ruglo cijeloga sela u samom centru. Čujem od stanovnika sela koliko su sretni što se nešto počelo raditi kad su vidjeli majstore i kako se srame zapuštenosti ovog sakralnog objekta. Biskupija je uvijek bila otvorena, župnici su nastojali činiti nužno, no bez novca ne može se učiniti mnogo«, kaže na kraju razgovora vlč. Kovačević.

S. D.

Izvor: www.hrvatskarijec.rs

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

BOŽIĆNA PREDSTAVA U SOTU

Katoličke vijesti

BISKUP SVALINA POSJETIO ŽUPU ŠID

Katoličke vijesti

SUSRET ZBOROVA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti