Spašavanje više povijesnih katoličkih mjesta u Francuskoj počinje
Europa

Spašavanje više povijesnih katoličkih mjesta u Francuskoj počinje

Osoblje CNA, 4. lipnja 2024. / 06:00 ujutro

Opasnost koja desetljećima prijeti vjerskom naslijeđu Francuske postaje predmet zabrinutosti vlasti i šire javnosti.

Kao stručnjaci procjena da zemlja gubi vjersku zgradu svakih 15 dana, vodeća neprofitna organizacija za očuvanje povijesti u zemlji “Fondation du Patrimoine” (“Zaklada baštine”) ima pokrenut kampanja usmjerena na obnovu tisuću zgrada, od kojih su velika većina katoličke, u ruralnim područjima zemlje.

Ovo je prvi put da je neprofitna organizacija, osnovana 1996. za promicanje francuske baštine, pokrenula tako veliku kampanju za podizanje svijesti i očuvanje vjerskih spomenika. U sklopu kampanje, zaklada je objavila a popis od prvih 100 lokacija koje će dobiti sredstva za obnovu.

Potpore su prvenstveno usmjerene na vjerske objekte u općinama s manje od 10 000 stanovnika u kontinentalnoj Francuskoj i manje od 20 000 stanovnika u francuskim prekomorskim teritorijima, koje francuska država ne može zaštititi kao historijski spomenici.

Od Francuske revolucije (1789.), koja je nacionalizirala imovinu svećenstva, i 1905 zakon razdvajajući crkvu i državu, većina vjerske baštine pripala je općinama, koje često nisu u stanju podmiriti troškove održavanja lokacija. Očuvanje povijesnih bogomolja također je često na dnu njihovih proračunskih prioriteta.

Od 45.000 katoličkih mjesta u Francuskoj, samo 15.000 je klasificirano kao povijesni spomenici, rekao je predsjednik francuskog Opservatorija za vjersku baštinu istaknuto u intervjuu za CNA 2021. Sa svoje strane, Zaklada Patrimony procjenjuje da je oko 5000 vjerskih spomenika trenutačno izravno ugroženo izumiranjem.

Ovaj popis od 100 lokacija koje je odabrala zaklada — rasprostranjenih po cijelom francuskom teritoriju i od kojih je većina zahtijevala hitne radove — predstavlja samo prvi ambiciozni potez u golemom projektu obnove oko 1000 vjerskih objekata tijekom sljedeće četiri godine. Cilj je prikupiti ukupno 200 milijuna eura (oko 218 milijuna dolara) kroz korporativne i pojedinačne donacije.

Prva pretplata, koja traje do kraja 2025. i uključuje posebne porezne olakšice, trenutno iznosi nešto više od 2,6 milijuna eura (2,8 milijuna dolara), zahvaljujući sudjelovanju oko 14 000 ljudi.

Iako je ovaj iznos još uvijek daleko od 15 milijuna očekivanih za prvih 100 spomenika koji čekaju obnovu, dužnosnici Zaklade Patrimony primjećuju novu svijest na terenu, koja postaje sve raširenija kako raste potreba za povećanjem vrijednosti ruralni život i sve ono što može predstavljati uporište i okupljalište zajednica.

Čak i ako više ne idu na misu, [the French] vezani su za svoj spomenik, za zvonik koji im daje identitet, koji postavlja orijentir u prostoru. Ljudi ne žele da učinimo bilo što s njihovom crkvom,” Guillaume Poitrinal, predsjednik Zaklade Patrimony, ispričao tjednik Le Point.

Također je ukazao na “učinak Notre-Dame” u ovoj rastućoj javnoj svijesti o propadanju francuske baštine, čiji vjerski spomenici čine značajan dio. Nakon požara u poznatoj pariškoj katedrali 2019., čije su slike zaprepastile i dirnule cijeli svijet, oko 40 milijuna eura (44 milijuna dolara) donirano je preko iste Zaklade Patrimony od strane 236.000 različitih donatora.

Ako kampanja postigne svoje ciljeve, mogla bi utrti put dodatnim inicijativama velikih razmjera, označavajući pravu prekretnicu u načinima razmišljanja i politikama očuvanja baštine.

Solène Tadié

Solène Tadié je europski dopisnik za Nacionalni katolički registar. Francuski je Švicarka i odrasla je u Parizu. Nakon što je diplomirala novinarstvo na Sveučilištu Roma III, počela je izvještavati o Rimu i Vatikanu za Aleteiju. L’Osservatore Romano pridružila se 2015., gdje je sukcesivno radila za Francusku sekciju i Kulturne stranice talijanskih dnevnih novina. Također je surađivala s nekoliko francuskih katoličkih medijskih organizacija. Solène je diplomirala filozofiju na Papinskom sveučilištu svetog Tome Akvinskog.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Apostolat zagovara brigu za stvorenje i duše u potpori katolika u ruralnim područjima

Katoličke vijesti

Papa Franjo imenuje umirovljenog suca da istraži optužbe za seksualno zlostavljanje protiv kanadskog kardinala

Katoličke vijesti

U St. Mary Major pokopano je šest papa; Papa Franjo kaže da će on biti sljedeći

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti