Smotra crkvenog pjevanja u organizaciji „Družine“ |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Smotra crkvenog pjevanja u organizaciji „Družine“ |

PODRAVSKI PODGAJCI (TU) – U subotu, 18. svibnja 2024., u okviru programa međunarodne smotre folklora 27. susreta naroda i kultura u organizaciji „Družine“ iz Zagreba, u župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Podravskim Podgajcima održana je 25. smotra crkvenog pjevanja. Program je započeo scenskim nastupima u župnom dvorištu igrama domaćega dječjeg sastava KUU-a „Napredak“. Gledatelje, među kojima je bio i đakovačko-osjčki nadbiksup u miru Marin Srakić, oduševili su gosti iz Poljske – Obiteljski sastav „Kościelnioki”.

Svečanim večernjim misnim slavljem koje je predvodio domaći župnik Siniša Paušić u koncelebraciji sa svećenikom Janom Zając iz Poljske, u asistenciji su bili bogoslovi iz Benina, Hermann i Gutenberg koji studiraju na KBF-u u Đakovu. Misno slavlje animirao je župni zbor „Sv. Cecilija“ iz Donjeg Miholjca. Čitanja su bila na hrvatskom i poljskom jeziku, a svi su zajedno, svatko na svom jeziku, na kraju mise otpjevali Krist na žalu i prisjetili se rođendana sv. Ivana Pavla II. 

U prigodnoj homiliji župnik Siniša istaknuo je kako je ovo svečana prilika na uočnicu  Duhova  zajedničkim druženjem i slavljem doživjeti blagdan Duhova i proslaviti rođendan Crkve. Rekao je da u Katoličkoj Crkvi nema stranaca. Njeni članovi, bilo gdje u svijetu gdje djeluje Katolička Crkva, dolaze doma.

Nakon misnog slavlja uslijedila je smotra crkvenoga pjevanja. Upravo je prvu smotru “Družina”, uz potporu Župe sv. Martina biskupa i KUU-a “Napredak”, organizirala u Podravskim Podgajcima. Na Drugoj smotri u Podgajcima 2001. nastupio je i Katolički dječji pjevački zbor Aglonas bazilikas kora skola iz Latvije, što potvrđuje cilj „Družine“ da vlastitu baštinu predstavlja svojem narodu, ali i drugima upoznavajući također baštinu drugoga. U Podgajcima ih je bilo nekoliko, a jedna u filijalnoj crkvi u Črnkovcima (2013.).

Ovogodišnji program započeo je Župni mješoviti pjevački zbor “Sveta Cecilija“ iz Donjeg Miholjca gregorijanskim napjevom O dođi, Stvorče Duše Svet i nastavio zborskim višeglasjem: Svet iz Mise za puk i zbor (Anđelko Klobučar), fatimskom hodočasničkom himnom Nad fatimskim nebom i svečanom Gloria od Gounod-a.

Voditeljica i pratnja na instrumentu bila je s. Marija Kristijana Kolić, a dirigentica Silvija Ježić-Knežević, prof. 

Obiteljski sastav „Kościelnioki“, iz južne Poljske uz pratnju violina radosno je pjevao Majci Božjoj, među kojima također njihovu himnu Gospi Črna Madono. Voditeljica skupine je Monika Kościelniak, a umjetnička voditeljica Dorota Kościelniak.

Domaća Mješovita pjevačka skupina KUU-a “Napredak” Podravski Podgajci predstavila je pučko pjevanje pjesmama: Dođi k nama, Duše Svet, Dušo moja, Nek se vine pjesma tvoja i Raduj se raduj, Kraljice neba. Voditeljica je Dubravka Stanić i počimalja Kristina Ivanišić. Bogoslovi iz Benina, iz biskupije Porto Novo, a sada bogoslovi u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, Hermann Kodjo i Gutenberg Hounye na latinskom su predstavili koralni napjev Veni Crator Spiritus, uskrsnu pjesmu na vlastitom jeziku Kristi fon son oku nougbo, Aleluja i započeli Marijo, svibnja kraljice, a svi nazočni su prihvatili i na taj način završili Smotru zajedničkim pjevanjem.

Na kraju programa dr. sc. Manda Svirac, predsjednica „Družine“ zahvalila je svim pjevačkim skupinama i organizatorima te im uručila prigodne zahvalnice. Jednu medalju za pokojnog dugogodišnjeg predsjednika KUU-a „Napredak“ Pavu Vilhelma, primila je njegova udovica, gospođa Anka Vilhelm.

Na blagdan Duhova, u nedjelju 19. svibnja zaključno svečano euharistijsko slavlje predvodio je domaći župnik Paušića u koncelebraciji sa svećenikom iz Poljske. Pod misom su pjevali članovi obiteljskog sastava iz Poljske koji su to poslijepodne posjetili Đakovo i đakovačku katedralu te puni dojmova i zahvale, otputovali u Poljsku. dr. sc. Manda Svirac

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslava Uzašašća u kapeli Svećeničkog doma |

Katoličke vijesti

Uskrs u Osijeku: Isusova smrt i uskrsnuće su poruka – čovjek je najjači kada je sposoban dati sebe za druge |

Katoličke vijesti

Misa posvete ulja u đakovačkoj prvostolnici |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti