Slavljem u čast bosanske kraljice Katarine završeni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima
Biskupska konferencija

Slavljem u čast bosanske kraljice Katarine završeni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Pripremnim programom i Misnim slavljem u čast Katarine Kosače Kotromanić uz 600. godišnjicu njezina rođenja, te prezentacijom portreta hrvatskih svetaca i blaženika prikazanih umjetnom inteligencijom, u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 26. svibnja 2024. završeni su 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika, objavljeno je na mrežnoj stranici kranjcic.hr.

O kraljici Katarini govorili su ministar Trećega franjevačkog reda Bosne Srebrene Marijan Begić i definitor i duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnog reda fra Miro Relota.

Uslijedilo je Misno slavlje koje je, uz koncelebraciju župnika domaćina Stjepana Sovičeka i fra Miru Relotu, predvodio provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.

U propovijedi je provincijal Dadić povezao slavljenu svetkovinu Presvetoga Trojstava s kraljicom Katarinom Kosača Kotromanić. „Ta iznimna žena kojoj je 600 godina otkako je rođena, umrla je u Rimu kao izbjeglica u 54. godini života nastojeći spasiti iz ropstva svoje dvoje djece koju više nikada nije vidjela. O njoj se osobno brinuo papa Pavao II., a ona je oporučno Svetoj Stolici ostavila bosansko kraljevstvo“, podsjetio je fra Zdravko istaknuvši da je kraljica Katarina, unatoč silnim križevima, ostala vjerna Katoličkoj Crkvi.

„U središtu je života Crkve Presveto Trojstvo koje danas slavimo, teško dokučiva tajna za ljudski razum, zato što je čovjek u svojoj biti ograničen, ali i prolazan“, rekao je propovjednik naglasivši da je Bog veličanstvena tajna, a da kršćani Boga traže i pronalaze u Isusu Kristu, Bogu i čovjeku. „I čovjek je u sebi tajna“, nastavio je provincijal Dadić: „Mi međusobno nismo isti. I ne bi bilo dobro da smo isti. Svi smo jedinstveni i posebni. Svi imamo slobodu iz koje možemo mnogo. Najviše Boga čovjek u sebi ima tada kada nosi najteži križ. To je posvjedočila kraljica Katarina. Imala je zemaljski tron, ali je ostala vjerna nebeskom tronu. Zato je 600 godina otkako je živjela štujemo kao duhovnu velikanku“, zaključio je o. Dadić.

Misno je slavlje glazbeno animirao dječji zbor župe sv. Ane.

Zatim je predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj te direktor međunarodne crowdfunding platforme Bona Fides Invest Zoran Rajn prikazao digitalnu galeriju hrvatskih svetaca i blaženika prikazanih umjetnom inteligencijom. Većinu hrvatskih svetaca i blaženika na temelju je dobro poznatih umjetničkih slika ili fotografija tako publika mogla doživjeti u više izdanja: kao poslovne ljude, umjetnike, planinare, kao mlađe ili starije ljude. Više desetaka fotografija autor je obogatio i crtežima koji su također oblikovani umjetnom inteligencijom. Program je završen kratkim kvizom vezanim uz poznavanje života hrvatskih svetaca i blaženika.

Time su završeni četverodnevni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Grada Križevaca, Glasa Koncila, portala prigorski.hr, Hrvatske katoličke mreže i Radio Marije. Suradnici su bili Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Gradski muzej Križevci.

Cjelokupan se program u sve dane mogao pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkoga radija, Radio Marije i Glasa Koncila. Sadržaje manifestacije pratilo je više od 60 000 posjetitelja. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

38. „Zlatna harfa“ u Uskoplju

Katoličke vijesti

Preminuo fra Nikica Zlatunić, svećenik franjevac Bosne Srebrene

Katoličke vijesti

Papa Franjo u Ukrajinu poslao lijekove potrebne za pružanje prve pomoći

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti