Slavlje Treće nedjelje Došašća i Nedjelje Caritasa
Gospićko-senjska biskupija

Slavlje Treće nedjelje Došašća i Nedjelje Caritasa

Nedelja, 17. 12. 2023.

Slavlje Treće nedjelje Došašća i Nedjelje Caritasa

U nedjelju  17. prosinca na treću nedjelju Došašća (Gaudete), proslavljena je i Nedjelja Caritasa. U gospićkoj katedrali  u 10 sati, euharistijsko slavlje predvodio je kancelar preč. Mišel Grgurić u zajedništvu sa župnikom o. Antom Kneževićem, asistirao je đakon Karlo Špoljarić i  ministranti. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Nikole Perišića. Na početku svete mise, prečasni Mišel pozdravio je sve zaposlenike Biskupijskog Caritasa koji su bili prisutni na misi te pohvalio njihovo zauzimanje kroz djelotvornu ljubav. U svojoj homiliji prečasni kancelar spomenuo se svetopisamskih čitanja te naglasio kako je radost odlika kršćana: “Braćo i sestre, kao kršćani pozvani smo živjeti radosno, ma kako god bile teške naše patnje. Sva naša radost je u Gospodinu. I mi smo pozvani kao Ivan svjedočiti o Božjoj ljubavi, nadi i radosti koja prebiva u nama. Ima jedna priča koja kaže: Jedan hinduistički svećenik obratio se i pokrstio. Za njega je to značilo izgubiti sve: kuću, imetak, prijatelje. Ostavili su ga čak i žena i djeca. On je ipak nastavio svojim kršćanskim putem. Jednoga dana upita ga neki engleski časnik: “Hoćete li imati snage nositi se s posljedicama svoga koraka?” Obraćenik odgovori: “Tako su me već mnogi pitali, ali nitko nije pitao kako je veliko moje veselje! Otkada poznam Krista i u srcu ga nosim, pun sam radosti i tuga mi je nepoznata.”  Svoju homiliju je završio riječima: “Da braćo i sestre, kršćaninu je s Kristom tuga nepoznata. Kršćanin bez Krista u srcu je vječno tužan. „Vidjeti tužna onoga koji ne traži ništa osim Boga isto je tako rijetko kao vidjeti radosna onoga koji sve drugo traži, samo ne Boga!” (Sv. Igancije) Morali bismo se zapitati nije li tako malo stvarnoga veselja na licu i u srcu današnjega čovjeka jer ga traži na krivom mjestu: traži sve, a ne traži Boga. Tražimo Boga dok se može naći, pripravljajmo Bogu put u svoje srce. Nemojmo dopustiti da Bog bude povremeno u našem srcu, neka on tamo prebiva trajno i tada će se naša srce smiriti i živjeti radosno. Amen.”

Na kraju svete mise pozvao je sve vjernike da se raduju i po riječima svete Majke Terezije, kako ne moraju činiti velika djela, već mala djela s velikom ljubavlju.

Biskupijski Caritas Gospićko-senjske biskupije nastao je po njenom osnutku 2000. godine. Ravnatelj Biskupijskog Caritasa je vlč. Luka Blažević, dok aministrativna briga pripada gospođi Kati Matanić. Skladište BC vode Jure Brkljačić i Katarina Horvatović Pavičić. Biskupijski Caritas skrbi za 350 korisničkih obitelji na području biskupije. Vode mnoge akcije i projekte a najviše se mogu pohvaliti akcijom uzgojom krumpira, a posebno obilježavaju “Dan bolesnika” i “Dan života”.

Galerija fotografija

  Vijesti – Sve

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Uskrs

Katoličke vijesti

Cvjetnica – Nedjelja Muke Gospodnje

Katoličke vijesti

Na spomendan Gospe Lurdske proslavljen je Svjetski dan bolesnika u katedrali Navještenja BDM

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti