Sjevernoafrički biskupi razmišljaju o sinodalnosti
Svijet

Sjevernoafrički biskupi razmišljaju o sinodalnosti

Regionalna biskupska konferencija Sjeverne Afrike (CERNA) objavljuje rezultate svog nedavnog sastanka koji se održao od 11. do 15. siječnja u Rabatu, Maroko.

Od Deborah Castellano Lubov

Osnovana 1965., Regionalna biskupska konferencija Sjeverne Afrike ili CERNA (Conférence Episcopale Régionale du Nord de l’Afrique), Biskupska konferencija Katoličke Crkve u Alžiru, Libiji, Maroku, Tunisu i Zapadnoj Sahari završila je svoj jednotjedni sastanak u Rabatu u Maroku, sjedištu Konferencije.

CERNA je jedna od regionalnih konferencija Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara, često nazivana jednostavno SECAM.

U izjavi koju je izdao predsjednik regionalne konferencije, kardinal španjolskog podrijetla Cristóbal López Romero, nadbiskup Rabata, on i njegova braća u biskupstvu govorili su o razmišljanjima skupštine usredotočenim na tri glavne točke: tekući sinodalni proces o sinodalnosti, teološki razmišljanje o životu crkava u Magrebu i prihvaćanje nedavne Deklaracije Fiducia supplicans Dikasterija za nauk vjere o pastoralnom značenju blagoslova.

CERNA je također objavila svoju odluku o podršci inicijativi nadbiskupije Tangier za otvaranje kauze za proglašenje blaženim oca Josea Marije Lerchundija (1836.-1896.), OFM, “čija je reputacija svetosti kroz njegove spise, dobrotvorne inicijative te kulturne i društvene” inicijative za premošćivanje, između marokanskog muslimanskog i kršćanskog svijeta, ostavile su traga na Biskupiji.”

Sljedeći susret održat će se u Rimu u studenom 2024. godine, povodom regionalne konferencije ad Limina posjetiti.

Može se čitati punu izjavu na francuskom na web stranici Biskupske konferencije Alžira.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

UN zabrinut zbog nepostojanja povoljnog okruženja za izbore u Južnom Sudanu u prosincu 2024.

Katoličke vijesti

Michigan AG izdaje izvješće o svojoj istrazi tvrdnji o zlostavljanju u biskupiji Gaylord

Katoličke vijesti

Haićanski biskup u ‘stabilnom’ stanju nakon eksplozije u Port-au-Princeu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti