SAD zabrinute zbog položaja vjerskih manjina u Pakistanu i Indiji
Biskupska konferencija

SAD zabrinute zbog položaja vjerskih manjina u Pakistanu i Indiji

Američko ministarstvo vanjskih poslova (State Department) u najnovijem izvješću „Međunarodna sloboda vjeroispovijesti 2023.“ izrazilo je zabrinutost zbog položaja vjerskih manjina u zemljama poput Pakistana i Indije, prenosi u četvrtak, 27. lipnja 2024. KNA.

Pri predstavljanju izvješća u srijedu po mjesnom vremenu u Washingtonu, američki državni tajnik Antony Blinken naglasio je da se sloboda vjeroispovijesti već dugo ne poštuje svuda u svijetu.

U izvješću se navodi da je prošle godine u Pakistanu 329 osoba optuženo za svetogrđe. Najmanje osam njih osuđeno je na smrt, premda ni jedna kazna nije izvršena. Povrh toga, zabilježeno je 140 uhićenja zbog navodnog bogohuljenja na društvenim mrežama. Skupovi i prostorije vjerskih manjina bili su ciljevi napada naoružanih islamističkih skupina. Najmanje 16 osoba ubijeno je zbog vjere. Izvješće navodi da su te brojke prikupljene od lokalnih nevladinih organizacija.

Pakistan je većinski sunitska islamska zemlja. Fundamentalističke islamističke skupine smatraju čak i konzervativne sunite pretjerano umjerenima.
U većinski hinduističkoj Indiji pogoršava se položaj kršćana i muslimana, navodi se u izvješću State Departmenta. Obadvije vjerske zajednice izložene su uhićenjima na temelju zakona kojima se zabranjuju prisilna obraćenja. Ti se zakoni često koriste kako bi se na temelju lažnih i izmišljenih optužbi šikaniranjem i uhićenjima ograničile vjerske slobode manjina.

Hinduistička nacionalistička vlada ne sankcionira nasilje ekstremističkih hinduističkih skupina, piše u izvješću. Štoviše, policija je u mnogo slučajeva pomagala fanatičnim skupinama u ometanju bogoslužja. Osim toga, sigurnosne snage mirno promatraju napade, navodi se u izvješću State Departmenta. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VIDEO: Obljetnica posvete Župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Ravnom

Katoličke vijesti

Hodočasnici iz Hrvatske i BiH slavili misu pred Spiljom ukazanja prije odlaska iz Lurda

Katoličke vijesti

Iz tiska izišao novi broj revije Svjetlo riječi s temom “Korizma: Molitva i iscjeljenje “

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti