Ruske snage pogubile su ukrajinske vojnike koji su se predali: izvješće HRW-a
Europa

Ruske snage pogubile su ukrajinske vojnike koji su se predali: izvješće HRW-a

U svojoj analizi snimaka pet incidenata od prosinca 2023., HRW je rekao da su ukrajinski vojnici “hladnokrvno ubijeni”, što predstavlja jasno kršenje Ženevskih konvencija.

Ruske snage su navodno pogubile najmanje 15 ukrajinskih vojnika koji su se pokušavali predati od početka prosinca 2023., prema nedavnom izvještaju Human Rights Watcha (HRW) izvješće.

Organizacija sa sjedištem u SAD-u pozvala je da se pet analiziranih slučajeva navodnih pogubljenja istraže kao ratni zločini.

“Od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, njezine su snage počinile mnoge gnusne ratne zločine”, rekao je Belkis Wille, suradnik direktora za krize i sukobe u HRW-u.

“Pogubljenje po kratkom postupku – ili ubojstvo – predanih i ozlijeđenih ukrajinskih vojnika, hladnokrvno ubijenih, izričito zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom, također je uključeno u to sramotno nasljeđe.”

HRW je analizirao snimke dronova objavljene na društvenim mrežama 2. prosinca, 27. prosinca i 25. veljače.

U videima se činilo da su se ukrajinski vojnici predali, ali su ih ruske trupe ustrijelile. HRW je rekao da ne može potvrditi neke od lokacija incidenata.

S obzirom na to da više nisu bili dio borbe, međunarodno humanitarno pravo kaže da muškarci nisu mete i stoga se na njih ne može pucati.

Ženevske konvencije izričito kažu da se s borcima koji su izvan borbe zbog razloga kao što su predaja, ozljeda ili zarobljavanje mora postupati humano i da više nisu zakonite mete za napad.

25. veljače, snimak pokazuje najmanje sedam ukrajinski vojnici koji skidaju pancire. Jedan od njih skinuo je i kacigu. Svi su bili okrenuti prema dolje kao petorica ruski vojnici su uperili puške u njih. Šestorica Ukrajinaca nisu se pomaknula nakon što su upucani. Jedan je pokušao pobjeći prije nego što je ubijen. Incident se dogodio u selu Ivanivske u blizini Donjecke regije.

HRW je uspio razlikovati ruske i ukrajinske vojnike identificirajući traku na njihovim rukama: ukrajinski vojnici nose plavo, a ruski bijelo ili crveno.

Ujedinjeni narodi prijavio u ožujku da su ukrajinski ratni zarobljenici u ruskom zarobljeništvu doživjeli torturu, uključujući opetovana premlaćivanja, elektrošokove i lažna pogubljenja.

Neki su čak bili izloženi seksualnom nasilju, navodi se u izvješću.

UN je također zabilježio “vjerodostojne tvrdnje” da su ruske trupe izvršile pogubljenja najmanje 32 ukrajinska ratna zarobljenika.

UN izvješće godinu dana prije toga kako su ruske trupe i Wagnerova grupa pogubile 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika tijekom prve godine invazije punog opsega.

Ured glavnog tužitelja Ukrajine najavio 9. travnja da provodi 27 kriminalističkih istraga o smaknućima ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zanijekao je da je njegova vlada počinila ratne zločine protiv Ukrajinaca.

“Iako je svaki od ovih slučajeva užasavajuć, možda je ono što najviše osuđuje dokazi koji u barem jednom slučaju pokazuju da su ruske snage izričito izdale naredbe da se ubiju vojnici umjesto da im dopuste da se predaju, čime su podržale ratne zločine”, rekao je Wille.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolička kriza: zašto svećenici u Irskoj nestaju u povijesti

Katoličke vijesti

Katolički biskupi Montane protive se inicijativi glasanja o pobačaju

Katoličke vijesti

Rumunjska i Bugarska dijelom su pristupile šengenskom prostoru

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti