Republikanski kandidat za Senat Marylanda Larry Hogan podupire kodificiranje Roea
Europa

Republikanski kandidat za Senat Marylanda Larry Hogan podupire kodificiranje Roea

Washington, DC Newsroom, 17. svibnja 2024. / 16:04

Republikanski kandidat za Senat u Marylandu — bivši guverner Larry Hogan — najavio je da će glasati za kodifikaciju standarda za pobačaj postavljenih u predmetu Roe v. Wade ako bude izabran, što bi legaliziralo pobačaj u cijeloj zemlji.

Hogan, koji se nada da će biti prvi republikanac koji će predstavljati Maryland u Senatu u gotovo četiri desetljeća, podržao je plan za kodificiranje Roea u intervju za New York Timeskoji je objavljen u četvrtak, 16. svibnja. Prije ovog intervjua, bivši guverner imao je mješovitu evidenciju o životnim pitanjima.

“Kao guverner, štitio sam prava žena Marylanda da same donose odluke o reproduktivnom zdravlju”, rekao je Hogan u objavi od 16. svibnja na X, s vezom na intervju za New York Times. “Učinit ću isto u Senatu vraćanjem Roe protiv Wadea kao zakona zemlje. Nitko ne bi trebao stati između žene i njezina liječnika.”

Hogan, koji je katolik, sebe je u intervjuu nazvao “pro-choice” i rekao da će “nastaviti štititi prava žena da donose vlastite reproduktivne odluke, kao što sam ja činio kao guverner osam godina”.

“Mislim da građani Marylanda znaju i vjeruju da ću je održati kad im dam riječ, a ta sam prava i prije štitio”, dodao je bivši guverner. “Učinit ću to ponovno u Senatu podupirući dvostranački kompromis da se Roe vrati kao zakon zemlje.”

Hogan je bio guverner Marylanda u dva mandata od 2015. do 2023., pobijedivši u svojoj prvoj utrci s manje od četiri boda razlike i pobijedivši na reizboru s gotovo 12 bodova razlike. Maryland ima izrazito demokratsko biračko tijelo i očekivalo se da će demokrati lako osvojiti Senat sve dok Hogan nije objavio svoju kandidaturu.

Kao guverner, Hogan je stavio veto na zakon kojim se medicinskim sestrama i pomoćnim liječnicima dopušta obavljanje pobačaja umjesto da taj postupak rezervira samo za liječnike. Demokrati su nadglasali njegov veto. Hogan je, međutim, stalno govorio da ne podržava nova ograničenja pobačaja u Marylandu tijekom kampanje za guvernera.

The planirati kodificirati Roe, koju podržavaju demokratski čelnici u Kongresu i predsjednik Joe Biden, poništio bi državne zakone koji štite život. Zakon bi postavio nacionalni standard za legalizaciju pobačaja u svakoj državi barem do točke održivosti. Iako se sposobnost preživljavanja obično javlja oko 24. tjedna trudnoće, prijedlog koji su podržali demokratski zastupnici ne postavlja strogu granicu temeljenu na tjednu, već dopušta da preživljivost odredi ženin liječnik, koji je često abortus.

Hoganova demokratska protivnica — bivša izvršna direktorica okruga princa Georgea Angela Alsobrooks — koja također podržava kodificiranje Roea, odgovorila je na najavu bivšeg guvernera dovodeći u pitanje njegovu iskrenost.

“Larry Hogan neće štititi prava na pobačaj,” Alsobrooks rekao je u objavi na X 16. svibnja. “Republikanci u Senatu neće štititi prava na pobačaj. Štitit ću prava na pobačaj. Držat ćemo Maryland i Senat plavim.”

Grupa za pobačaj Reproduktivna sloboda za sve — ranije nazvana Nacionalna udruga za ukidanje zakona o pobačaju (NARAL) — otišla je dalje, nazvavši Hoganovu izjavu “lažju”. Grupa je prethodno navela Hoganov dosije dok je bio guverner kao “mješoviti” po pitanju pobačaja.

“Postoji samo jedan kandidat u ovoj utrci koji će se svim silama boriti da savezno pravo na pobačaj stavi u zakon – a to je Angela Alsobrooks”, rekao je predsjednik i izvršni direktor Reproduktivne slobode za sve Mini Timmaraju u izjava od 16. svibnja.

Izbori za Senat su 5. studenog na kojima će se zamijeniti demokratski senator Ben Cardin koji odlazi u mirovinu. Demokratska stranka trenutno ima tanku većinu od 51-49 glasova u domu.

Birači u Marylandu također će glasovati referendum na razini cijele države koji bi pravo na pobačaj upisao u državni ustav.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svećenik Društva sv. Pija X. priznaje dugogodišnje seksualno zlostavljanje maloljetnika

Katoličke vijesti

Ažuriranje zakonodavstva: 5 država prihvaća zakone o izboru privatnih škola 2024

Katoličke vijesti

Pro-life pregled: Louisiana donosi zakon o prijevarama s pobačajem, Kalifornija poziva abortuse iz Arizone

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti