Republikanci uklanjaju ploču ‘pravo na život’ iz platforme stranke
Europa

Republikanci uklanjaju ploču ‘pravo na život’ iz platforme stranke

Washington, DC Newsroom, 8. srpnja 2024. / 16:50

Odbor za platformu Nacionalne konvencije Republikanske stranke 2024. glasao je u ponedjeljak za usvajanje novog jezika u vezi s pobačajem, uklanjanjem “prava na život” i pozivom na nacionalni zakon koji štiti nerođeni život iz platforme stranke.

Platforma je aspiracijski dokument koji izrađuju i odobravaju stranački delegati tijekom izbornih godina. Njime se trebaju ocrtati politički ciljevi stranke za naredne godine.

Dok prethodne verzije dokumenta kaže da nerođena djeca imaju “temeljno pravo na život koje se ne može povrijediti” i poziva na ustavne izmjene kako bi se to pravo zajamčilo, ovogodišnja platforma koristi mnogo umjereniji jezik i naglašava ulogu država u zaštiti života.

Ona glasi: “Ponosno se zalažemo za obitelji i život. Vjerujemo da 14. amandman na Ustav Sjedinjenih Država jamči da se nijednoj osobi ne može uskratiti život ili sloboda bez odgovarajućeg postupka, te da su države stoga slobodne donositi zakone koji štite ta prava.”

Platforma dalje hvali preokret u predmetu Roe protiv Wadea, a zatim izražava podršku prenatalnoj skrbi, kontroli rađanja i in vitro oplodnji (IVF).

“Nakon 51 godine, zahvaljujući nama, ta moć je dana državama i glasanju naroda. Protivit ćemo se pobačaja u kasnom terminu, dok ćemo podržavati majke i politiku koja unapređuje prenatalnu skrb, pristup kontroli rađanja i IVF-u,” stoji u novom dokumentu.

Nacrt, koji je prema Washington Post odobren je s 84-18 glasova, napisala ga je kampanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i usvojena na njegov poticaj.

Trumpova kampanja proslavila je prolazak platforme u a Izjava od ponedjeljka u kojem su rekli da “artikulira njegovu [Trump’s] viziju da Ameriku ponovno učinimo velikom na način koji je jezgrovit i probavljiv svakom biraču.”

Od travnja, vjerojatni republikanski predsjednički kandidat 2024. dosljedno je signalizirao svoju želju da pobačaj ostane isključivo državno pitanje. Tijekom televizijskog prijenosa rasprava prošlog mjeseca s predsjednikom Joeom Bidenom, ustvrdio je da odluka Vrhovnog suda Dobbs protiv Jacksona iz 2021. koja je poništila predmet Roe protiv Wadea znači da je abortus sada u nadležnosti država.

Vodeći pro-life republikanci ponovili su ovo mišljenje, a senator s Floride Marco Rubio rekao je u Nedjeljni intervju za CNN da “naša platforma mora odražavati našeg kandidata, a stav našeg kandidata zapravo je utemeljen na stvarnosti… Njegovo stajalište o tome je da ne možete donijeti savezni zakon [protecting unborn life] čak i kad bismo htjeli«.

Reakcija pro-life zajednice u međuvremenu je bila mješovita.

Marjorie Dannenfelser, predsjednica Susan B. Anthony Pro-Life America, pohvalio platformurekavši da to pokazuje da Republikanska stranka “ostaje snažno za život na nacionalnoj razini”.

Kristi Hamrick, predstavnica Students for Life Action, rekla je za CNA da, iako “nije savršena”, platforma predstavlja “dvije vrlo velike pobjede” za pro-life pokret: priznanje da 14. amandman štiti sav život, uključujući nerođeni život, i osudu pobačaj u kasnom terminu.

Hamrick je rekla da je surađivala s Trumpovom kampanjom i izaslanicima na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji kako bi naglasila važnost da Republikanska stranka daje prioritet zaštiti nerođenog života.

Čak i sa smanjenim zakonodavnim fokusom, Hamrick je rekla da postoji mnogo važnog posla koji bi buduća Trumpova administracija mogla obaviti za pro-life pokret, uključujući preokret “mnogo oružane savezne politike” za koju je rekla da ima “predrasude u korist pobačaja”.

“Ako iz naših saveznih proračuna razriješimo i izrežemo rak pobačaja i programa povezanih s pobačajem, možemo imati zdraviji proračun i proračun koji potvrđuje život.” Ako bi republikanci postigli te pobjede pod Trumpovom administracijom, Hamrick je rekao da bi to predstavljalo “vrlo živahan i snažan mandat”.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo ‘duboko ožalošćen’ izražava bliskost sa žrtvama potresa u Tajvanu

Katoličke vijesti

Kako je sv. Franciska Rimska postala inspiracija za ‘blagoslov automobila’

Katoličke vijesti

Parlament bi mogao ukinuti imunitet europarlamentarcima u istrazi ruskog utjecaja: Metsola

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti