Radio María u Nikaragvi zatvorena je diktaturom u zemlji
Europa

Radio María u Nikaragvi zatvorena je diktaturom u zemlji

Osoblje ACI Prensa, 10. srpnja 2024. / 16:55

Diktatura predsjednika Daniela Ortege i njegove supruge, potpredsjednice Rosario Murillo, poništila je pravni status Radio María Nicaragua zajedno s statusom nekoliko evangeličkih crkava.

Odluka je detaljno opisana u ministarskom sporazumu br. 34-2024-OSFL, koji je potpisala ministrica unutarnjih poslova María Amelia Coronel Kinlock i koji je objavljen 9. srpnja u službenim vladinim novinama La Gaceta.

Osim Radio Marije, u obavijesti su također imenovani Udruga Kuća molitve Kršćanske crkve Princa mira, Udruga evanđeoskih crkava Nikaragve Jacob’s Well, Apostolska služba Pentecost Prophetic Fire Association i osam drugih institucija.

Ministarski sporazum navodi da te organizacije nisu podnijele “za razdoblja od 2 do 26 godina svoja financijska izvješća” s “detaljnim pregledom prihoda i rashoda”, što ometa “regulaciju i nadzor” Glavne uprave za registraciju Ministarstva unutarnjih poslova. i Regulacija neprofitnih organizacija.

Izvori koje je konzultirao ACI Prensa, CNA-ov novinski partner na španjolskom jeziku, istaknuli su da je ovo ista diktatura, preko Ministarstva unutarnjih poslova, koja odlučuje ne primiti ta financijska izvješća kada ih organizacije žele podnijeti, a zatim argumentira nepodnošenjem kao razlog za ukidanje pravnog statusa ciljanih organizacija.

Obavijest u La Gaceti također navodi da će vlasništvo nad imovinom svih navedenih organizacija prijeći na vladu Nikaragve, što je mjera koju diktatura obično poduzima kada odluči oduzeti pravni status neprofitne institucije.

Radio María Nicaragua je 11. travnja ranije izvijestila da su njegovi bankovni računi u Banco de la Producción, gdje se donacije primaju u dolarima i kordobi, nacionalnoj valuti, smrznuti.

‘Više napada na Crkvu’ u Nikaragvi

U an X post, Bivši veleposlanik Nikaragve pri Organizaciji američkih država, Arturo McFields Yescas, osudio je “najnoviji napad režima na Crkvu”.

“Računi Radija Marije zamrznuti su, mijenjan im je program, praćeni su, maltretirani i konačno su danas ukinuli svoj pravni status. Sotonistička diktatura Nikaragve nasmrt mrzi Crkvu,” izjavio je McFields Yescas.

Sa svoje strane, Nikaragvanski sveučilišni savez je optužio na X da “Ortega-Murillov režim nastavlja demonstrirati svoj strah od istine i vjere, ukidajući Radio María Nicaragua. Neće nas ušutkati. Osuđujemo ovaj novi napad na slobodu tiska i vjere.”

U međuvremenu, istraživačica i odvjetnica u egzilu Martha Patricia Molina, autorica izvješća “Nikaragva: Progonjena Crkva?”, rekla je za ACI Prensa da Ortega-Murillova diktatura nastavlja progoniti kršćane u Nikaragvi “unatoč šutnji koja je nametnuta biskupima i svećenicima tako oni neće nastaviti osuđivati ​​samovoljne radnje koje se svakodnevno čine.”

“Prvo, Radio María je bila prisiljena smanjiti broj osoblja i sati emitiranja zbog visokih operativnih troškova koji se pripisuju povećanju naknada za osnovne usluge poput električne energije, što je način kojim diktatura financijski guši Crkvu”, objasnila je. .

“Tada je vicediktator Rosario Murillo prisilio ravnatelje radija da u svoj program uključe dnevne govore koje ona emitira u provladinim medijima”, optužio je Molina u izjavi za ACI Prensa.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Walter Sánchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kontroverzni komentari kardinala Grecha dodaju popis zabrinutosti u postsinodalnim studijskim grupama

Katoličke vijesti

Konferencija u Rimu govori o opasnostima umjetne inteligencije i dječje pornografije

Katoličke vijesti

Bidenova administracija izvršila je pritisak na zdravstvenu udrugu da podrži promjenu spola maloljetnika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti