Prva žena imenovana na ključnu nadbiskupijsku dužnost u Philadelphiji nadahnuta vjerom drugih žena
Svijet

Prva žena imenovana na ključnu nadbiskupijsku dužnost u Philadelphiji nadahnuta vjerom drugih žena

Dok papa Franjo nastoji uključiti više žena na ključne pozicije crkvenog vodstva, katolička socijalna radnica imenovana je na pionirsko mjesto za žene u Nadbiskupiji Philadelphije – a brojne su žene inspirirale to povijesno putovanje, rekla je za OSV News.

Nadbiskup Nelson Pérez iz Philadelphije objavio je 1. prosinca imenovanje Heather Huot tajnicom te nadbiskupije za katoličke društvene službe, koja nadzire tri agencije — katoličke socijalne službe, katoličke stambene i društvene usluge i službe za razvoj prehrane — koje zajedno tvore najveću vjersku službu pružatelj ljudskih usluga u jugoistočnoj Pennsylvaniji.

Huot, koja preuzima dužnost 1. siječnja 2024., nakon odlaska u mirovinu dugogodišnjeg tajnika Jamesa Amata, prva je žena u povijesti nadbiskupije na tom položaju. Ona će nadzirati oko 1800 zaposlenika koji rade na širokom spektru programa na području od pet županija koji se bave siromaštvom, beskućništvom, glađu, podrškom obitelji i trudnoći te potrebama izbjeglica, imigranata, starijih osoba i osoba s intelektualnim poteškoćama.

CHS tim predstavlja “nevjerojatan broj ljudi koji svaki dan ispunjavaju Evanđelje i svakodnevno provode ta djela milosrđa u stvarnom životu”, rekao je Huot, koji je radio za tajništvo posljednjih 18 godina, nedavno kao direktor svog odjela za stanovanje i društvene usluge, poznatog po nacionalno hvaljenom modelu pretvaranja neiskorištenih crkvenih zgrada u pristupačne stanove za starije osobe.

Zajedno sa svojim iskustvom i obrazovanjem – ima i licencu i magisterij iz socijalnog rada – 45-godišnja Huot u svoju novu ulogu unosi duboku vjeru, onu koju su posebno njegovale žene u njezinom životu, njena majka prva među njima.

“Moj otac nije bio katolik kad su se moji roditelji vjenčali, a predanost moje majke vjeri dovela nas je tu gdje smo sada”, rekao je Huot, koji je odrastao u župi St. Matthew u Philadelphiji. “(Ona) je čvrsto tvrdila da idemo u crkvu svake nedjelje kao obitelj, a moj tata je bio dio toga, bio on katolik ili ne. Svake nedjelje, nas petero sjedilo je u prvoj klupi u 10 ujutro. Masa.”

Posvećenost njezine majke pokazala se transformativnom: Huotin otac obratio se na katoličanstvo, a 2001. zaređen je za trajnog đakona.

“Kao učenik prvog razreda, vidio sam kako se moj tata krstio i postao dio crkve, što je bio… vrlo nevjerojatan trenutak”, rekao je Huot. “Vjeru moje majke stvarno vidim kao temelj putanje cijele moje obitelji u našim životima vjere. … Mislim da nitko od nas ne bi bio tu gdje jesmo danas bez toga na početku.”

Nadahnuta svojom najstarijom sestrom, koja ima intelektualne teškoće, Huot je završila dodiplomski studij osnovnog i specijalnog obrazovanja, kao i teologiju, i planirala se baviti učiteljskom profesijom – sve dok jedna godina provedena kao franjevački volonter nije “okrenula moj plan naglavačke, ” rekla je.

Radeći u St. Francis Innu — službi u filadelfijskoj četvrti Kensington, koja je dugo mučena ovisnošću i beskućništvom — Huot je iskusio duboki osjećaj poslanja, osnažen ženama koje su pomagale franjevačkoj braći: “glavnoj skupini sestara” i dvije laikinje — jedna odvjetnica, druga poslovna profesionalka — “koje su se odrekle cijele svoje karijere kako bi živjele i radile u gostionici”, rekao je Huot.

„To je godina u kojoj je vjera postala moja vjera, a ne samo vjera koju mi ​​je dao netko drugi“, rekla je. “S tim sam se osjećao kao da moram biti vani i raditi više s beskućnicima; morao sam shvatiti koji je sljedeći korak za mene.”

Taj ju je korak doveo do toga da postane voditeljica slučaja, a kasnije i administratorica u nadbiskupijskoj rezidenciji Women of Hope u središtu Philadelphije koja pruža dugoročni smještaj i skrb za žene koje su prethodno bile beskućnice s kroničnom mentalnom bolešću.

“Bila sam jedina laikinja. Svo ostalo osoblje u to vrijeme bile su Sestre milosrdnice”, rekla je Huot. “Bile su nevjerojatne žene. Zaista osjećam da sam naučila njihovu karizmu gostoprimstva. Naučila sam kako stvarno jednostavno biti s ljudima i slušati ih.”

Huot je rekla kako ju je zadivila nježna, marljiva služba sestara, koje su “planirale ove prekrasne molitve za Božić i Veliki petak. A to je bio samo dio našeg svakodnevnog posla, njihove karizme milosrđa i ljubavi. Pokušala sam prenositi to kroz sebe dok sam napredovao u drugim ulogama u socijalnim službama. …Stvarno su me naučili toliko toga, i profesionalno i duhovno. I stvarno se osjećam tako dužnim prema njima.”

Na Huota je također duboko utjecala stanovnica po imenu Lydia, čak je i svojoj kćeri dala to ime.

“Vjerojatno je bila jedna od najomraženijih štićenica Žene nade kad sam tamo došao”, prisjetio se Huot. “Bila je sićušna; vjerojatno ne više od 90 funti. Imigrirala je iz sjeverne Italije u Sjedinjene Države prije mnogo godina i govorila je na pokvarenom engleskom. … Ne znamo točno što joj se dogodilo, ali u nekom trenutku je neka vrsta mentalnog sloma i završila na ulici spavajući na stepenicama ljudi. Kad sam stigao, ona je već bila tamo nekoliko godina i bila je mrzovoljna dama.”

Unatoč Lydijinoj grubosti – “jednom se puta naljutila na drugog stanara i izvukla sjedalo ispod sebe” – Huot je rekao da je “uspjela pronaći svoju mekoću”.

“Shvatio sam da voli Dunkin’ Donuts, pa bismo se vozili i uzimali krafne jednom tjedno”, rekao je Huot. “Voljela je sendviče sa sirom i rajčicom na žaru, pa bismo odlazili u mali kafić niz ulicu.”

Zagrijana tom ljubaznošću, Lydia bi “došla u moj ured i pjevala, plesala i smijala se”, rekao je Huot. “Kada ste prešli tu vanjštinu, bila je zaista divna.”

Kad se njezina kći rodila nakon Lydijine smrti, Huot je nastojala odati počast svom neočekivanom mentoru u službi.

“Bili smo njezina obitelj”, rekao je Huot. “Osjećam se kao da sam odao počast njezinoj ostavštini i ostavštini svih žena tamo nazvavši svoju kćer po njoj.”

Upitan kako bi starija Lydia reagirala na novo imenovanje za tajnicu CHS-a, Huot je rekao: “Mislim da bi se nasmijala. Ona se smijala na ovaj način i pokrivala usta i izvodila malu igru. A onda bi me zamolila za 75 centi za kupnju Pepsija u automatu za sok.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupi u Zambiji izražavaju solidarnost usred razorne krize kolere. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Nadbiskupija Accra uključit će mlade u Gani u dijalog – Vatican News

Katoličke vijesti

Kršćani iz Gaze su “umorni”, ali odlučni ostati: kardinal

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti