Prva sveta pričest u župi Podmilačje
Biskupska konferencija

Prva sveta pričest u župi Podmilačje

U nedjelju Presvetog Trojstva, 26. svibnja 2024. godine, u kripti crkve Svetoga Ive Krstitelja u Podmilačju, pod pučkom svetom Misom u 11 sati, trinaestoro djece je prvi put pristupilo Gospodnjem oltaru kako bi po prvi put primili Isusa u posvećenoj hostiji, piše portal Bosna Srebrena.

Sama svečanost započela je dva dana ranije, kada su prvopričesnici zajedno sa svojim roditeljima došli na zajedničku svetu Ispovijed, te se tako na najljepši način pripremili za ovaj svečani događaj.

Danas, već zarana, prvopričesnici su sa roditeljima počeli pristizati u Dolinu svetog Ive. Pola sata prije početka svete Mise, oni su se u zavjetnoj crkvi poredali uz pomoć s. Dragice Ljubos i s. Gizele Dolić, koje su djecu više mjeseci spremale za ovaj svečani događaj. Po svečanom ulasku u kriptu, prvopričesnici su najprije uz pratnju župnog zbora otpjevali pjesmu, a zatim su izrecitirali nekoliko stihova koje su pripremili za ovu svečanost, a dvoje od roditelja izrecitirali su stihove prigodne ovoj svečanosti. Zatim je uslijedila sveta Misa, koju je predvodio fra Filip Karadža, župnik – a u kojoj su prvopričesnici bili uključeni, tako da je ova sveta Misa za sve vjernike bila nešto posebno. Prvopričesnici su sa roditeljima spremili misna čitanja, molitvu vjernika i također su prinijeli darove na oltar. Ovo je uistinu bio njihov dan! Bilo je divno promatrati njihova nevina, dječja lica dok su palili svoje prvopričesničke svijeće i radovali se Kristovom svjetlu koje je ovoga dana na poseban način obasjavalo njihov život. Najsvečaniji dio svete Mise bio je trenutak kada su prvopričesnici stupili ispred oltara, gdje im je prvi put podijeljena Sveta pričest. Dok su u svoje tijelo primali Kristovo tijelo na njihovim licima mogla se čitati dječja radost, pobožnost, strahopoštovanje i predanje Isusu.

Po običaju, nakon svete Mise uslijedila je podjela uspomena i darova za Prvu svetu pričest, zajedničko fotografiranje svih prvopričesnika s časnim sestrama i svećenicima, a onda i pojedinačno i s obitelji. Nastavak slavlja uslijedio je zatim u krugu obitelji.

Neka naše prvopričesnike kroz cijeli život prati Božji blagoslov, a njihovim roditeljima zahvaljujemo za ove mlade živote, te i na njih zazivamo obilje Božjeg mira i blagoslova. (kta/bosnasrebrena.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vjernici iz Čerina hodočastili Drinskim mučenicama

Katoličke vijesti

AUDIO: Nadbiskup Vukšić predvodio Misu posvete ulja u sarajevskoj katedrali

Katoličke vijesti

U Lisabonu održan godišnji susret medijskih predstavnika i glasnogovornika europskih biskupskih konferencija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti