Prva mlada misa vlč. Tobije Matijevića u porečkoj katedrali
Porečka i Pulska biskupija

Prva mlada misa vlč. Tobije Matijevića u porečkoj katedrali

U nedjelju, 9. lipnja 2024. godine, u porečkoj je katedrali mladu misu proslavio vlč. Tobija Matijević. Prigodnu je homiliju izrekao vlč. Filip Celent, župnik u Gračišću, Lindaru, Zarečju i Grdoselu te podravnatelj Pazinskog kolegija i mladomisnikov rođak.

Riječi dobrodošlice mladomisniku, njegovim roditeljima braći i sestrama te rođacima te svim nazočnim vjernicima, uputio je vlč. Mladen Pranjić, župnik porečke katedralne župe, koji vlč. Tobiju već dobro poznaje budući da je obavio đakonski praktikum upravo u ovoj župi.

Imajući u vidu današnja čitanja u prigodnoj je homiliji vlč. Filip Celent naglasio da je ovo trenutak u kojemu Gospodin ispunja svoje djelo u Tobijinu životu u ovom slavlju mlade mise, ali je ujedno i trenutak u kojemu Gospodin u Tobijinu životu započinje nešto novo. Mlada misa nije vrhunac nego jedan novi početak, početak jednoga boja. Mlada misa nam pokazuje djelo koje Bog čini onome koji mu otvara svoje srce, koji dopušta Gospodinu da započne s njim njegovo djelo. Osvrnuvši se na prvo čitanje iz knjige Postanka, naglasio je da postoje dva izbora, dva načina na koji se čovjek odnosi prema Bogu. Ili kao prvi čovjek koji želi sam gospodariti svojim životom, sam odlučivati o objektivnim datostima dobra i zla ili da se preda Gospodinovu vodstvu. Bog se želi približiti čovjeku. Isus je postao čovjekom. Bog u svojoj mudrosti, koja je ponekad neshvatljiva čovjeku, bira slabe ljude da bi ostvario velika djela. Svi smo pozvani vršiti volju Gospodnju tamo gdje jesmo. Sve je nazočne pozvao da potaknuti ovom mladom misom budu hrabri slijediti Božje djelo, vršiti volju Božju. Da budu spremni reći Bogu „Da“. Eva je rekla Ne Bogu i preko njezinog ne došla je katastrofa u svijet, ali je Blažena Djevica Marija izrekla svoj „Da“, svoj „Fiat“ Gospodinu i preko njezinog je „Da“, preko Isusa Krista došlo spasenje. Vlč. Celent je naposljetku naglasio da ova mlada misa kao izvanredan događaj u župi može biti poticaj svima da u svom životu vrše Božju volju, ne napola, ne polovično, ne samo usput već da Gospodinu daju svu svoju raspoloživost. Mladomisnika je napose pozvao da bude znakom nade u budućnost, znakom nade da ljudi mogu biti spašeni od zla, spašeni od grijeha.

Na kraju misnog slavlja mladomisnik vlč. Tobija Matijević je zahvalio obitelji, roditeljima, braći i sestrama te rođacima, nazočnim svećenicima vlč. Filipu i Roku Celentu, vlč. Anti Čotiću i župniku Mladenu Pranjiću kao i cjelokupnoj porečkoj župnoj zajednici. Slavlje je uzveličao porečki župni zbor dok je mladomisnikov brat izveo Panis angelicus Césara Francka. Naposljetku je mladomisnik udijelio mladomisnički blagoslov svim nazočnim vjernicima.

Vlč. Tobija će svoju mladu misu u župi iz koje dolazi, Župi Gospe od Milosrđa na Žnjanu u Splitu, proslaviti 21. srpnja.

M. Martinčević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Započeo ekumenski molitveni hod po pulskim crkvama

Katoličke vijesti

Iz Caritasa – o mogućnosti besplatne posudbe električnih medicinskih kreveta

Katoličke vijesti

Stepinčevo proslavljeno u Funtani

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti