Prva Kana u novoj godini: ‘Imitacija ili participacija?’
Zagrebačka nadbiskupija

Prva Kana u novoj godini: ‘Imitacija ili participacija?’

Citirajući naslov poglavlja Filotee svetoga Franje Saleškog, glavna urednica kršćanske obiteljske revije Kana, Maja Petranović, novim nas brojem uvodi u novu godinu. Obraćajući se svakom kršćaninu, sveti Franjo uči nas kako je važno da svatko u potpunosti živi svoju vjeru ondje gdje se nalazi, poziva nas da upoznamo i zavolimo vlastito vrijeme te živimo svoje sada, jer ono je trenutak u kojemu se susrećemo s Bogom.

I siječanjski broj Kane, dakako, donosi pregršt aktualnih, zanimljivih i poticajnih tema.  Josip Grbac u Pitanju sadašnjeg trenutka pod naslovom Koga i kako blagoslivljati? osvrće se na pitanje blagoslova potaknut Izjavom Fiducia supplicans koja je u crkvenim krugovima i među vjernicima izazvala brojne polemike i oprečne stavove.

U povodu svjetskog dana smijeha Ante Jerković u rubrici Samo pet stvari piše o važnosti smijeha te razlikama između obijesnog, podrugujućeg ili prostačkog smijeha i onog koji liječi srce i dušu, dok Ivan Šarčević u rubrici Isusovi sretni ljudi obrađuje temu Kruh naš svagdašnji.

Kolumna Stjepana Balobana donosi pitanje Zašto je kultura važna za kršćanstvo? i navodi: „Posljednjih je godina sve očitije da je u pojedinim kulturama, posebno u europskoj i sjevernoameričkoj, došlo do mijenjanja slike čovjeka kao takvoga i njegova etičko-moralnoga ponašanja, što odudara od općeprihvaćenoga crkvenog viđenja i tumačenja.“

Potaknut ovogodišnjim političkim glasanjima u čak 76 zemalja svijeta, Aldo Sinković ukratko prikazuje sliku globalnoga kretanja u svijetu, problematizira velike prevrate i sve manje zanimanje kršćana za politiku te postavlja pitanje: „Dolazi li do novog svođenja građana na podanike bez stvarne slobode?“
Također je Aldo Sinković razgovarao s don Fernandom Lagunom, rektorom Papinskog argentinskog zavoda u Rimu, i to o papi Franji kojega je u mladim danima više puta imao priliku susresti.

Razgovor Maje Petranović s prof. dr. sc. Stjepanom Balobanom održan je u povodu 25. obljetnice službenog otvaranja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, obilježene  krajem prošle godine. Prof. Baloban govorio je o djelatnostima Centra, kao i o interesu za socijalni nauk Crkve u društvu i planovima za njegovo promicanje.

Putopis Antonije Putić ponovno nas vodi u Latviju, a Tomislav Matić u zimske radosti iz prošlosti. Sani Gilja u rubrici Na mreži piše o zabrinjavajućem porastu ravnodušnosti i rezignacije u mladih, u Odgoju za medije Lana Ciboci Perša piše o važnosti razvijanja osjećaja odgovorne i umjerene uporabe medija kod djece, dok Rudolf Ćurković predstavlja praktičnu metodu učenja.

Među ostalim, tu je članak Krešimira Šimića Imitacija ili participacija?, dok Tonči Tadić piše Kako postati ministar?.

O ovim i drugim temama čitajte u siječanjskom broju Kane, koju možete pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, a na kršćansku obiteljsku reviju možete se pretplatiti i svakoga ju mjeseca primati na svoju adresu za 22,00 EUR godišnje e-mailom na [email protected] ili pozivom na 01 6349 044.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Josip, poštar Izidor i siromah na Jelačićevom trgu

Katoličke vijesti

Obnova bračnih zavjeta u Župi Svih svetih u Sesvetama

Katoličke vijesti

24. Biblijsko bdjenje u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti