Proslavljeno Stepinčevo u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Aalen
Biskupska konferencija

Proslavljeno Stepinčevo u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Aalen

Hrvatska katolička zajednica Aalen proslavila je u nedjelju, 11. veljače svoga nebeskoga zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Svečanu misu predvodio je vlč. dr. sc. Niko Ikić, voditelj Hrvatske katoličke zajednice Ulm u koncelebraciji vlč. Vilima Koretića, voditelja HKZ Aalen, izvijestila je Živa zajednica.

Hrvatska katolička zajednica Aalen je jedna od rijetkih zajednica izvan Hrvatske koja se može pohvaliti posjedovanjem relikvije bl. Alojzija Stepinca koja je ugrađena u središnji oltar crkve St. Michael – bl. Alojzije Stepinac u Aalenu što ju čini hodočasničkim mjestom gdje već tradicionalno hodočaste Hrvati iz okolnih misija i hrvatskih zajednica. Tako su i ovogodišnjoj proslavi Stepinčeva, uz domaće, kako hrvatske, tako i njemačke vjernike, nazočili i vjernici iz Geislingena, Ellwangena, Heidenheima, Ulma i drugih okolnih mjesta.

Uvod u proslavu bio je blagoslov nove misnice s likom bl. Alojzija Stepinca, dar obitelji Bijelić, koju je blagoslovio i u njoj slavio misu vlč. dr. sc. Niko Ikić. Nakon blagoslova misnice, pozdravni govor vlč. Ikiću i hodočasnicima uputila je predsjedavajuća vijeća HKZ Aalen Paulina Matić koja je uz pozdrave dobrodošlice naglasila „da smo ovdje, ne samo da bi se divili našem svetom blaženiku Alojziju, nego i da bismo od njega učili. On nas podučava kako ne smijemo zaboraviti vječnost; on nam govori kako smo dužni čuvati svoju vjeru u Boga i da samo u Kristu nalazimo snagu i životni oslonac; on nas svojim primjerom potiče da gajimo pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i da joj neprestano iskazujemo svoju djetinju odanost.“

Propovijedajući o svetačkom liku bl. Alojzija Stepinca, vlč. Ikić je rekao kako Stepinčevo ime „budi u nama duhovno poštovanje i kršćansku zahvalnost za njegov život i smrt, za svjedočenje i hrabrost, posebno na komunističkom suđenju. Komunistički sud je Stepincu pripisivao odbojnost prema komunistima, kolaboraciju s nacistima, simpatije prema ustašama, prisilno pokrštavanje Srba i Židova te mržnju prema Srbima i Židovima“. Stoga je u svojoj propovijedi želio rasvijetliti Stepinčev lik upravo kroz prizmu ovih pet krimena zbog kojeg je pokrenut montirani sudski postupak protiv Stepinca na kojem je naposlijetku i osuđen.

Govoreći o komunističkom pripisivanju Stepincu simpatiju prema ustašama, vlč. Ikić je istaknuo kako je Stepinac „otvoreno i neustrašivo podržavao vjekovnu želju i težnju hrvatskog naroda za slobodnom i samostalnom državom Hrvata, ali je bio skeptičan da će ustaše uz pomoć nacista to ostvariti. Za Stepinca država i državni sistem nisu isti pojmovi. Neovisnu hrvatsku državu nije očekivao od takvih, pod nacističkim protektoratom i kontrolom.“

U kontekstu optužbe protiv Stepinca da je imao odbojnost prema Srbima, vlč. Ikić je istaknuo Stepinčevo zauzimanje za pravoslavne vjernike i svećenike, napomenuvši da je upravo Stepinčevom intervencijom na slobodu pušten pravoslavni metropolit Dositej te je ponovno Stepinčevom zaslugom spriječeno rušenje pravoslavnog hrama u Zagrebu. „Dok su drugi šutjeli, samo je Stepinac hrabro i javno ulagao proteste i uvjereno govorio štiteći nevine Srbe“, naglasio je vlč. Ikić.

Također, o lažnoj komunističkoj optužbi Stepinca za netrpeljivost prema Židovima, propovjednik je naglasio ponovni javni Stepinčev protest protiv ugnjetavanja Židova, spominjući primjer zagrebačkog rabina Freibegeru kojem je kuća bila srušena, a kojemu Stepinac nudi smještaj u nadbiskupskom dvoru, kao i Stepinčevo spašavanje šezdeset Židova u staračkom domu u Brezovici. Stepinac je Židovima bio „iskreni kršćanski prijatelj, iako ga Židovi nisu proglasili pravednikom među naroda“, rekao je vlč. Ikić.

O možda najizraženijoj lažnoj optužbi u montiranom procesu protiv Stepinca, o kolaboraciji s nacistima, propovjednik je istaknuo kako „Stepinac još 1936. odlučno niječe nacističku tezu da jedan narod može stajati iznad drugoga, da rasa i država nisu iznad Boga, da je nacionalsocijalizam bezbožan i pogan, jer mu nedostaje ljubav i pravda.“

I konačno, u kontekstu odbojnosti prema komunistima, vlč. Ikić je napomenu da nije bilo moguće da Stepinac, kao katolički biskup, ima prema njima simpatije jer se sva komunistička ideologija kosi s katoličkim uvjerenjem. „Komunisti, koji su ga nepravedno optužili, nesvjesno su doprinijeli da mi danas imamo svjedoka vjere i blaženika Katoličke Crkve. To su učinili svojom ideologijom, montiranim procesom i nepravednom osudom.“ Dotaknuo se i montiranog procesa, opisujući sami tijek nepravednog suđenja i ističući najpoznatije riječi bl. Alojzije sa suđenja: „Moja je savjest čista“.

Zaključujući propovijed, vlč. Niko Ikić je istaknuo hrabri i nepokolebljivi Stepinčev lik i njegovu važnost za Katoličku Crkvu u Hrvata, potičući vjernike da poput Stepinca svjedoče svoju vjeru i domoljublje „zdravo i hrabro, ljubeći svoje, poštujući druge“.

Na kraju mise, domaćin proslave vlč. Vilim Koretić zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave, misijskom vijeću, ministrantima, zboru, djevojkama u narodnoj nošnji, kuharicama i naposlijetku vlč. dr. sc. Niki Ikiću. Slavlje je završeno svečanim hodočasničkim blagoslovom i druženjem u prostorijama Hrvatske katoličke zajednice Aalen uz jelo, piće i zabavni program. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Mario Grech istaknuo ključne rezultate listopadske Sinode

Katoličke vijesti

Izjava glavnih tajnika Europske konferencije komisijâ „Justitia et pax“

Katoličke vijesti

Nadbiskup Rajič krizmao 19-ero Hrvata u kanadskom Hamiltonu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti