Proslavljena godišnjica uspostave župe bl. Ivana Merza u Slatini
Biskupska konferencija

Proslavljena godišnjica uspostave župe bl. Ivana Merza u Slatini

Prigodom 21. obljetnice beatifikacije Ivana Merza i osnutka istoimene župe, požeški biskup Ivo Martinović pohodio je u subotu, 22. lipnja 2024., župu bl. Ivana Merza u Slatini te u župnoj crkvi predvodio zahvalno euharistijsko slavlje.

Na početku slavlja, biskupa je u ime župljana pozdravio ekonomski vijećnik Mato Miličić. U svom govoru podsjetio je nazočne na povijesni trenutak 22. lipnja 2003. kada je papa Ivan Pavao II. u Banjoj Luci Ivana Merza proglasio blaženim, istaknuvši kako je istoga dana požeški biskup Antun Škvorčević osnovao novu slatinsku župu i stavio je pod zaštitu novoproglašenog blaženika. Prisjetio se također dosadašnjih župnika Ivice Razumovića i Nikole Jušića čijim je zalaganjem podignuta sadašnja župna crkva, posvećena na blagdan sv. Nikole Tavelića 14. studenog 2021. Iznio je potom duhovne plodove pastoralnih nastojanja ove mlade župe te čestitajući biskupu Martinoviću na njegovu nedavnom biskupskom ređenju, uputio mu riječi dobrodošlice. Pozdravnim riječima pridružio se i župnik Patrik Alatić, a mladi predstavnik vjernika je u znak zahvalnosti biskupu Martinoviću uručio cvijeće.

Zahvaljujući na srdačnoj dobrodošlici, biskup Martinović je pozdravio nazočne vjernike na čelu sa župnikom. Pozvao ih je da u svoje zahvalne molitve Bogu za dar župe na poseban način uključe biskupa Antuna, kao i sve druge svećenike i osobe koji su doprinijeli osnutku njihove župe.

U homiliji, mons. Martinović rekao je da je naviještena Božja riječ istovremeno jednostavna i duboka, ali i izazovna za prihvaćanje i nasljedovanje. „Jednostavna jer je Isus u svojim riječima i životu jasan te da njegove riječi ne bi trebalo tumačiti, a duboka je jer govori o kraljevstvu nebeskom, o vječnosti i životu, o sadašnjosti i budućnosti. Nemojte biti zabrinuti za sutra. Dosta je svakom danu njegova zla. Bog želi da u životu budemo bez opterećenja. Čovjek današnjice puno vremena i snage troši na svoje zemaljske ciljeve koji mu stvaraju opterećenje, zamračuju pogled i zasljepljuju vjeru“, naglasio je.

U tom kontekstu, biskup je blaženog Ivana Merza naveo kao primjer vjere, pouzdanja i predanja Bogu. „On se predao Bogu jer je bio svjestan da on sve vodi, svime upravlja i svime gospodari. Ne znamo hoćemo li dovršiti ovo euharistijsko slavlje, a opterećeni smo sa sutrašnjim stvarima. To nije razlog da ne stvaramo programe i planove za život i rad, ali ne smijemo se opterećivati s njima. Nemojte biti zabrinuti, potrebno je imati povjerenje u Gospodina, imajte potpuno povjerenja u Njega“, istaknuo je.

„Njegov životni poziv se ostvario u vjeri s kojom je proslavio Boga te u iskrenom nasljedovanju Isusa Krista, potpunim predanjem i povjerenjem u Njega. Nije dopustio da tama zavlada njegovim srcem i životom jer je trajno bio povezan s Isusom po otajstvu euharistije. Euharistijski Isus bio je izvor njegove vjere, njegova života i njegove duhovnosti. I zato mu nije bio ideal da samo on živi od otajstva Božje prisutnosti u presvetoj euharistiji, nego da što više drugi, a posebno mladi upoznaju, zavole i slijede taj put Božje blizine, prisutnosti i ljubavi kako bi Crkva i naš narod pronašli svoju duhovnu snagu i veličinu u Bogu te živjeli od nje. Kako bi bilo dragocjeno da su mladi danas poput Ivana Merza oduševljeniji mladim Bogom Isusom Kristom. Kako bi bilo dragocjeno da u svom životu prepoznaju i otkriju veličinu Boga koji ih ljubi, koji obasjava njihove živote i želi biti njihov prijatelj i suputnik. Kako bi bilo dragocjeno da je i u našim obiteljima više onih koji prepoznaju duhovnu snagu i Božju prisutnost u tajni euharistije i da od nje žive“, poručio je.

Na kraju homilije ohrabrio je vjernike da bez obzira na današnje i druge nadolazeće izazove nastoje sve podijeliti sa svojim Bogom Isusom Kristom. „Sutrašnji dan može donijeti radost, može donijeti i bolest, tugu, križ, nejasnoće, pa čak možda i smrt dragih nam osoba, ali podijelimo to sa svojim Gospodinom. On će nam udijeliti svjetlo, ojačati vjeru, pokazati put i biti s nama kao što je bio do smrti s bl. Ivanom Merzom“ zaključio je.

Nakon popričesne molitve vjernici su, predvođeni biskupom Martinovićem, uputili Bogu molitvu za Požešku biskupiju. Biskup je potom zahvalio svima za sudjelovanje u slavlju. Prisjetivši se još jednom povoda misnog slavlja kazao je kako ova mlada župa ima mladog zaštitnika, ali i mladog Boga Isusa Krista. Poručio je vjernicima da i oni svi mogu biti mladi ako u svom srcu budu imali ljubav Isusa Krista, ako biraju ono što je Božje, a bore se protiv onoga što nije Božje. Preporučio ih je zagovoru bl. Ivana Merza i na sve zazvao Božji blagoslov. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslava Sakramenta Potvrde u Svetištu Gospe Ratačke

Katoličke vijesti

Održan tečaj priprave za sakramentalni brak na Stupu kod Sarajeva

Katoličke vijesti

Međuprovincijski susret odgajateljica i provincijskih predstojnica Školskih sestara franjevki

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti