Proslavljen sv. Nikola na Marjanu
Splitsko-makarska nadbiskupija

Proslavljen sv. Nikola na MarjanuSvečano je proslavljen blagdan sv. Nikole biskupa na Marjanu, u istoimenoj srednjovjekovnoj crkvici, u srijedu, 6. prosinca. Misu je predvodio mons. Nediljko Ante Ančić, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije u koncelebraciji s duhovnikom bogoslova don Jurom Vrdoljakom, studenskim kapelanom don Matom Antom Antunovićem te hvarskim đakonom don Domagojem Ivanom Babićem. Na početku mise održana je procesija sa slikom sv. Nikole te blagoslov nabožnih predmeta.

U homiliji mons. Nediljko Ante Ančić kazao je da je Marjan u prošlosti bio poznato hodočasničko mjesto Splićana. „Nije slučajno da su pobožni Splićani Roko i njegova žena Elizabeta upravo ovdje podignuli crkvicu u čast sv. Nikole. Nikola se od davnina štuje i časti kao moćni zagovornik mornara, pomoraca, putnika i svih onih koji po moru plove i od mora žive. Njega slave i katolici i pravoslavni i protestanti“, istaknuo je na početku homilije. Danas se jako malo zna o njegovom životu, svega nekoliko podataka. Zna se da je postao svećenik za vrijeme progona kršćana. Proživio je mnoge patnje za vrijeme progona, a na kraju je postao biskupom Mirne i nakon što su kršćani dobili slobodu, sudjeluje na prvom crkvenom saboru u Niceji. „Prema predaji umor je na današnji dan oko 350. godine. Prije nego su Turci osvojili Mirnu u 11. stoljeću talijanski trgovci uzimaju njegove posmrtne ostatke i donose ih u grad Bari gdje je u čast toga sveca izgrađena velebna bazilika“, kazao je.

Istina je da o sv. Nikoli postoji malo podataka. Ipak ono najvažnije o sv. Nikoli je sačuvano, a to je moćno i bogato svečevo djelovanje koje je kršćanska tradicija uobličila u brojne legende i prenijela ih budućim naraštajima na poticaj. „Sv. Nikola je Kristove riječi primijenio na svoj vlastiti život pa se posve predao Gospodinu i iz te intimne povezanosti s Kristom primao je snagu da sebe nesebično daruje drugima služeći i pomažući potrebnima u različitim životnim situacijama. Iz predanja Gospodinu izraslo je njegovo svjedočanstvo života i kršćansko djelovanje“, istaknuo je.

Mnoge su pobožne priče koje se vežu uz ovoga sveca, ali jedna od najpoznatijih je ona kada je pomogao jednom siromašnom ocu kome je kriomice, tokom noći pomogao, ubacivši kesicu zlatnika kroz prozor. „Bog nas na kraju života neće mjeriti prema količini informacija koje smo stekli ili znanja koje smo posjedovali, nego ponajprije po dubini djelotvorne ljubavi kojom smo ga prepoznavali u malenima i potrebnima“, istaknuo je.

„Mi se često opiremo Božjem pozivu. Previše se pouzdajemo u vlastite sile i sposobnosti, ne vidimo svoje ljudske slabosti i ograničenosti. Bojimo se prepustiti Božjem vodstvu. A Crkva nam stavlja pred oči kao uzore i pratioce na našem putu svece poput sv. Nikole. Oni nam svjedoče da je najvažnije u životu vjera ljubavlju djelotvorna. Sv. Nikola nas svojim primjerom poziva da dopustimo vatri Božjeg ognja da se zapali u našem srcu. Bog traži puno od nas, ali on nam sve i daje. On ne želi ući u naše živote da nam nešto oduzme ili oslabi već da nam da puninu“, zaključio je.

Na kraju mise, duhovnik bogoslova don Jure Vrdoljak zahvalio se predslavitelju, bogoslovima te svim hodočasnicima istaknuvši još jednom važnost proslave ovoga sveca kroz povijest ovoga kraja, ali i danas.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održan Znanstveni skup u čast don Filipa Lukasa

Katoličke vijesti

Održan međunarodni susret „Župnici za Sinodu“

Katoličke vijesti

Duhovna obnova i Križni put u Župi Katuni-Kreševo

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti