Proslavljen patron župe Bezgrešnog srca BDM
Biskupska konferencija BiH

Proslavljen patron župe Bezgrešnog srca BDM

Na svetkovinu Bezgrešnog srca Blažene Djevice Marije u subotu, 8. lipnja, istoimena župa Posavska Mahala koja se nalazi u Bosanskoj Posavini proslavila je svoj naslovnik, izvijestio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Misi koju je slavio župnik iz Svilaja fra Ivica Pavlović, u koncelebraciji sa župnikom vlč. Matom Majićem i još 15 svećenika, nazočilo je više od 70 vjernika i hodočasnika iz okolnih župa.

Nakon riječi dobrodošlice, koje je uputio vlč. Majić, svetopisamskih čitanja i naviještenoga evanđelja uslijedila je prigodna propovijedi u kojoj je fra Ivica naglasio Marijinu neizmjernu ljubav i brigu za mještane, posebno ističući njezinu prisutnost u njihovim najtežim trenucima tijekom povijesti.

Podsjetio je na pokolje muškaraca i mučeništvo nakon rata 1945., kao i na druge torture koje su mještani prošli. Istaknuo je da je „Srce Marijino pravi melem i nepresušan izvor snage za ove župljane, koje im je pružalo utjehu i podršku kroz sve nedaće“.

Poslije mise uslijedilo je druženje i ručak kod župnika i po obiteljima.

Vjernici su se za proslavu patrona i ove godine duhovno pripremali trodnevnicom.

Inače, župa Posavska Mahala osnovana je 1991. odvajanjem pojedinih naselja od Odžaka i dijelom od Potočana. U posljednjem ratu bila je totalno uništena. Nakon 1996. krenula je obnova koja je bila djelomično uspješna. Trenutno u župi živi oko 250 župljana.

Mjesto se nekoć zvalo Vlaška Mahala, ali su joj komunističke vlasti nakon tragičnih zbivanja na kraju Drugog svjetskog rata promijenile ime. Župa je prošle godine proslavila 30 godina postojanja. (kta/nedjelja.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održana šesta po redu Manifestacija “Vratimo nadu zavičaju Plehan 2024.”

Katoličke vijesti

Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza

Katoličke vijesti

Papin san za Jubilej: ušutkati oružje, ukinuti smrtnu kaznu i oprostiti dugove siromašnih

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti