Proslava svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Proslava svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja |

SIBINJ (TU) „Nemaju svi misiju poput sv. Ivana Krstitelja, ali ma kako malen bio naš život i naš životni djelokrug, za Boga nitko i ništa nije nevažno“, rekao je u ponedjeljak, 24. lipnja 2024. predslavitelj svečanog euharistijskog slavlja uz naslovnu svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sibinju, vlč. Petar Maskaljević, župnik Župe sv. Lovre u Lipovcu. U koncelebraciji je bio vlč. Davor Tomić, župni upravitelj Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Šumeću; vlč. dr. Antun Japundžić s KBF-a u Đakovu, p. Andrej Tylicki, župnik u Podcrkavlju te privremeni upravitelj Župe Sibinj, vlč. Josip Brnjić. Tijekom misnoga slavlja na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja bio je vlč. Ilija Janjić, upravitelj Župe sv. Marka evanđelista u Slobodnici.

U svojoj homiliji vlč. Petar je rekao: „U pozivu Božjem, a odazivu Ivanovu svaki kršćanin treba vidjeti sebe i svoj poziv i odaziv, a upravo sv. Ivan neizbrisivo se upisao u povijest samoga Spasitelja svijeta, kao i u Božju povijest spasenja svijeta.“ Aktualizirajući Evanđelje po Luki koje govori o Ivanovu začeću i rođenju, vidimo kako Bog zapravo stvarajući svakoga čovjeka ima velike planove s njim, a to su planovi ljubavi i dobrote Božje, koje mi ljudi najčešće svojim životom onemogućimo da se ostvare, tumačio je propovjednik.

Nadalje promišljajući o ljudskom životu kao Božjem daru predslavitelj je istaknuo kako Ivanovi roditelji koji su bili u poodmakloj dobi mogu biti uzor današnjim roditeljim jer  nije dovoljno djeci samo priskrbiti ono svakodnevno, već ih je potrebno uputiti u smisao i tajnu života, potrebno im je pokazati put u život, potrebno im je pokazati put do Boga. Osvrnuvši se na sv. Ivana kao proroka vlč. Petar je pojasnio kako svaki kršćanin treba biti „preteča“, prorok Isusu Kristu u ovome svijetu, kao nekoć sv. Ivan. „Svakim danom iznova – osluškujući svoju savijest, čitajući znakove vremena, ispunjajući svoje svagdanje dužnosti – trebamo biti navjestitelji spasenja ljudima s kojima nas je Božja providnost povezala, stoga molimo da po zagovoru sv. Ivana Krstitelja dobri Bog blagoslovi naše obitelji, da one budu kolijevke života, mjesto susreta s Bogom i zajednice ljubavi u kojima će svaki čovjek moći prepoznati Boga i svoj poziv i moći mu se radosno odazvati,“ poručio je vlč. Maskaljević.

Neposredno prije završnog blagoslova, privremeni upravitelj Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja, vlč. Brnjić zahvalio je ponajprije dragome Bogu na svim milosnim danima slavljenja Gospodina, potom predslavitelju vlč. Maskaljeviću te svim vjernicima iz okolnih župa koji su dolazili i na trodnevnu pripravu, kao i svima okupljenima na svečanu proslavu svetkovine. Svečano euharistijsko slavlje, kao i dane trodnevnice animirao je župni zbor pod vodstvom orguljašice Jelke Filipović.

Toga dana slavljene su još dvije mise od kojih je jedna bila prema grkokatoličkoj liturgiji, a predslavitelj je bio župnik grkokatoličke slavonskobrodske Župe Uzvišenja Svetoga Križa o. Aleksandar Hmilj u zajedništvu sa župnikom Župe Rođenja Presvete Bogorodice u Kaniži o. Andrijem Lučinom te đakonom Robertom Čabrajom.

Prvoga dana trodnevne priprave misno slavlje predslavio je vođinački župnik i dekan Vinkovačkog dekanata, preč. Ante Šiško koji je za ovu prigodu s vjernicima promišljao o molitvi za svećenike poručivši svima da mole kako za svoje, tako i za ostale svećenike i redovnike. Drugog dana misno slavlje predslavio je fra Ante Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana na Plehanu, koji je sve okupljene upoznao sa poviješću Župe Sibinj koja je nekada pripadala Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrne. Treći dan euharistiju je slavio vlč. dr. Grgo Grbešić s KBF-a u Đakovu, koji je mnogobrojnim primjerima i svjedočanstvima iz svakodnevnog života govorio o snazi Kraljevstva Božjeg koje preobražava pogled i daje smisao suočavanja s kušnjama i poteškoćama, kao i patnji i trpljenju nevinih. Duhovnoj pripravi nazočio je i koncelebrirao domaći sin župe Sibinj, vlč. Filip Sertić dok su vjernici tijekom sva tri dana imali priliku za ispovijed, a na raspolaganju su bili vlč. Domagoj Brkić, župni vikar Župe Preslavnog Imena Marijina u Osijeku i Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu te vlč. Brnjić. Anita Terzić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji đakovačke regije |

Katoličke vijesti

„Bog govori i kada šuti“ |

Katoličke vijesti

20 godina djelovanja Zbora mladih „Sv. Ivan Pavao II.“ |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti